Kakaómáz

Könnyen kezelhető ez a házilag készült kakaós süteménymáz. Szép vékonyra húzható, megdermed, de nem kopogós keményre, így a süti szeletelhető marad. Használni szoktam közvetlenül krémek tetejére pl. lúdláb szelet, de kuglófok, piskóták, torták bevonására is. Utóbbi esetben a tésztára nagyon vékonyan folyós baracklekvárt kell kenni, és várni egy kicsit, amíg beszívódik. Ez eltömíti a pórusokat, és alapot képez a máznak. Ha ehelyett krémet használunk, akkor nagyon vékonyan kenjünk a piskótára belőle, csak a pórusokba.



150 g porcukrot 1 dl vízzel sűrű sziruppá főzök, leveszem a lángról és kissé hűlni hagyom. Kb. 80 C fokosan hozzáadok 2 evőkanál kakaóport, elkeverem. Átszűröm egy teaszűrőn, ha a kakaó durvábban darált volt. Még így forrón belekeverek 150g jéghideg vajat és egy kávéskanál étolajat (ettől lesz fényes), felmelegítem, ha nagyon meghűlt, hogy kenhető legyen. Lapos késsel viszem fel, majd jópár órán át hagyom dermedni (lehet egy éjszaka is).

4 megjegyzés:

  1. Jaj, na örülök, hogy visszatértél ide és újra teszel fel dolgokat, nagyon szeretem a receptjeidet:-))))

    VálaszTörlés
  2. Ezt a mázat lehet használni pl keksz bevonására?
    Én is örülök, hogy újra teszel fel recepteket :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon vártam már, hogy újra itt legyél,néha-néha benézegettem,hátha....és IGEN!!!

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm, mindenkinek.
    Keksz bevonására nem olyan jó, mert nem lesz csontkemény. Én süti tetejére szoktam, vagy tortára.

    VálaszTörlés

@templatesyard