Az új konyha 2.


Íme az alaprajz. Mindent centire kimértem, 3d lakástervezővel be is rendeztem, meg is fogom mutatni. Kíváncsi vagyok, ti mit hoznátok ki belőle. Ha nem is terveket, de ötleteket szívesen fogadok, tudjátok, több szem többet lát.
Egy beosztás 10 cm-nek felel meg. Az ablak 95 cm magasan kezdődik. A helyiség laminált padlóval fedett, amit nem fogok kicserélni. A fűtőtestet, ha lehet, nem helyezném át.
A víz jelenlegi helyét bejelöltem, ez sajnos akármeddig nem vezethető el, legfeljebb a szemközti falra. Be kell férnie a következőknek:
tűzhely, mosogató, mosogatógép, hűtőszekrény (szekrénybe építve), mikró, szemetes, asztal 3 hokedlivel, kistévé.
Az ablak alatt fogok fotózni, itt pultnak vagy asztalnak kell lennie.


A lenti konyhám sem nagyobb, de az hosszúkás alakú, egysoros, melynek a végében van egy ablakkal rendelkező kis kamra, másik végében pedig egy 10 négyzetméteres étkező is. Hát ezek fent nem lesznek, de azért alig várom, hogy kész legyen. Az emeleten még 3 szobát is teljesern átrendezünk, egy nappali, egy háló és egy gyerekszoba lesz belőlük, de ezekkel a bútorhordáson kívül nem lesz gond.

17 megjegyzés:

  1. pár általános dolog:
    a sütő és a főzőlap ha lehet ne legyen szélső elem, mindkét oldalon legyen mellette 30(de inkább 45 cm) szabad pult felület. figyelj arra hogy ha van a sarokban szekrény, lehessen belenyúlni. a csepptálca alatt lehet fiók vagy akármi, a mosogatómedencének el kell férnie a szekrényvázban (ez triviálisnak tűnhet, de nem az, vannak amikhez 60as kell van, amihez elég az 50es is)
    szerintem a teka mosogatók jók (nekem classic vagy mi van, baromi mély és vastag acéllemezből van)
    érdemes betartani a technológiai sorrendet: hűtő-mosogató-tűzhely.
    legyen elég konnektor. alul is (hűtőnek mosogatógépnek ha patronos elektromos vízmelegítőd lesz annak is, ha villanytűzhely/sütő akkor annak megfelelő kiállás nem konnektor hanem bekötős cucc 3 fázissal meg minden) meg felül is, mindenhol körben ki tudja hol lesz éppen helyed habot verni.
    az sem mindegy hova kerül az elszívó konnektorja ha lesz (lehet rossz helyen, a gép útjában és akkor jön a tákolás)
    a mikrót szerintem jó a felsőszekrénybe tenni, sokkal jobb mint a pulton kerülgetni.

    VálaszTörlés
  2. Az ajtót le lehet venni? És mekkora hűtő? Dupla vagy normále?

    VálaszTörlés
  3. @Lilla
    Annak idején is konyhának szántuk, konnektor rengeteg van.
    Nagyon jó dolgokat írsz, kb. ezekre figyeltem is a tervezésnél, a villanysütőről gondoskodnom kell biztosítékilag.

    VálaszTörlés
  4. @duende
    A hűtő 130 literes, egy magas szekrény közepébe lesz beépítve.
    Az ajtó levehető, erre én is gondoltam, hogy harmonikaajtót tegyek.

    VálaszTörlés
  5. ami még eszembe jutott: érdemes magas felső szekrényeket tenni (az ikeában asszem 70 a normál és 92 a magas az szekrényenként plusz egy polc!) én székről sem érem el a mélyét, de csomó ritkán használt dolgot el lehet oda suvasztani (és van aki elérje, matat ott helyettem)
    energiatakarékosságból (is) jó ha a hűtő és a sütő nem egymás mellé kerül.
    ha gáz főzőlapod lesz akkor figyelni kell az elszívó magasságára, van valami minimum ami köztük kell legyen. szerintem elszívóból is érdemes a szekrény alá tehetőt választani (amiből kb 5 cm vastag sáv lóg csak ki) a cső mellett elég sok hely marad a szekrényben még pakolászni)

    VálaszTörlés
  6. Köszi, majd elvélben küldöm az rajzokat. :)

    VálaszTörlés
  7. Szia! A mi konyhánkban nincs radiátor, ott van mégis a legmelegebb a sok sütés-főzés miatt.Eredetileg volt, de simán le lehetett szerelni, nem volt gond.Elszívóm sincs,(szerintem egyébként sem ér semmit) a főzőlap az ablak alatt van, ha bukóra van nyitva, mindent "elszív".
    Jó tervezgetést: Viki

    VálaszTörlés
  8. Viki írására csak annyit, hogy ha nem ér semmit az elszívó, akkor valószínű ebből a kategóriából a leggagyibbal találkoztál. Nekem 7 éve van a mostani, s látom az előzőhöz képest a különbséget.
    Ami pedig a radiátort a konyhába: lehet nem kell, de akkor valószínű a konyha nem túl nagy és csak egyetlen fala külső. A többi 3 pedig más belső térrel közös.
    Sajna ötletekkel nem jövök az előző megjegyzőkhöz képest, nem tudom pl. melyik falhoz tenném a főzőlapot elszívóval, melyik fal (az ablakoson kívül) külső még.

    VálaszTörlés
  9. Szia.
    Nekem tavaly lett új konyhám, és ha megtalálom a rajzát, elküldöm. Igazából sokmindent nem tervezgettem, mégis úgy jött ki a dolog, hogy minden PRÍMÁN kézreáll. Imádom, nagyon jó. Ami fontos: a mosogatógépből szinte egy helyben állva ki tudok pakolni, nagyon praktikus. Az Ikeás konyhákból lestem el sokmindent, pl. 3 db álló, 210 cm-es magas szekrény van benne, az egyikben a porszívót, vasalódeszkát, stb. tárolom, a másik polcos-fiókos kamraszekrény (tehát ajtó kinyit, és polcok benne), a harmadikban pedig alul kihúzós, tepsiknek, tortaformák, stb. középen a sütő, fölötte a mikró, afölött pedig egy felfelé nyíló ajtó, ahova a háztartási gépeimet rakom. Jó mély.

    Még valami: nekem főzőlapom van, mert a takarítás szempontjából nekem fontos volt ez, de szerintem neked is érdemes megfontolni, mert szerintem nagyon jó, hogy 1-től 9-ig lehet állítani a fokozatokat, így lehet egészen alacsony hőfokon is sütni-főzni. És nagyon sok mindent meg lehet úgy főzni rajta, hogy épp felforr, már le is lehet zárni.
    Jó tervezgetést, olyan jó dolog ez :)
    üdv
    true

    VálaszTörlés
  10. Nekem elszívóm egy régi, alap kategóriás van, viszont ki van vezetve a padlástérbe, és így elég hatékonynak mondanám. A villanyszerelő is azt mondta, hogy ha ki van vezetve, akkor megközelíti a több tízezer forintosokat is.
    true

    VálaszTörlés
  11. @4Gyerek
    @Névtelen
    A páraelszívó szerintem is nagyon jó, én mindig használom főzés közben. Nálunk a szabadba vezetődik ki a falon. Pedig nekem is csak egy egyszerű van, de maximálisan meg vagyok vele elégedve!

    VálaszTörlés
  12. @Névtelen
    Főzőlapon mit értesz, villanyt vagy indukcióst?
    Egy hosszúszekrény fér be sajnos, de a vasalódeszkának stb. nálam van helye a lépcső alatt.
    A mosogatógép kipakolást én is így tervezem, hogy mozdulni se kelljen. A lenti konyhában is így van, szerintem is fontos szempont.

    VálaszTörlés
  13. @Wise Lady

    Nekem sima villany kerámialapos főzőlapom van, de természetesen ha a pénztárcád megengedi, érdemesebb az indukciós, mert az még takarékosabb. De nekem az megfizethetetlen, hogy nem kell rácsokat sikálni... Nekem az sose megy kifogástalanul....
    Üdv.
    true

    VálaszTörlés
  14. Még valami eszembe jutott, amit mostmár úgy csinálnék, ha ma lenne új konyhám:) sok helyen látom, hogy a sarokban srégan berakják a mosogatót, jól néz ki. Ja, és én kiforgatható sarokrészt szerettem volna eredetileg, de az első asztalos átvágott, a másodiknál pedig nem fért bele a költségvetésbe, de utólag már nem bánom, asztalos ismerőseim mondták, hogy egy csomó holt tér keletkezik úgy, és sokan utólag ki is vetetik emiatt. Én a ritkán használt dolgokat rakom a sarokrészbe.
    Üdv.
    true

    VálaszTörlés
  15. @true
    A sarokmosogató tényleg nagyon jó ötlet! És a súrolásban is maximálisan egyetértek veled :D

    VálaszTörlés
  16. Meg szabad kérdezni, hogy készen van-e az új konyha? Esetleg már abban is főzöd a finomságokat? Fotó?
    üdv.
    true

    VálaszTörlés
  17. @true
    Lenne fotó, ha kész lenne. Sajnos a vízszerelésre sokat kellett várni. De dolgozunk ezerrel.

    VálaszTörlés

@templatesyard