Kincseim a bolháról 18. - Tésztagép


Vannak időszakok, amikor egymást követően ugyanazok a dolgok találhatóak fel a bolhán, amik se előtte, se azután nem bukkannak fel. Az elmúlt hónapban így találtam egymást követő alkalmakkor 3 tésztakészítő szerkentyűt. Ez a legutolsó találmány, s egyben a legjobb is. 1200 Ft volt az ára, és már ott sejtettem, megint kincsre leltem.

Amellett, hogy már elsőre jól használhatónak tűnt a gép, még kifogástalan állapotban is volt. Itthon aztán szokás szerint rákerestem a neten, és így tudtam meg, hogy mellesleg igazi régiségre is bukkantam.

A gép német gyártmány, a 60-as évekből való, EMIDE márkájú, és annak a No.5 változata. Összesen 2 képet találtam róla, plusz egyet a No.3-ról, egyet pedig a No.2-ről. A szám azt jelzi a modellen, hogy hányféle hengerrel rendelkezik. Méretre kb. megegyezik a mostanság kapható masinákkal, de anyaga az akkortájt használatos nehéz alumínium ötvözet. A súlya összeszerelve majd 3,5 kg! Az ebay-en van egy feltéve, ott 29,90 dollár az ára.


3 hengere sárgarézből készült, a középső állítható, ezzel lehet nyújtani, egy kallantyúval változtatható a vastagság. A szélsők pedig fixek, és egy-egy hengeren 2 féle tészta vágható, mert a hengerek fele az egyiket, a másik fele a másikat vágja.

Ezen szélesmetélt és cérnametélt készíthető:


Emezen pedig normál spagetti és vastag spagetti készülhet, amelyeknek különösen megörültem:


Felülről egybeöntött:


Alulról pedig fémlemezek vannak takaróul felcsavarozva.


Ezeket leszedtem, és a gépet alaposan kitisztítottam mielőtt használatba vettem.


A tésztát teljes szélességben nyújtom ki:


Vágáshoz viszont hosszában is ketté vágom, mert csak fél hengerrel dolgozom:


Ilyen pl. a vékony spagetti:

20 megjegyzés:

  1. Nem hiába, aki keres, az talál...:))
    Szuper kis gép!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó vétel volt, és nagyon masszívnak tűnik.
    Az ára pedig... Szinte ingyen volt..
    Én időnként anyukámtól kérem kölcsön az ő gépét. Éppen azért nem vettem még magamnak, mert nem olcsó dolog egy ilyen szerkentyű.

    VálaszTörlés
  3. Hogy én most mennyire irígyellek....

    VálaszTörlés
  4. Bizony-bizony! Jóhogy dicsekszem vele! :D
    Egyébként hihetetlen, mennyire jól használható masina.

    VálaszTörlés
  5. De régóta vágyom ilyenre....és könnyű használni? Mert hallottam olyat is, hogy nem egyszerű.

    VálaszTörlés
  6. Irigykedem... Nagyon. :)) Szuper szerzemény. Na, majd én is figyelek és talán egyszer levadászhatok egy ilyet!

    VálaszTörlés
  7. Az enyém is pont ilyen, immár 30 éves, meg vagyok vele elégedve.A nagymama hozta akkoriban Németországból,azóta is csak ezt használom nem is tanultam meg kézzel tésztát készíteni.. :-)
    Jó vétel volt, ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  8. @Zsuzsi
    Nagyon egyszerű és gyors. Sokkal jobb, mint a modern (olyanom is van). És már régóta vágyom spagetti készítőre, ezen pedig kétféle is van.

    VálaszTörlés
  9. De jó kis masszív gép! Az ilyenek sosem mennek tönkre, ezeket még egy életre gyártották.

    VálaszTörlés
  10. Ez aztán jó vétel volt. csodaszép, már ha lehet egy konyhai eszközre ilyet mondani. Még szerencse, hogy a réz alkatrészeket nem lopták ki belőle.:D

    VálaszTörlés
  11. Gyönyörű szép! Nagyon mákos vagy! :)
    Elképesztő jó dolgokat halászol össze mindig.

    VálaszTörlés
  12. Én az enyémet kaptam az uramtól bótból 3000 pízér, és nem bírt ki csak 1 évet (kb. 6-8 használat).
    Szét lehetett szedni, de összerakni már nem - olyan remekbe volt szabva.
    Nem tudom hol ez a bolha,de szétnéznék én is, mert az Ecserin nagyon ki kell fogni a dolgokat, és kisebb vagyonért adják.
    Éva

    VálaszTörlés
  13. @Névtelen
    Hát nagyon úgy néz ki, hogy ezt a gépet örök élet és három napra tervezték, akkoriban még így gyártották a dolgokat.
    Ez a bolha Nagykanizsán van. Rengeteg a lom, szemét, úgy kell kiguberálni a kincseket. Itt főleg az osztrákoktól jönnek át jó dolgok.

    VálaszTörlés
  14. Szia! Abban nem tudnál tanácsot adni, hogy ha lebbencs tésztát készítek, akkor mi a trükkje, hogy száradás után ne legyen repedezett töredezett...nagymamámé nem ilyen volt:( A tésztagépen milyen vastagságúra kell nyújtani? Tojásból kevesebb kell-e mint a 10 dkg liszthez 1 tojás...?

    VálaszTörlés
  15. @jita
    Nem törik, ha nem nyújtod nagyon vékonyra. 2 mm
    Én bármely tésztafajtához az 1 tojás 10 dkg liszt arányt használom.

    VálaszTörlés
  16. Találtam a lomiban egy EMIDE 3-at, tiszta látszólag soha nem használt állapotban, sajnos azonban nem lett meg hozzá az erősen S alakú egyedi kurbli sem akkor, sem a másnapi felszedéskor - vagy nem volt, vagy valami vasgyűjtő elvitte :-( .
    Eddig ingyen volt. Volna-e valakinek egy hozzávaló felesleges kurblija, vagy tudná-e valaki kölcsönözni a sajátját mintavétel végett, hogy leöntessem? A válaszért, majd néha visszanézek ide.

    VálaszTörlés

@templatesyard