Ha nincs kerted, amelyben termeszthetsz mentát, nyugodtan használj cserepes növényt, amely minden évszakban kapható.
Hozzávalók:
1/4 kg cukor
1 csokor mentalevél (1 maréknyi vagy egy nagy cserép)
1/4 citrom
csipet citromsav
1/2 l víz
Elkészítés:
A cukrot 1/2 dl vízzel felforralom, szirupot készítek, majd a vizet kiforralva, karamellizálom. Ráöntöm a többi vizet vigyázva, hogy a gőz ne égesse meg a kezem. Visszateszem a lángra, és addig főzöm, amíg a karamell elolvad. Leveszem, hagyom kézmelegre hűlni.
Ha meghűlt, hozzáadom a citromsavat, és negyed citrom levét is belecsavarom.
Beleteszem a mentát, lefedem, és 1 napig hagyom ázni. Akkor leszűröm, újra felforralom és üvegbe töltöm. Száraz dunsztba teszem (plédek közé) és hagyom kihűlni. Nem kell hűtőben tartani, eláll hetekig, akár hónapokig is.
Citromkarikát és jeget töltök a pohárba, öntök kb. a negyedéig-harmadáig szörpöt, vízzel vagy szódával felengedem, kellemes üdítőt kapok.
Nálunk még van friss mentalevél a kertben, szedek is és elkészítem. :)
VálaszTörlés