Az igazi neve oroszi-krém torta lenne, hisz egy híres magyar cukrász készítette ezt először. A két világháború közötti időszakban az Oroszi cukrászda Budapesten nagyon híres volt, az Auguszt és a Hauer cukrászdával együtt. Oroszi neve rövidült oroszra, ami miatt sokan vélik manapság úgy, hogy az oroszkrém tortának köze van az orosz nemzetiségű süteményekhez. Pedig igazi magyar édességről van szó.
Hozzávalók:
5 tojásból 18 cm átmérőjű piskótalap
A krémhez:
4 tojássárga
4 dl tej
4 evőkanál cukor
1 evőkanál keményítő
1 rúd vanília (vagy vaníliakivonat)
1 evőkanál rum
5 dl tejszín
1-2 evőkanál porcukor
1 evőkanál zselatin
50 g mazsola
Elkészítés:
A piskótát 3 egyenlő lapra vágom.
A tojássárgákat habos-fehérre mixelem a cukorral, majd beleadagolom a tejet és a keményítőt, a vaníliarúd kikapart belsejét. Közepes lángon 80 fokra melegítve folytonos keveréssel sűrű krémet főzök belőle. Forrnia nem szabad, mert kicsapódik a tojás.
Hagyom langyosra hűlni és beleadom a rumot. Addig a zselatint fél dl meleg vízben feloldom, a tejszínből habot verek, félúton hozzáadom a porcukrot is. Ha kész, mixelés közben belecsorgatom a zselatint is. Ezután lassan a habot a krémhez adagolom, kanállal oszlatom el, ha szükséges, egy-két fordulattal átmixelem, de ezt csak óvatosan, ne törjön a krém. Azonnal megkenem az alsó, majd a középső piskótalapot, (ekkor lehet a mazsolát is a lapok közé a krémbe tenni, nálunk ez elmarad, mert nem szeretjük) és a harmadik lapot is ráteszem, de ezt csak vékonyan kenem meg. A maradék krémet nyomóhengerbe vagy nyomózsákba töltöm, a torta oldalára nyomok krémet, amit késsel körben elsímítok. A tortát és a nyomózsákban lévő krémet 1 órára hűtőbe teszem. Ha megdermedt, az oldalát darált mandulával kissé meghintem, majd a tetejére nyomom a nyomózsákból a maradék krémet szabálytalan halmokban. Mandaringerezdekkel, kiviszeletekkel, citromfűlevéllel vagy mentalevéllel díszítem.
Még soha nem készítettem, most kipróbálom majd, nagyon finom, könnyű lehet, valamiért azt gondoltam faxnisabb megcsinálni.
VálaszTörlésKöszi:-))
Lenyűgözően szép!
VálaszTörlésMikor elolvastam a címet, már tudtam, hogy valami szuperjót fogok látni. :)
Isten éltesse a kis(nagy)fiadat!
Receptet vittem.
Csodás új évet kívánok, csupa jót nektek Nóra!
Nahát, nem ismertem a torta történetét! Valóban azt hittem, orosz tortáról van szó, mert azok általában annyira habosak.
VálaszTörlésGyönyörű torta gratulálok hozzá!
VálaszTörlésKisfiadnak nagyon boldog 11. szülinapot!:)
Nagyon gusztusos, gyönyörű torta! És nem is tudtam a történeteét, jó hogy leírtad, köszi! :)
VálaszTörlésBoldog születésnapot a fiadnak!
VálaszTörlésNagyon köszönöm a történetet hozzá, én sem tudtam az eredetét, a torta gyönyörű lett, de nálunk nem maradhat ki a mazsola és a cukrozott héjak:)
Isten éltesse sokáig a kicsi fiad!:-))
VálaszTörlésA torta csodaszép, s gondolom hamar el is fogyott!:-))
A torta történetét nem ismertem, köszönöm, hogy leírtad. Anyósom kézzel írt receptkönyvében a mazsolán kívül narancs és citromhéj apróra vágva is szerepel.De mint tudjuk, ahány ház, annyi izlés. Isten éltesse kisfiadat! :)
VálaszTörlésÉn citrusgyümölcs héját nem használom a mérgek miatt, ezért nincs benne. Viszont most van a tetején déligyümölcs. Máskor ehelyett reszelt csokival, vagy szeletelt mandulával szórom meg.
VálaszTörlésAz autentikus recept egyébként nem tartalmaz narancshéjat.
Hihhetetlen, de most tervezem az oroszi-orosz krém torta készítését, miután-hála Neked-profi piskótákat tudok.
VálaszTörlésCsak a keményítővel és a zselatinnal nem nagyon vagyok kibékülve, tehát ezeket-szerinted-kihagyhatom-e, illetve mascarponéval készíteném a krémet.Mi a véleményed?Nagyon várom a válaszod, nekem az etalon lesz!!!
@Névtelen
VálaszTörlésA keményítővel és a zselatinnal nincs semmi baj, nem nagyon értem az ódzkodást. Milyen érveid vannak erre?. A lehető legtermészetesebb sűrítő és kocsonyásító.
A keményítő helyett használhatsz lisztet is, vagy teljesen ki is hagyhatod, de akkor 1 tojássárgájával többet tegyél a krémbe. Mascarponet is használhatsz (bár akkor már elég távol kerülsz az oroszkrémtől, de lehet, és nem fogja elrontani). A zselatin viszont nem hagyható ki, mert az stabilizálja a tejszínhabot. Tejszínhabos krém ugyanis valódi tejszínből stabilizáló nélkül nem lehetséges. Erre a habfixáló sem jó. Ha nem akarsz használni, akkor a valódi tejszínt ki kell műtejszínre cserélned, de az ezerszer rosszabb (hidrogénezett növényi zsír), mint a zselatin.
Igen, valami régi-rossz előítélet lehet ez nálam,de nagyon meggyőző, amiket írsz.Teljesen megnyugtattál ,ezzel a mizériámmal végeztem is....
VálaszTörlésKöszönöm a jó tanácsokat, TÉNYLEG fölhasználom az ötleteidet.
Kedves Wise Lady!
VálaszTörlésElőször szólok hozzá, gratulálok az oldaladhoz, sok finomsággal örvendeztettem meg már a családot általad :)
Esetleg a piskóta receptet be tudod másolni ide? Kerestem az oldaladon, de azt írja, mikor rákattintok, hogy már nem található...
Nagyon köszönöm!
Anna.
@anna
VálaszTörlésKöszönöm a szavaid, jól esik. Két hét múlva egy piskóta e-könyvet jelentetek meg, abban minden piskóta receptet megtalálsz.
@Wise Lady
VálaszTörléshárom nap múlva lesz a párom szülinapja... :)
Esetleg mailben el tudod küldeni az ehhez a tortához illőt?
(bakonyi.panni kukac gmail.com)
Vagy valamilyen oldalt, ahol tuti piskóta recept van?
A kedvence az oroszkrém torta, nem szeretném elrontani...
Nagyon köszönöm!!
Nem tudom megnézni a piskóta alapreceptjét, kérlek segítsen valaki, sürgős lenne!
VálaszTörlésKöszönöm.
Ági
Miért nem kapok választ már 1 éve, vagy ezen a blogon nem is méltatnak válaszra?
VálaszTörlésÁgi
Temeljni recept za biskvit:
VálaszTörlés5 jaja, 2 žlice mlake vode, 9 žlica šećera, 9 žlica oštrog brašna, 1 vanilin šećer, 1/2 vrećice praška za pecivo, vrlo malo soli.
U zasebnom sudu izmiksati žutanjke, vodu, šećer, vanilin šećer dok ne bude pjenasto.
U drugom sudu u bjeljanjak dodati vrlo malo soli i izraditi pjenu. Lagano pomiješati žuti i bijeli dio tijesta i postupno dodavati prosijano brašno s praškom za pecivo. Kada je sve pomiješano, kalup promjera 20 - 22 cm namazati mašću i pobrašniti, pa uliti tijesto. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 C stupnjeva oko 30 min. Pri kraju pečenja biskvit probosti čačkalicom i ako na njoj ne ostanu dijelovi tijesta, biskvit je pečen. Kada se malo ohladi, izvaditi ga iz kalupa i prerezati dva puta da se dobije 3 dijela.
Lidija
A irast lehet forditoni magyar nyelvre