A palacsintának egy őszi változata. A töltelék csupán porcukorral kevert darált mák 1/ dl evőkanál forró tejjel összekeverve, gazdagon. A tölteléket remekül ellensúlyozza a lágy savanykás szilvaöntet gyümölcsdarabokkal. Más gyümölccsel is működik.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg3ITL4Xj6fhjM5NZwlbXuqTufgy6WCjjIkQdOd2BYvkUyjLEYszQ60ufeTppNB35qXb3L-DGa8HywXwaAwhBQrPtCuBM_Tuf5kJhIPMLgd84-mfPaXxKD5FNQuINYSncZFv9RFk7alYYw/s1600/makospalacsintaszilvaontet-wl.png)
Hozzávalók:
10 palacsinta
250 g darált mák
1/2 dl tej
ízlés szerint porcukor
A szilvaöntethez:
500 g szilva (magozva ennyi)
50 g cukor
1-2 evőkanál rum (vagy rumaroma 1 kávéskanállal)
1 teáskanál étkezési keményítő
késhegynyi őrölt fahéj
A palacsintákat kisütöm, a mákot ledarálom, kevés porcukorral összekeverem, a forró tejjel leöntöm.
A szilvát felezem vagy negyedelem (nagyságától függ).
Az öntethez a szilva felét a cukorral 3 dl vízben felforralom, és addig főzöm, míg teljesen megpuhul. Kb. 5-6 perc.
A keményítőt kevés hideg vízzel csomómentesre keverem. A szilvát levével együtt a turmixgépbe öntöm, összeturmixolom, közben hozzácsorgatom a keményítőt is. (Botmixerrel is dolgozhatunk.) Legvégül hozzáadom a fahéjat és a rumot is.
Az egészet visszaöntöm a főzőlábosba, és kevergetés mellett felforralom. Az öntetbe teszem a megmaradt negyedelt szilvát, és elzárom a lángot. A forró mártásban a szilva megpuhul, de nem esik szét.
A palacsintákat gazdagon megszórom cukros mákkal, negyedbe hajtom vagy összetekerem őket, a forró öntettel meglocsolva tálalom.
Boldog Új Évet!
VálaszTörlésNagyon jó ötlet, és finom is lehet :)
VálaszTörlésJajj istenem, még a nyál is összefutott a számban!! Nálunk 100 db palacsinta kábé 10 perc alatt elfogy, szóval nagyfogyasztók vagyunk :) Hogy egy kicsit könnyebb legyen, mi inkább nyírfacukrot használunk, a lisztet pedig fele-fele arányban zabpehelyliszttel keverjük. 100 palacsintánál már számít a szénhidráttartalom :)
VálaszTörlés