Piskóta Xukorral



A piskóta rengeteg sütemény alapja, nagyon sokszor sütök én is. Sajátossága, hogy a jó piskóta nagy mértékben alapul a hozzáadott cukor tulajdonságaira. A cukor segít a sejtfalakat lerombolni, hogy kiszabaduljon a lecitin a sárgájából, ez javítja a piskóta állagát, és a cukor fokozza a tojáshab keménységét is. Első komolyabb próbálkozásként a NatureCookta által küldött Xukor nagyobb mennyiségű kipróbálására a választásom mégis a piskótatészta készítésére esett.
Félve fogtam hozzá, hisz a Xukor csak küllemében hasonló a kristálycukorhoz, valójában egy teljesen más anyag, tulajdonképp cukoralkohol. Ebből következik, hogy a tulajdonságai teljesen mások, mint a hagyományos cukoré. Például lényegesen alacsonyabb az olvadáspontja, és egyáltalán nem karamellizálódik, szirupnak sem alkalmas.
Úgy gondoltam, hogy a szétválasztásos módszerrel próbálkozom, azaz másképp készítem, mint egyébként szoktam. Míg a hagyományos piskótához egyáltalán nem kell sütőpor, a Xukorral készítetthez tettem egy kávéskanállal. Az eredménnyel elégedett vagyok, de tapasztalatom szerint gondosabban kell dolgozni vele, mint a hagyományos változattal.



Hozzávalók: 20x30 cm-es kistepsi

5 tojás
100 g Xukor
150 g finomliszt
1 kávéskanál sütőpor

A sütőt 200 fokra előmelegítem. A tepsi aljára sütőpapírt vágok, pár csepp olajjal bekenem. A lisztet kimérem, elkeverem a sütőporral.
A tojások sárgáját a Xukorral addig keverem, míg fehér és habos lesz. Ehhez több időre van szükség, mint hagyományos cukorral, kb. 5 percig mixeltem. A tojásfehérjékből habot verek, hozzáadom az ecetet, és tovább mixelem, míg nagyon kemény lesz. A lisztet és a habot kanállal felváltva adagolom, és óvatosan elkeverem a tojássárgájákkal. A tésztát a tepsibe öntöm, elsímítom, és a sütőbe teszem. 10 perc múlva mérsékelem a hőmérsékletet 180 fokra. Az ajtó kinyitása nélkül 35 percig sütöm. Ekkor ellenőrzöm, hogy megsült-e (tűpróba), ha kell, még 5 percig sütöm tovább. Kiveszem, és hagyom teljesen kihűlni a tepsiben. Ha meghűlt, körbevágom az oldalát, kiborítom egy lapra, és az aljáról lehúzom a papírt.

3 megjegyzés:

  1. Igen, én már a Te piskóta recepteddel villogok egy ideje, de a Candereles, Xukor Zérós piskótám bizony száraz és nem olyan könnyű,sokszor próbáltam, de a megszokottak szerint, kipróbálom így is, és a sütőpor is biztosan dob rajta.Ebbe olajat nem teszel?Vagy esetleg vaj, margarin?Szerinted javítana az állagán?

    VálaszTörlés
  2. @Névtelen
    Hát igen, az olaj nekem is eszembejutott. Tenni fogok bele.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Wiselady! Nem tudom szóltak-e már neked vagy ez miért van, de mindig sír az avast vírusirtóm, ha az oldaladra lépek. Ma is ez történt és az utóbbi hónapokban is több alkalommal (szeretem a klasszikus kajáknál a jól követhető, a miértekre is logikus választ adó receptjeidet, ezért időnként csekkolom főzés közben az oldaladat, pl. ma is a tejbegríz kapcsán/gríz-folyadék arányok ügyben/). Üdv, Alíz

    VálaszTörlés

@templatesyard