Esztek a szobában és olvastok evés közben?


Tudom, tudom! Nagyon fontos, hogy étkezéskor a család összegyűljön az asztalnál, és közben beszélgessenek. A tévéműsor meg nem fontos, ha muszáj, fel lehet venni és később megnézni. Azt is tudom, hogy nem eszünk a szobában, mert a morzsa, meg jönnek a hangyák, és ki fog felporszívózni, meg...

Ez általában így is van nálunk este, és a hétvégén. De néha úgy vagyok kész a kajával, hogy a gyerek épp egy jó filmet néz, vagy az ebéd elcsúszik és rögtön itt a Forma 1. Ehetek a szobában? - hangzik el a kérdés, és én engedem. Szépen megterítek egy fülestálcára, és beviszem a gyereknek, férjnek. Mert miért is ne? Rabja vagyok a lakásomnak, vagy azért van, hogy jól érezzem magam benne? Nem sokszor fordul elő, talán havonta 1 max. 2 alkalommal. Nem morgok, sőt. Én is szoktam bent enni, ugyanilyen indokokkal.
Reggel pedig mindig bent eszik a gyerek. Szerencsére nálunk nincs kapkodás reggel, mindenki felkel időben és morgás nélkül. A fiam levánszorog az emeletről - még álmos,- és én vagy az apja már hozzuk is a kakaót. Mert neki anélkül nem indulhat a nap. Azonnal benyomja a mesecsatornát, így ébredezik. Közben felveszi a kikészített ruhát, mi zuhanyozunk, öltözünk, s közben beviszem a reggelit is. Fél óra, mindenki kész. Mióta világ a világ, ez mindig így volt. Kellett menni bölcsibe, oviba, isibe, mostantól a kisgimibe. És nincs rohanás, veszekedés, öltözz már, egyél már, elkésünk, jól indul a nap.

Azt is tudom, hogy nem olvasunk evés közben, mert piszkos lesz a könyv, mert miránk figyelj, ha eszel, mert bunkóság, mert sokat eszel közben és elhízol, mert...
Ez általában így is van, ha együtt eszünk, nem olvasunk. De ha egyenként, akkor szokás nálunk. Újságot vagy könyvet, kitámasztva, és egy konyharuha a kéztörléshez, ha lapozni kell. Így eszegetünk, végre pihenve, ráérősen, jóízűen, akár félóráig. Nagyon jó dolog! :)

Nálatok esztek a szobában vagy olvastok evés közben?

25 megjegyzés:

  1. Általában nem tv-zek, ezért a bentevés sem fordul elő túl gyakran. Viszont újabban nézek szombatonként egy ill. két zenei műsort, és éppen tegnap tálcán bevittem a birkapörit (szép kis mutatvány volt.)
    Egyébként ebédelni asztalnál szoktunk, de a vacsora (főleg hétvégén) már kötetlenebb, így a gyereknél megesik, hogy a tv előtt fogyasztja el a betevőt (pl. szendvics, pizza, kalács). Nassolni is szokott, kekszet, almát, pattogatott kukoricát dvd-zés közben. Férjemre nem jellemző a tv előtti étkezés, addig inkább nem eszik, míg tart a F1, maximálisan koncentrál, kizárja a külvilágot, olyankor semmi egyéb nem érdekli.
    Olvasásnál esetleg gyümölcsöt szoktam enni, mást nem.

    VálaszTörlés
  2. Mi eszünk a szobában, mert a (panel)konyhánk másfél méter széles, ebből a munkaterület 60cm széles (mosogató, tűzhely...), így nem fér be asztal. És tévét is nézünk közben, sajnos.

    VálaszTörlés
  3. Mi nem eszünk a szobában (a foci vb azért kivételt képez ezen főszabály alól),de ha egyedül vagyok,vagyis nem látja senki, én mindig olvasok evés közben :) Sőt, befejezem az étkezést és tovább olvasok, ott a mosatlan edények közt :))

    VálaszTörlés
  4. hát olvasni mindig szoktam, a fiam is. sajnos nem kerítünk nagy feneket az evéseknek, elég instant család vagyunk mi ketten, de ha a nagyszülőkhöz megyünk, akkor a legjobb, mindenki lotyog, beszélgetünk, nevetünk és jó sokáig eszünk, leginkább azt szeretjük, ha a dédi és a nővéremék is ott vannak, akkor ki kell nyitni a nagy asztalt:)
    Gondolom ez azért van, mert nem vagyok vmi nagy konyhatündér, de anyukám igazi sztárszakács - nekünk.

    VálaszTörlés
  5. Szobában soha nem eszünk,azóta mióta férj kiborította a kólát a nagy szőnyegre ki kellett pakolni a szobát,hogy fel tudjuk szedni.Na,azóta nincs.

    Olvasni jellemzően én olvasok evés közben,ha társaság van,természetesen nem,de előfordul,hogy reggeli közben olvasok ha ketten vagyunk,ő ilyenkor rádiót hallgat.

    VálaszTörlés
  6. Na ennek a bejegyzésnak nagyon örültem!:)
    Mi is a szobában eszünk,tv elött.
    Sokszor rosszul éreztem magam amikor láttam ,hogy mások milyen rendesek,mindíg asztalhoz ülnek,mi meg.....
    Judit

    VálaszTörlés
  7. Mióta egyben van a konyha a nappalival, szinte mindig megy a tv evés közben, néha nézzük is, néha csak hallgatjuk. Beszélgetni tudunk így is.
    DE! Ha ritka pillanatok egyike, hogy nincs itthon a 3 gyerekem közül egy sem, és a férjem sem, akkor egyedül mindig olvasok evés közben. Mennyei!!! Főleg ha sültkrumplit sütök. Imádom!
    Szerettem volna valamit kérdezni Tőled: ti mindig ilyen mini adagokat esztek?Nekem minimum 2x kell vennem a hozzávalókat, pedig a gyerekek még kicsik. Sőt, némely receptet el is puskáztam, mert addig sütöttem, ameddig írtad, később jöttem rá, hogy nekem dupla adag volt, ezért nem sült át, pl. a tejespite....
    Üdv.
    true

    VálaszTörlés
  8. Bocsi, a férjem profilját dobja be, természetesen nem én vagyok Gábor, mert ugye akkor érdekes lenne, ha férjem lenne :))
    üdv.
    true

    VálaszTörlés
  9. Igeeeen :)))
    Mivel nincs étkezőnk a nappaliban eszünk és igen mindig nincs kivétel a tv előtt. Persze, csak ha ketten vagyunk. Ha vendégek jönnek, akkor nem.
    Olvasás közben nincs jobb, gyümölcsöt rágcsálni, vagy csak úgy valami sósat. Meg kádban, meleg vízben is jó olvasni :)

    VálaszTörlés
  10. Hát látom necsak mi vagyunk ilyen "neveletlen" család! :D

    VálaszTörlés
  11. @Gábor
    Mindig odaírom, hogy hány adag, vagy mekkora edényben készítem, centire pontosan! Általában én is duplázva csinálom, de tudod azokra is gondolni kell, akik pl. ketten vannak, vagy hatan. Ezért általában 1 vagy 2 adagot adok meg, ezeket könnyű többszörözni.

    VálaszTörlés
  12. En laptopozok kajalas kozben, ha egyedul eszek, mint pl most is :) szobaban is eszunk a tv elott, de nem annyira rajongok erte.

    VálaszTörlés
  13. Igen, mi is eszünk a tévé előtt. A reggeli ébredezés egy tálca finom reggelivel bizony a híradók előtt történik. Ilyenkor még beszélni nem tudunk, csak bambulunk. És máskor is, pont ahogy írod, fontos meccsek esetén, ha egyedül eszem, a tévé a társaság, nem csak a falat nézem néma csöndben.

    VálaszTörlés
  14. Nálunk az étkező+nappali egyben van, ezért ott tv is van. A saját szobájában a legkisebb fiam szokott enni, az evés közben olvasás pedig rám vall (amennyiben egyedül vagyok). :)

    VálaszTörlés
  15. Mi nem szoktunk a tv- előtt enni, mindig az asztalhoz ülünk.
    Tv előtt max. burgonyaszirmot eszünk...
    Evés közben én is szoktam olvasni, de csak ha egyedül vagyok. :)

    VálaszTörlés
  16. @BiankaA kádban olvasni király!
    @DelishA számítógépnél evés nálam is megvan :)

    VálaszTörlés
  17. kádban én is rendszeresen olvasok, de mindig úgy járok, hogy belemerülök a könyvbe és kihűl a víz. na az már nem olyan jó...meg múltkor beleesett egy könyvtári könyv, hát nem is mertem visszavinni, inkább vettem nekik egy ugyanolyat.
    de akkor is szuper ott olvasni, meg közben teázni. folyadékban folyadékot fogyasztani amúgy is királyság.

    VálaszTörlés
  18. Nálunk is egyben van a nappali és az ebédlő, ezért ott eszünk. Viszont nem nézünk tévét, mert az nincs :) (készülék van, csak csatornák nincsenek).
    Azért dvd-zés közben előfordul, hogy majszolunk valamit, de sosem a vacsorát, inkább csak gyümölcsöt vagy granolát gyümölccsel, esetleg a desszertet.
    Ha egyedül vagyok, akkor előfordul, hogy a laptop előtt eszek, vagy a cappuccinomat a teraszon iszom meg egy jó kis (gasztro-)magazin társaságában :)
    Ilyenkor jóóóóóó sokáig tart a kávé :)))

    VálaszTörlés
  19. Nekem nem volt szokásom, de az új párom 6 éve azzá tette és nem voltam elragadtatva tőle. Pont a morzsa és egyebek miatt. De más felől meg van benne valami jó is. :) Így aztán ha nem végzek időben a főzéssel F1-es napokon(de nagyon ügyelek rá, hogy ne így legyen, mert nálunk nem a férj, hanem én vagyok rajongója a futamoknak)akkor bizony elnézően és készségesen a szobában, tálcán hogy el a vasárnapi ebéd. ;) Kint az étkezőben viszont simán magam elé veszek egy lapot, könyvet, ha úgy hozza kedvem és olvasgatok a kávé mellé. Viszont kaja közben én az evésre koncentrálok. :))))

    VálaszTörlés
  20. Általában együtt reggelizünk minden hétköznap reggel,friss kávé, tea, egy szelet valamilyen friss kenyér, zsemle.Suliidő alatt ebédelni mindenki maga szokott, de a vacsi közös, s legtöbbször tv nélküli. Már,ha, nem csúszik el, s nem kezdődik közben "Barátok", mert van aki függő.:-))
    Viszont én imádok egy kávés reggelizgetés közben, szombatonként, ha egyedül vagyok legalább egy óráig olvasni.

    VálaszTörlés
  21. én szeretek a szobában enni. jó érzés!

    VálaszTörlés
  22. Én szeretek az ágyban reggelizni időnként, és meglepinek ágyba vinni a reggelit!
    Olvasás közben teázgatni, egyszer-kétszer a kanapé bánta.
    Filmnézés közben a pattogatott kukorica a kedvencem.

    VálaszTörlés
  23. Abszolút, mindkettőt.
    Én már gyermekkoromban is előszeretettel olvastam evés közben.
    Jóízű falatok, egy jó film vagy egy csodás könyv...vessen rám követ, akinek ez neveletlenség. :)

    VálaszTörlés
  24. Hű...nálunk úgynevezett amerikai konyhás nappali van, a tévé meg elég nagy, de sose figyelünk rá, meg van egy fal az étkezőasztalnál, ami olyan magas, hogy ülve nem látni rá a tévére, csak hallani, néha nyújtogatjuk a nyakunkat, ha valami érdekes hallatszik a tévé felől. Olvasni szoktunk, újságokat, könyvet is, de hétvégén ebédkor nem, olyankor legtöbbször élvezzük az együttlétet és beszélgetünk. Reggelizni és reggeli kávét inni viszont a szobában szoktunk, a kanapén és közben nézzük a tévét, ez olyan jólesik . Valahogy nincs morzsa emiatt mégsem.

    VálaszTörlés

@templatesyard