Töltött káposzta gerslivel


Ezt az ételt mindössze egyszer főzöm egy évben, mindig karácsony környékén. A felét lefagyasztom, így kétszer eszünk belőle, nagyjából egy hónap szünettel. A legfinomabb töltött káposzta disznóöléskor készül, ilyenkor a töltelékbe való hús vegyes, a legkülönbözőbb részek keveréke, ezért nagyon ízletes. Az alföldi hagyományok szerint ezt az ételt a lehető legegyszerűbben főzik, én is így szoktam, mindenféle "cifrázásnak" ellene vagyok.
Magyarországon a töltött káposzta első leírása 1695-ben, a Tótfalusi szakácskönyvben jelent meg.


Hozzávalók:
1 kisebb savanyúkáposzta fej
1 kg sertéshús darálva (lapocka, comb, dagadó vegyesen)
250 g árpagyöngy (gersli)
1 tojás
1 evőkanál őrölt pirospaprika
őrölt fehérbors
körömnyi babérlevél
3 teáskanál só

Elkészítés:
A káposztafejről lehántom egyenként a leveleket, és a torzsarészt egészen vékonyra levágom, így a levél könnyen hajlítható lesz.
A gerslit folyóvízzel átmosom, sem beáztatni, sem előfőzni nem szoktam.
A darálthúshoz ütök egy tojást, beleteszem a pirospaprikát, 2 teáskanál sót, borsot, gerslit, és alaposan elkeverem. Kanállal tölteléket teszek a káposztalevélre, alulról ráhajtom, egyik oldalról is ráhajtom, feltekerem, most a másik oldalán az ujjammal a levelet betömködöm. Ha kész, a megmaradt leveleket és a fej középrészét apróra vágom. Ebből egy maréknyit a lábas aljára hintek, beleteszem a töltött káposztákat, egy marék aprókáposztával meghintem. (A maradék káposztát lefagyasztom). Közé dobom a picurka babérlevelet, egy teáskanál sóval meghintem, ráöntök annyi hideg vizet, hogy épp ellepje, lefedem és felforralom. Forrás után mérsékelem a lángot, és lassú forralással kb. 1,5 órát főzöm. Meg szoktam kóstolni, hogy elég sós-e (a gersli is felvesz főzés közben sót), ha kell, sózom még. Sem rántást, sem habarást nem teszek bele. Amennyiben a lé nem elég színes és a hús nem volt elég zsíros, az utolsó 20 percre a lébe tegyünk kevés olvasztott zsírban elkevert pirospaprikát. Hagyom hűlni. Tálaláskor mindenki tetszés szerint tejföllel sűríti.

23 megjegyzés:

  1. Nagyon finomnak néz ki. Gyerekkoromban csinálta anyu gerslivel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A töltött káposzta gerslivel az igazi

      Törlés
  2. Nemrég ettem toros káposztát gerslivel, isteni volt.
    Nálunk is töltött káposzta rejlik a kamrában, tegnap disznótorban voltunk. Rizzsel van. :)

    VálaszTörlés
  3. Imádom a töltött káposztát, gerslivel még nem ettem.:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hidje el sokkal finomabb ,mint rizsel!Én a végén rántast teszek rá annyit se sűrű se ritka ne legyen a leve és tejföl nélkül!Ki hogy szereti!

      Törlés
  4. Imádom, én már így is ettem és nagyon finom

    VálaszTörlés
  5. Így még nem ettem... nálunk általában rizzsel készül. Anyósom néha tarhonyával készíti, úgy is nagyon finom... :-)

    VálaszTörlés
  6. Ez a tökéletes recept, mióta az eszemet tudom, így csinálta a nagyim is és az édesanyám is, csak az arányokra már nem emlékeztem pontosan, de most csak pislogtam, mikor rákerestem receptre, mert mindenhol rántással van meg paradicsomlével...KÖSZÖNÖM a szerzőnek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így van ,rántás kell úgy az igazi!

      Törlés
    2. Én nem rántom be! Gerslit szórok a káposzta közé, ja meg a töltelékbe is gerslit rakok. És a székelykáposztát sem rántom be.abba is gersli megy. A töltelékbe szalonnát piritok meg hagymát.

      Törlés
  7. @Névtelen
    A paradicsomos savanyúkáposzta hússal Zala megyében egy ma is gyakran főzött étel. Én most itt élek, és ezt is megszerettem. De a "szármát" azt mindig az alföldi módon, azaz így főzöm. A családi disznóöléseken mindig így főzte édesanyám is.

    VálaszTörlés
  8. Köszi ezért is meg a töltött paprika receptért is! Ezek az igaziak:)

    VálaszTörlés
  9. A gerslis az igazi,de semmi rántás meg hasonló baromságok.
    Ez az igazi hamisítatlan toltottkaposzta

    VálaszTörlés
  10. Hát legközelebb kipróbálom gerslivel, mert nekem a rizstől mindig kemény a töltelék. Mikor megfő, akkor még jó puha, ha áll megkeményszik. És ezt tapasztalom a tejberizsnél is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a gerslitől lágyabb lesz majd, de ha kicsit zsírosabb húst használsz, pl. lapockát,sokat segit😊

      Törlés
  11. Most főzöm éppen bográcsba,annyi plussz tettem bele két csülköt ,remélem jó lesz😆😆

    VálaszTörlés
  12. Ez az igazi töltött káposzta, a gersli teszi finommá a tölteléket. Gratu a közzétételért, pont ezt kerestem!! Köszönet ismeretlenül is....

    VálaszTörlés
  13. Épp főzzük, majd beszámolunk hogy sikerült :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a szóbeli beszámolót, örülök, hogy jól sikerült.

      Törlés
  14. Én mindig gerslivel főzöm,de ha harasztban rakom akor nem kel tojás mert a haraszt össze fogja de gerslivel az igazi.

    VálaszTörlés
  15. Anyukám mindig gerslivel készítette, tőle tanultam, így imádjuk. Tojást nem teszek bele, a végén gyenge rántással felforralom. Természetesen a füstölt hús nem maradhat ki. Jó főzést mindenkinek 😊

    VálaszTörlés
  16. Üdvözletem. Én teszek bele egy kis füstölt tarját is és szintén gerslivel. :-)

    VálaszTörlés

@templatesyard