Töltött dagadó



Hozzávalók:
1 dagadó alsó, vékonyabb része
200 g darált hús
100 g barna csiperke gomba (más fajta is lehet)
1 szál lestyánzöld (elhagyható)
1 kisebb szál rozmaring
3 szál petrezselyemzöld
1 evőkanál zsemlemorzsa
1 sonkahagyma (vöröshagyma)
2 tojás
50 g vaj
fehér bors


Elkészítés:
A hagymát apróra vágom és a forró vajon megdinsztelem, majd rádobom a nagyon apróra vágott gombát is, azt is megdinsztelem. Hagyom kihűlni. A dagadót éles késsel felszúrom a hártya mentén óvatosan.
A kihűlt gombás hagymához keverem a darált húst, tojást, a zöldfűszereket apróra vágva, a zsemlemorzsát. Fehérborssal, sóval ízesítem, összekeverem. Egy lágy tölteléket kapok. Megtöltöm a dagadót, majd hústűvel a nyílásokat összetűzöm. Kívülről is körben megsózom. Egy tepsibe teszem, és 3-4 evőkanál olajjal meglocsolom. A megmaradt tölteléket gombóccá formázom, és a hús mellé teszem. Egy alufóliával lefedem, és 200 fokos sütőbe teszem, ahol kb. 1,5 óráig sütöm. Ekkor a fóliát leveszem, és ha van, akkor a hús levét leöntöm egy kistálba. Evőkanállal lekanalazom a tetejéről a zsíradékot, visszalocsolom a húsra. A megmaradt lét mártásnak készítem el beforralással. A sütőt feltekerem 240-250 fokra, és kb. 20 perc alatt a dagadó külsejét megpirítom. Nem baj, ha nem nagyon piros, mert több sütéstől száraz lesz a hús. Ha kész, kiveszem és 15 percig pihentetem, majd vékony szeletekre vágva tálalom.
Itt is találsz egy töltött dagadót.



1 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem! A dagadó (az oldalas mellett) a kedvenc húsom, disznóból.

    VálaszTörlés

@templatesyard