Foszlós tejszínes zsemle narancslekvárral



Szinte semmi időm se volt, sütésre meg pláne, épp, hogy összeütöttem az ebédet. De várakozott a hűtőben 3 dl majdnem összeugrott tejszín, ezért el kellett sütnöm. Előtte nap akartam habnak felverni, de semmiképp sem akart megkeményedni, viszont egyszer csak észrevettem, hogy az ikrásodás határán van. Így aztán eltettem, hogy jó lesz kalácsnak. Viszont még egy nyújtásra-formázásra sem volt már sem kedvem, sem időm, ezért kalács-zsemléket sütöttem belőle. Amíg az ebédet főztem, addig a tésztát a kenyérsütő megdagasztotta, nekem csak gyorsan gombócozni kellett, majd a sütő megsütötte. Pihe-puha könnyű kalács-zsemlék lettek, amelyet aztán félbevágva nutellával és a pár napja főzött narancslekvárral ettünk meg. Nagyon finom volt. Kisfiam ebből vitt másnap kettőt uzsonnára, és este azt mondta, nagyon finom volt, még kilencet is meg tudtam volna enni (miért pont kilencet? :D).

A narancslekvár receptjét a Büfében olvashatjátok el.


Hozzávalók:
200 g rétesliszt
300 g finomliszt
100 g cukor
1/2 kávéskanál só
1 tojás
20 g élesztő
2-2,5 dl tejszín
1 cs. vaníliáscukor

Elkészítés:
A tejszínt meglangyosítom mikróban, és az élesztőt elkavarom benne. A liszteket, cukrot és sót a kenyérsütőgép üstjébe teszem, hozzáütöm a tojást is, beindítom a kelesztés programot, elkezdem kevertetni. 20 perc múlva, ha lejár a keveréssel a gép, újra indítom a dagasztás programot, és így kétszer dagasztatom meg. Hagyom duplájára kelni. Kiszedem az üstből, és kb. 9-10 zsemlét formázok belőle, tepsibe teszem, letakarom, és félórát kelesztem. A zsemlék tetejét tejjel megkenem (tojással is lehet). A sütőt 190-200 fokra begyújtom, bemelegítés nélkül beteszem a zsemléket, és kb. 30-35 perc alatt megsütöm.

4 megjegyzés:

  1. Majdnem narancslekvárt vittem Neked a múltkor.:-)) Milyen jól leírtad az elkészítését már megint!

    VálaszTörlés
  2. Szombaton elkészítettem a narancslekvárt, nagyon finom lett. Köszi, hogy megosztottad.

    VálaszTörlés

@templatesyard