Ez most az édes fonottas, amit láttok.
Hozzávalók:
200 g rétesliszt
300 g finomliszt
100 g cukor
1/2 kávéskanál só
1 tojás
20 g friss élesztő
40 g vaj
1,5 dl tejszín
0,5 dl tej
Elkészítés:
A tejszínt meglangyosítom mikróban, és az élesztőt feloldom benne. A liszteket, cukrot és sót a gép üstjébe teszem, hozzáöntöm a tejszínes élesztőt, beindítom a kelesztés programot, elkezdem kevertetni. A tojást elkavarom a tejjel, a tésztához adom. Felolvasztom a vajat, és hozzáöntözgetem azt is. Megdagasztatom a géppel. Ha a dagasztóprogram lejár, leállítom a gépet, újra elindítom a dagasztóprogramot. Hagyom mégegyszer végigfutni, azaz kétszer dagasztom meg. Leállítom a gépet. Mivel elég zsíros a tészta, több idő kell, hogy megkeljen. Háromszorosára kelesztem. Akkor lisztes kézzel kiszedem az üstből és átgyúrom.
Aszerint vágom darabokra, hányas fonatot fogok fonni. Hatos vagy nyolcasfonást szoktam.
A darabokból hurkákat sodrok, összefonom. Letakarva hagyom kelni félórát.
A fonottast tojással megkenem, és 170 fokos sütőben kb. 35 perc alatt megsütöm. Az idő sütőfüggő, lehet, hogy kell még 5 perc. Ha a teteje túlságosan pirulna, akkor egy alufólia csíkot helyezzünk rá lazán.
Ez egy nagy, hosszú kalács lesz, kb. 700 g-os. Kisebbhez lehet az adagot felezni.
A hatos fonásról Duende talált egy remek videót:
A nyolcas fonást pedig Limara videójából tanulhatod meg:
Csodálatos! Én is szeretem a hatos fonást, nyolcast még nem próbáltam:-))
VálaszTörlésCsodás!Én is tervezek kalácsot húsvétra.
VálaszTörlésGyönyörű lett
VálaszTörlésMeseszép kalács!!! Idén tervezem húsvétkor életem első kalácsát megsütni, azt hiszem ezt a receptet fogom használni :)
VálaszTörlés@Zsiri
VálaszTörlésKíváncsi vagyok!
Én eddig mindig fordítva raktam a kenyérsütőbe a hozzávalókat:először a folyadékot a megolvasztott zsiradékkal,rá a liszt és tetejére morzsolom az élesztőt.
VálaszTörlés@marisz57
VálaszTörlésA sorrend teljesen mindegy, semmilyen jelentősége nincs, ha a gépet azonnal használod. Kenyérsütőgépben a sorrendnek csak akkor van jelentősége, ha előre időzített kenyeret készítünk be. Ilyenkor ugyanis meg kell akadályozni, hogy az élesztő idő előtt érintkezzen a folyadékkal. Ebben az esetben kell úgy beletenni a hozzávalókat, ahogy leírtad.
Nézz be hozzám, játékra hívlak!:)
VálaszTörlésGyönyörű és nagyon gusztusos, jól jönne egy szeletke reggelire:-)
VálaszTörlésSzia,
VálaszTörlésén is megcsináltam, igaz nincs kenyérsütőm. Csak egyszerű konyhai robotgéppel csináltam és a sütőben 35 fokon kelesztettem.
Nekem nem lett könnyű a tésztám, inkább tömörnek mondanám, olyan 800 grammos lett. Nagyon finom, illata pedig isteni.
Köszönöm a receptet, erről a blogról még nem egy étel fog elkészülni, hisz isteniek a receptek.
Kép róla:
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=382324358456078&set=a.375594029129111.91791.100000355513475&type=1&theater