Epres charlotte


Nyakunkon az eperszezon, és még van pár üveg eperdzsemem tavalyról a kamrában. A boltokban, piacon is megjelent az eper, így eldöntöttem, hogy charlotte lesz belőle. Bár a vásárolt eper inkább csak díszítménynek volt alkalmas, mert eperíze az alig volt. De a majdnem 1 literes üveg szabadföldi mézédes dzsem - jó nagy eperdarabokkal - igazán ízletesre varázsolta.



Hozzávalók:  egy 25 cm átmérőjű, félgömb alakú tálhoz

5 tojásból sütött piskótalap (1-1,5 cm vastag)
kb. fél liter eperdzsem

A krémhez:
15-20 g porzselatin
200 g házi krémsajt (vagy mascarpone)
3 dl habtejszín
150-180 g porcukor
1 csipet só
fél rúd vanília belseje (vagy 2 vaníliáscukor)
1 dl tej (vagy víz)
250 g eper
3 tojássárgája (vagy 1 evőkanál kukoricakeményítő)




Elkészítés:

A piskótatekercset kitekerem, és jó bőven megkenem eperdzsemmel, majd újra feltekerem. Egy kicsit állni hagyom, hogy a nedvesség átadódjék a piskótának. Ezután 1-1,5 cm-es szeletekre vágom.
A formát alul és körben kirakom a szeletekkel, amennyire lehet, szorosan. Hagyok az aljára is piskótát.
Pár szem epret meghagyok díszítésnek, a többit darabokra vágom, negyedbe-harmadba, nagyságtól függően. A tálat (formát) folpackkal kibélelem.


Elkészítem a krémet:
A zselatinra 2-3 evőkanál vizet teszek, hagyom megduzzadni. 5 perc múlva felöntöm a tejjel, és felmelegítem, míg a zselatin elolvad. Hagyom hűlni. A késes keverőbe teszem a tojássárgákat, a porcukrot, a vanília kikapart belsejét, és habosra-fehérre keverem (habverőmixerrel is lehet). Ezután belekeverem a krémsajtot és a csipet sót is.
A tejszínt felverem habbá. A langyosra hűlt zselatint belemixelem a krémsajtos-tojásos keverékbe, majd kanállal óvatosan beleforgatom a tejszínhabot is. Egy réteget a piskótával bélelt tálba öntök, beleteszem az eper felét, újabb réteg krém, majd eper, és végül a maradék krém. Azonnal ráteszem a tetejére a megmaradt piskótatekercseket, ez lesz majd az alapja, és rögtön a hűtőbe rakom. 5-6 órát (vagy egy egész éjszakát) dermesztem.
Tálalás előtt ráborítok egy egyenes tálcát, majd egy mozdulattal az egészet megfordítom. A fóliát lehúzom róla. Eperszeletekkel díszítem.



11 megjegyzés:

  1. Lady, ez fantasztikusan néz ki!
    Egyszer én is szeretnék charlotte-t készíteni. Fiatalasszony koromban próbálkoztam vele, de nem lett tökéletes, sőt! Azóta sem mertem hozzáfogni.

    VálaszTörlés
  2. Csodaszép!! Ahogy a nagykönyvben meg van írva:-)

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű! :) Még nekem is van pár kisüveg dugi eperlekvárom tavaly előttről... :) Tegnap azzal ettük a köleskásaprószát.

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörű! És biztos finom is, nyamm

    VálaszTörlés
  5. Tökéletes és csodaszép!!! :) ...és milyen fincsi lehet!

    VálaszTörlés
  6. kipróbáltam és nagyon finom lett! :) de kicsit gondban vagyok a zselatin mennyiségével, nekem por vagy lapzselatinom van , egy csomag 12 gramm kb, ami elég sok folyadékhoz elég, ezért nem értem a 150 gramm zselatint a receptben, milyen zselatint használjak?

    Köszönöm:)

    VálaszTörlés
  7. @Névtelen
    15g természetesen, kösz, hogy szóltál, javítom.

    VálaszTörlés
  8. Kedves Wiselady,

    Esetleg felvehetném valahogy önnel a kapcsolatot? Lenne egy kérdésem. Szép napot,
    Vera
    v.erdelyi81@gmail.com

    VálaszTörlés

@templatesyard