Máglyarakás


A máglyarakás a fiúk egyik kedvence. Most sok almánk van, és így sort kerítettem rá. Mindig sokat kell sütni, mert ebéd után, egészen vacsoráig rájárnak. Az adagot elfelezve is megfelel 3-4 embernek második fogásként egy tartalmas leves után.



Hozzávalók:   30x40 cm-es tepsi, 12 nagy szelet (10x10-es)
10 kifli (legjobb a vajaskifli, de normál is lehet)
1 liter tej
8 tojás
12 evőkanál cukor
2 evőkanál rum
1 teáskanál citromlé (ecet)
2 evőkanál darált dió vagy mandula
1 evőkanál zsemlemorzsa vagy édesmorzsa
1 evőkanál baracklekvár
1,5 kg alma (tisztítás előtt ennyi)
őrölt fahéj

A kifliket felkarikázom.


A tojásokat szétválasztom. A sárgájákhoz adok 7 evőkanál cukrot, a rumot, majd fokozatosan 1 liter tejjel elkeverem. 


A tojásos tejet a kiflire öntöm, és hagyom ázni kb. negyedóráig. Egyszer-kétszer fakanállal átforgatom. Eközben megpucolom az almát...


... lereszelem.


Egy tepsit kikenek vastagon vajjal, zsemlemorzsával megszórom. A sütőt begyújtom 220 fokra.


Beleöntöm a tepsibe az ázott kiflit, és egyenletesen elterítem.


Rászórom a diót (mandulát), ...


... és ráhalmozom az almát is.


3 evőkanál cukorral megszórom, ...


... és egy teáskanál fahéjjal is egyenletesen meghintem.


A tepsit a bemelegített sütőbe tolom, és 40 percig sütöm.


A tojásfehérjéket felverem habnak, majd beleadom a citromlevet, és még további 2-3 perc alatt nagyon kemény habot verek. Ekkor beleszórok 2 evőkanál cukrot, és azzal is verem a habot tovább 1-2 percet. Végül 1 evőkanál sárgabaracklekvárt is adok hozzá, azzal is átmixelem. Eddigre a hab fényes, és annyira kemény, hogy késsel "szeletelhető". Kiveszem a tepsit, a hőmérsékletet leveszem 180 fokra, és a habot evőkanállal az almára osztogatom.


Egy késsel szétkenem egyenesre, de vigyázva, nem nyomom agyon a habot. Majd egy villával megcsíkozom a tetejét.


Betolom a 180 fokos sütőbe, és addig sütöm, míg aranybarnára pirul a hab teteje.


Azon melegen egy recés késsel bevagdosom a hab tetején a szeletelés helyét, majd hagyom langyosra hűlni (kb. 20 perc). Ekkorra viszonylag jól szeletelhető lesz. Óvatosan szeleteket vágok, a széleken is fellazítom, lapáttal alányúlva veszem ki őket, s tálalom.

27 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! És gyönyörűek a képek!

    VálaszTörlés
  2. Még a nyál is összefutott a számba! :-) Azt hiszem a jövőhéten egyik nap elkészítem ebédre! ;-)

    VálaszTörlés
  3. az én receptemben normális kifli van, de a tejbe kell keverni olvasztott vajat - akkor tulképpen meg is kapod a vajas ízt :)

    VálaszTörlés
  4. Szééép!
    Én ritkán készítek, viszont nálunk kaláccsal fut.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jól néz ki, a hab meg egyenesen gyönyörű. Köszi a receptet.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jó ez a sok fázisfotó!!

    VálaszTörlés
  7. Csodás a recept,és ahogy ez nekünk "tálalva van", a képek, a leírás....szóval nagyon igényes,élmény volt olvasni és meg is csinálom.

    VálaszTörlés
  8. @VeaA hab "titkát" leírtam a posztban.
    @ThriniKaláccsal még finomabb, igen. Viszont hol van nekünk egy tepsire való kalácsunk? :D
    @OttisA részletes fázisfotózás talán most már mondhatom, hogy gyakori nálam.

    VálaszTörlés
  9. Csakis ódákat tudok zengeni, olyan gondosan, tökéletesen elkészített "süti" lett. :) Gyönyörű!

    VálaszTörlés
  10. Isteni finomság! :)
    Én még sosem készítettem, valahogy kimaradt... De majd most! Köszi a jó kis receptet! :)

    VálaszTörlés
  11. Kiflivel és reszelt almával még nem csináltam,de kipróbálom,mindig zsemlével,és szeletelt almával készitettem.nézni is jó!!!!de még enni!!!

    VálaszTörlés
  12. Igazán mesteri és gyönyörű

    VálaszTörlés
  13. Csodaszép, a fiúk el lennének ájulva, ha kapnának!:-))

    VálaszTörlés
  14. Megsütöttem, ugyan ilyen lett mint a képeken! Fenséges, fantasztikus ... és nagyon finom. Egy gondom van vele, kihűlve nem tudtam megkóstolni, mert egy falat se maradt a sütiből. Muszáj még egyszer "megalkotnom a művet"! Köszönöm a receptet!

    Anikó Debrecenből

    VálaszTörlés
  15. Szombat délelőtt csináltam anyukámnak meglepiként : )(17 éves vagyok)
    bevallom őszintén amikor melegen megkóstoltam nagy csalódás ért : s akkor megfogadtam hogy ilyet sem csinálok többet
    aztán estére mikor teljesen kihült nyamm : ) este 10kor is megettem két naaagy szeletet : $ köszönöm a receptet isteni volt!

    VálaszTörlés
  16. @Névtelen
    Hűha, nagyon ügyes vagy!
    Mifelénk ez egy édes második fogásnak számít, így melegen esszük. De hidegen is finom, akkor tulajdonképp egy sütemény.
    Nem írtad, hogy anyukád mit szólt?

    VálaszTörlés
  17. odavolt tőle : ) másoknak a hab nem ízlett annyira, szerintük felesleges

    VálaszTörlés
  18. Köszi a receptet. A klasszikus almáslepény mellé jól jön egy ilyen változat:)
    Esetleg van még valami "almafaló" recept a tarsolyodban? Örömmel venném:)

    VálaszTörlés
  19. Köszönöm a receptet, elkészítettem, nekem kisebb tepsim van, így az adagokat egy picivel csökkentettem, de a végeredmény: finom!!!!! Még egyszer köszönöm!

    VálaszTörlés
  20. Épp hűlőfélben álldogál a konyhapulton. Régen nem szerettem, mert a menzán mindig olyat adtak, amibe benne volt az alma héja, szára, magja, magháza, "fanszőrzete", gondolom, beleszecskázták egészben, és rém undorító volt. Most adtam neki egy esélyt, igaz, a lekvár kimaradt, mert nincs idehaza. Mindjárt kiderül, milyen lett, de a te receptjeid még sosem okoztak csalódást, úgyhogy nem félek =D

    VálaszTörlés
  21. Megcsináltam isteni de a hab összeesik hűlés közben és szivacs lesz . Miért?

    VálaszTörlés
  22. Megcsináltam isteni de a hab összeesik hűlés közben és szivacs lesz . Miért?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A hab egy nagyon kicsit valóban összeesik, ha nem frissen eszed. De ha úgy csinálod pontosan, ahogy írtam a posztban (citromlé, cukor, baracklekvár, nagyon kemény hab, elegendő sülési idő), akkor nem szabad szivacsosnak lennie. Kihűlés után is finom, puha, könnyű marad.

      Törlés
  23. Jó, hogy a hab a félig sülés után került rá. Én már készítettem hasonlót, de a hab elszigetelte az alatta lévőt és trutyis lett.

    VálaszTörlés

@templatesyard