Az ikeás svéd mandulatorta




Sokat kísérleteztem azzal, hogy előállítsam a tökéletes változatot. Sok netes böngészés - svéd blogokban is - és 2-3 próbasütés után úgy hiszem, megszületett az igazi. Kb. 3 éve ezt a receptet használom változatlanul. Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel, és a családom tagjai is mind imádják ezt a tortát, azóta gyakori desszert nálunk.
Az elkészítése sem bonyolult, lehet vele villogni a vendégek előtt, s az sem utolsó szempont, hogy napokkal előbb is elkészíthető.


Hozzávalók:

20-21 cm-es tortaformához megadva

Tészta:
6 tojásfehérje
130 g cukor (1,5 dl)
115 g őrölt mandula
30 g holland kakaó (1,5 púpos evőkanál)
30 g kukoricakeményítő (1,5 púpos evőkanál)
pár csepp ecet vagy citromlé
csipet só

Töltelékhez:
6 tojás sárgája
1,5 dl habtejszín
130 g cukor (1,5 dl)
30 g kukoricakeményítő (1,5 evőkanál)
150 g vaj
1/2 zacskó vágott vagy szeletelt mandula

24-25 cm-es formához 8 tojásból készítjük.

Tészta:
8 tojásfehérje
180 g cukor (2 dl)
150 g őrölt mandula
40 g holland kakaó
(2 púpos evőkanál)
40 g kukoricakeményítő (2 púpos evőkanál)
pár csepp ecet vagy citromlé
csipet só

Töltelékhez:
8 tojás sárgája
2 dl habtejszín
180 g cukor (2 dl)
40 g kukoricakeményítő (2 evőkanál)
200 g vaj
1 zacskó vágott vagy szeletelt mandula


 
 

Elkészítés:

Én egy 21 cm átmérőjű formában szoktam sütni, ez adja a legideálisabb szeleteket.


A sütőt 180 fokra bemelegítjük. A forma aljára sütőpapírt vágunk, és vékonyan beolajozzuk. Az oldalát semmiképp se kenjük be, mert nem fog tudni tapadni a tészta.


Kimérjük a keményítőt, kakaót, darált mandulát.


Hozzáadjuk a csipet sót, és összekeverjük.


A tojásfehérjéből kemény habot verünk. Hozzáadjuk a pár csepp ecetet (citromlevet) és azzal még tovább verjük. Akkor jó, ha egy késsel belevágva éles vágási vonalat látunk. Ekkor beletesszük 2-3 részletben a cukrot, és azzal is fényesre mixeljük.


A száraz hozzávalókat egy evőkanállal óvatosan a habhoz keverjük.


A keveréket a formába öntjük és elsímítjuk. Ne nyomkodjuk le, csak szépen lazán símítsuk egyenesre.


A tésztát az előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 25-30 perc alatt megsütjük. Az ajtót 20 percig semmiképp se nyissuk ki


Amíg a tészta sül, addig egy száraz serpenyőben pirítsuk meg a szeletelt (vágott) mandulát, rázogassuk, keverjük, hogy egyenletesen piruljon. Tegyük félre.


Ha a tészta megsült, vegyük ki a sütőből, és a formában hagyjuk teljesen kihűlni. Addig készítsük el a krémet.
A tojássárgákat a cukorral habosra-fehérre mixeljük.


Egy lábosban a keményítőt és a tejszínt csomómentesre keverjük.


Sűrűre főzzük. Hozzákeverjük még melegen a vaj harmadát. Hagyjuk kb. 70-80 fokra hűlni.


A 70-80 fokos keményítőhöz mixeljük a cukros tojássárgákat, ismét felmelegítjük egy kicsit, de nem forrásig, csak 80 fokig, erre ügyeljünk, mert különben a tojássárgája ki fog csapódni. Folyton kevergetjük közben. Végül a maradék jéghideg vajat még forrón szintén belekeverjük. Hagyjuk hűlni. Ezután tegyük a krémet a fagyasztóba kb. 20-30 percig, hogy ne legyen folyós, hanem kenhető legyen.


A kisült tortalapot késsel körbevágjuk. Levesszük a karimát.


Megfordítjuk, és a sütőpapírt lehúzzuk. A tortát így hagyjuk, aljával felfelé, így szép egyenes lesz a teteje.


Egy recés kenyérvágókéssel kétfelé vágjuk.


Kivesszük a fagyasztóból a krémet, átkeverjük, a felénél kicsit kevesebb részét az alsó lapra kenjük.


Rátesszük a felső lapot, és a maradék krémmel bevonjuk, majd a torta oldalát is.
A megpirított mandulával beszórjuk.


A kész tortát a fagyasztóba tesszük. Kb. egy óra múlva már fogyasztható.

A svéd mandulatorta titka:
Mindig lehűtve fogyasztjuk. A fagyasztóban kell tartani, és ha enni akarunk belőle, akkor előre ki kell venni, hagyni kissé felengedni – ez kb. 20 perc, félóra, nyári hőségben kevesebb. Emiatt a tulajdonsága miatt eseményekre, vendégváráshoz jó előre elkészíthető, és fagyasztva tárolható.

18 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik ez a recept! Biztos hogy sort kerítek rá! :)

    VálaszTörlés
  2. Végre-végre, itt is fent! :)

    VálaszTörlés
  3. Csodás recept! Nagyon köszönjük! Már kétszer megsütöttem és annyira ízlik mindenkinek, hogy bekerült a családi recepttárba :D

    VálaszTörlés
  4. Szia! A töltelékhez amit írsz, hogy fél zacskó mandula az a lépéseknél nincs benne. Vagy azt a tetejére írod mert ez nekem nem annyira egyértelmű. Segítségedet köszönöm

    VálaszTörlés
  5. @Kata Kóczián
    A tetejére kell. A krémben nincs mandula.

    VálaszTörlés
  6. Gratulálok nagyon tetszik a tortád. A kérdésem, az hogy hány fokon sütöd valamint elő kell melegíteni sütőt?
    Fel lehet szeletelni fagyasztás előtt vagy inkább maradjon egyben?

    VálaszTörlés
  7. @Katalin Kovács
    Előmelegített sütőben légkeverés nélkül 200 fokra teszem, és 10 perc után 180 fokra tekerem. Tűpróbáig sütöm.
    Nem szoktam felszeletelni.

    VálaszTörlés
  8. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  9. Hát nekem a krém egy nagy kaki lett, pedig mindent ugyanúgy csináltam.
    Csomós, a tojás elválik a tejszíntől, és folyós az egész.
    Inkább megveszem az ikeában, ez nem ér még 3 óra szenvedést

    VálaszTörlés
  10. Sziasztok. Én is nagyon szeretem ezt a tortát, de sajnos nemrég kiderült, hogy mandula allergiám van. Van esetleg valakinek ötlete, hogy mivel helyettesìthetném?

    VálaszTörlés
  11. @Butterfly
    Lehet az Aldi-ban kapni darált mogyorót, azzal is biztos nagyon jó

    VálaszTörlés
  12. Tegnap kipróbáltam, az íze isteni, de a krém nagyon folyós lett. :) Alig várom, hogy elfogyjon és megint megpróbáljam!

    VálaszTörlés
  13. Gőz fölött kell a krémet sokág keverni, folyamatosan, amíg be nem sűrüsödik, ez nincs részletesen leírva!

    VálaszTörlés
  14. Gőz fölött kell a krémet sokág keverni, folyamatosan, amíg be nem sűrüsödik, ez nincs részletesen leírva!

    VálaszTörlés
  15. Mindenképpen vajat ajánlatos használni, vagy Ráma margarint? Köszi! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én vajat szoktam. Lehet margarint, ha te azt szereted.

      Törlés
  16. Nagyon tetszik a recept, ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés

@templatesyard