Házi tészta


A házitészta összehasonlíthatatlanul finomabb, mint az ipari száraztészta. Szoktam mindkét félét főzni, semmi bajom a bolti tésztával, de ha van egy kis időm, inkább készítek, mert nem nagy munka, és megéri.
Most már igen kitűnő tésztagépeim is vannak, amelyekkel gyufatésztát, szélesmetéltet, spagettit tudok pillanatok alatt készíteni.
Nem csinálok viszont nagyobb mennyiséget. Bár a felesleget le lehet fagyasztani, és meg is lehet szárítani, az már nem olyan minőség, mint a friss.


A házitészta klasszikus receptje:
1 kg liszt + 10 tojás összegyúrva.
Spórolás miatt, amikor régebben még gond volt egyes háztartásokban a tojás ára is, azok egy részét tojásonként kb. 40 g vízzel helyettesítették.
Így 1 kg liszthez ahány tojást gyúrtak, annyi tojásosnak nevezték. Minél több tojásos volt, annál jobb minőségűnek számított. Az ipari száraztészta kb. a múlt század 60-as éveiben kezdett általánosnak számítani a magyar konyhákban, de sokan, főleg az idősebbek, még sokáig maguk készítették. Anyukám még a 80-as években is maga készítette a tésztát. A piacokon ma is kapni pl. házi levestésztát, amelyet általában idősebb asszonyok készítenek otthon. A klasszikus nyújtás gyúródeszkán nyújtófával kör alakra történt, így minden irányban nyújtódott a tészta. Ez a módszer azonban idő- és munkaigényes volt. Ma már egyszerű kézi tésztagéppel pillanatok alatt kinyújtható. A mindenirányú nyújtást úgy lehet megoldani, hogy az egyszer áthajtott tésztát 2-3-ba hajtjuk, 90 fokkal elfordítjuk, és így engedjük át újra a nyújtógépen. Ezt a műveletet 3-szor megcsinálva, elkezdhetjük csökkenteni a vastagságot, és mostmár hajtogatás nélkül engedjük át az egyre kisebbre állított gépen a tésztát 3-4-szer.
Időközben az ipari tésztagyártáshoz leginkább megfelelő búzafajtákat és liszteket nemesítettek ki, így vált széleskörűen elterjedtté a durumliszt.
A durumliszthez akár egyetlen tojást sem szükséges adni, amely nyilván az eltarthatóságot növeli, és a szalmonellafertőzés elkerülhetőségét jelenti. A durumliszt használata ezért inkább csak ipari gyártásnál érdekes, házitésztához nem érdemes használni, hisz ezzel az erővel akár bolti tésztát is vehetünk, felesleges gyúrni.
Az otthoni tésztagyártáshoz a rétesliszt használata javasolt. Legalább felesben, de inkább még nagyobb mértékben (akár 100%-ban is). Ez a lisztfajta sikérben gazdagabb, mint a finomliszt, szemcsemérete durvább, így a tészta jól nyújtható, nem ragadós, főzéskor nem "mászkos". Nem véletlen, hogy a hajszálvékonyra húzandó rétes alapanyaga a rétesliszt. Igen szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy Magyarországon kapható ez a lisztfajta, hisz számos külföldi országban nem, vagy csak nagyon nehezen juthatnak hasonló liszthez. Bizonyára a rétes, mint nemzeti ételfajta az oka, hogy ez az alapanyag létezik, bár magát a rétest, már általában nem otthon nyújtják.
A tészta gyúrását is rábízhatjuk otthoni gépeinkre. Akinek van, az a robotgép dagasztó funkciójával dolgozhat. Nekem ilyen nincs, én régebben a kenyérsütőgépben állítottam össze. A tészta nagyon kemény, ezért max. 300g lisztből készülő mennyiséget teszek bele, s amikor összeállt, akkor már ki is veszem, hogy a lapát (a motor) ne legyen megerőltetve. Mire a tojások az összes lisztet felveszik, addigra már eléggé homogén, és ahogy épp kezdene már akadozgatni a lapát a kemény tésztagombóctól, leállítom, és kiveszem. Ilyenkor elég egy-két percig kézzel átgyúrni, többet nem kell foglalkozni vele. Ezzel jelentősen leegyszerűsödik a tésztakészítés.
Amióta van nagy űrtartalmú késes robotgépem, amelyhez műanyag késes lapát is tartozik, ezzel gyúrom össze a tésztát.

Nézd meg a spenótos változatot is: Spenótos házitészta - zöld tészta

Hozzávalók: kb. fél kiló tésztához
300 g lisztkeverék (legalább 50%-a rétesliszt)
3 db M méretű tojás (egyenként egészben kb. 60g-osak)

Elkészítés:
A lisztet tálba szitálom, a közepébe gödröcskét készítek, és beleütöm a tojásokat. Egy villával elkezdem összekevergetni, mikor már szükséges, a villa helyett az ujjaimmal, kezemmel gyúrom. Ha összeállt, kiborítom egy deszkára, és addig gyúrom, amíg szép sima állagú nem lesz. (Deszkához csapkodni nem szükséges.) Ha a tészta épp nem akar összeállni, akkor vizes kezünkkel kissé megspricceljük, ez a néhány csepp víz elegendő lesz. A tésztának rugalmasnak, keménynek és homogénnek kell lennie.


Ekkor ráborítom a tálat, és szobahőmérsékleten 1 órát hagyom pihenni. Ha másnapra kell, akkor beteszem a hűtőbe (romlás elkerülése miatt), de nyújtás előtt egy-két órával ki kell venni, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen.


Ha letelt a pihenőidő, akkor 4-6 felé vágom, egy kissé átgyúrom, előveszem a tésztagépet, és egyenként kinyújtom.



Először vastagra nyújtom, 2-3-ba hajtom, 90 fokkal elfordítom, ismét áttekerem a gépen. Ezt még 2-3-szor megismétlem. Keskenyebbre veszem a gépet, áthajtom, újra kisebbre veszem, áthajtom, a kívánt vastagságig.



A kinyújtott tésztacsíkokat mindkét oldalán enyhén lisztezem, és hagyom őket fél órát szikkadni. A tésztagép megfelelő formázójával a kívánt alakra vágom (vagy késsel). A vágott tésztát meghintem rétesliszttel, és ujjaimmal alányúlva széjjel rázogatom őket. (Halmokba is rakható).



A főzéshez vizet forralok, és ezt a mennyiséget 2 adagban főzöm ki. A lobogó, forrásban lévő vízbe beleteszem a tésztát, fakanállal megkeverem. Nem fog összeragadni. Lobogó vízben 2-3-4 percig főzöm - a tészta formájától függően, - szűrőkanállal szűrőtálba kiszedem, a másik adagot is kifőzöm. A vizet kiöntöm, a fazékba zsiradékot teszek (2 evőkanál olvasztott zsírt vagy vajat), a leszűrt tésztát ráteszem, átforgatom, hogy mindenhol érje.

17 megjegyzés:

  1. Mindig mindenféle tésztát gyúrok, a rétest is. Annyit szokott még a nagymamám mondani, hogy amikor kiveszed a főzővízből a megfőtt tésztát, és leöblíted, forró zsírral kell meglocsolni, de tényleg ám, hogy sercegjen. Az étolaj erre nem jó, ha felmelegíted sem. Hát én így szoktam.

    VálaszTörlés
  2. Megkérdezhetem, hogy milyen tésztagéped van?
    Vera

    VálaszTörlés
  3. @Névtelen
    Van egy szokványos fém kézigépem, noname, de jól működik.
    De nemrég szereztem egy szupert is:
    http://www.wiselady.hu/2010/09/kincseim-bolharol-18-tesztagep.html

    VálaszTörlés
  4. Fantasztikus bejegyzés! Olyan igazi WhiseLadys! :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jól leírtad, kedvem is támadt tésztát készíteni. Makarónit akarok!:-))

    VálaszTörlés
  6. @Andi/cuki
    Andi, makarónit sokkal nehezebb készíteni, mert ahhoz tekerős (daráló típusú) tésztagép kell. Eléggé macerás.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jó írás, köszi! Én azt szeretném tudni, melyik lisztben lehet "megbízni", melyik jó tésztakészítéshez (gondolok itt a gyártóra pl.). Gratulálok, nagyon jól néz ki a végeredmény!

    VálaszTörlés
  8. @Névtelen
    Én általában 100%-ban rétesliszttel készítem a tésztát. A liszt minősége nem a malomtól függ, hanem, hogy honnan vásárolták az őrlenivalót. Ezt sajnos manapság nem lehet már tudni, gyakran importbúzából őrőlnek. A malmok régebben a környékbeli búzát vették meg, így a búzatermő vidékről beazonosítható volt a minőség.
    Így a legkülönbözőbb gyártó lisztjét használom. Akár tescósat is. Tulajdonképp lutri.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia,
      én nagyon sok rétest keszitettem, és hallgattam a nagymamámra, aki azt mondta hogy a rétes liszt Mindenre jo csak réteshez nem. Ezt a receptet próbáltad sima lisztből? Mert nekem itt nincs is rétes liszt.
      Köszönöm :)

      Törlés
  9. Köszönöm a választ!

    VálaszTörlés
  10. Én kezdő vagyok a témában, és volna egy kérdésem. Több helyen azt olvastam, hogy sót is kevernek a tésztába. Itt, ha jól olvastam a hozzávalókat nem szerepel. Miért? Köszönettel:K József

    VálaszTörlés
  11. @József
    Mert nem kell bele só. Én inkább azt kérdezném, hogy mások miért tesznek?
    A tésztakészítést nagymamámtól és édesanyámtól tanultam, és még jártak hozzánk a tarhonyakészítő asszonyok is gyerekkoromban.

    VálaszTörlés
  12. Hello.A tarhonyát hogy csináljátok?
    Köszi,Zsuzsa.
    Megcsináltam a petr.szósz,szó szerint,nem ízlik.Nem tehetsz róla.

    VálaszTörlés
  13. Szia engem az érdekel spagettit meddig nyújtód gépen ?

    VálaszTörlés

@templatesyard