Zöldséges gulyásleves

A hagyományos gulyáslevesbe vöröshagymát, petrezselyemgyökeret és répát nem teszünk, csak zellert és fokhagymát. Hasonló és éppoly finom azonban ez a zöldséges változat is.



Hozzávalók:

400 g sertéscomb vagy lapocka
1 nagy szelet zeller
15 cm-es petrezselyemgyökér és ugyanekkora sárgarépa
1 negyed paradicsom
1 negyed zöldpaprika
10 szem feketebors
1 nagy gerezd fokhagyma
1 szelet vöröshagyma
pár szem köménymag
200 g krumpli
1 evőkanál sertészsír (esetleg olaj)
1 csapott evőkanál őrőlt pirospaprika
chili ízlés szerint


A galuskához:
1 tojás, liszt, 1 kávéskanál olaj
apróra vágott petrezselyem

Elkészítés:

A húst 2x2 cm-es kockákra daraboljuk, a felhevített zsiradékon fehéredésig pirítom az apróra vágott fokhagymával együtt. Annyi vizet öntök rá, hogy épp ellepje, és lefedve, rövid lével főzöm 1/2 órán át. A vizet időnként pótolni kell. Ha letelt, pirospaprikával elkeverem. Beleteszem a borsot, köményt, 2 kávéskanál sót.
Ezután hozzáadom a hasábokra vágott gyökeret, répát, a zellert, az apróra vágott vöröshagymát, a paradicsomot és a zöldpaprikát. Felengedem vízzel, hogy 2 l legyen. Felforralom, és lassú forralással 1/2 órát főzöm. Most beleteszem a kockára vágott krumplit is, további 20-25 perc alatt puhára főzöm.
Egy kis tálkában összehabarom a tojást az olajjal, apróra vágott petrezselyemzölddel, annyi lisztet teszek hozzá, hogy félkemény tésztát kapjak. Rudakat sodrok belőle, és vágódeszkáról késsel belevagdosom a levesbe. Addig főzzük, míg a galuska is megpuhul.

4 megjegyzés:

  1. Akkor a nagyanyám nem "hagyományos" gulyáslevest főzött, mert ó mindig is zöldségesen főzte. Ö még disznózsirral főzött, olaj nem is volt, legfeljebb margarint lehetett a Meinl-nél, míg nem államosították, kapni.

    VálaszTörlés
  2. Képzeld, én fordítva csipegetek:jobb kézben a tészta, ballal tépem.
    Lehet, hogy rosszul tudom, de én úgy hallottam, hogy a pásztoremberek a vöröshagymát semmiből nem hagyták ki.Hagymákat, krumlit, száraz tésztát mindig vittek magukkal, zöldség-répát persze nem.

    VálaszTörlés
  3. Ez egy nagyon jó leves, de az igazi gulyás marhahúsból készül és tarhonyával,írom ezt alföldi-pusztai lakosként.DE és itt jön a lényeg,Magyarország területe nem nagy de a gasztronómia kicsi tájegységenként is nagyon változó színes és változatos tehát nem azért írom ezeket, hogy aggassam a karmaimat,de nálunk itt Bács-Kiskunban a régi gulyások így főzték.De ahány ház annyi szokás még ráadásul......

    VálaszTörlés
  4. Nézz be hozzám légyszives! :-)

    VálaszTörlés

@templatesyard