Válogatós kisgyerek


Levelet kaptam Andrea olvasómtól:

Szia!Segítségedet szeretném kérni, hogy nagyon válogatós kisgyerekeknek vannak esetleg receptjeid?Vagy olyan ismerős blog ahol ilyenről tudnál?nagyon nagyon elvagyok már keseredve...köszönettel: Andrea


Kedves Andrea!
Nyilvánosan válaszolok, mert úgy hiszem, sokakat érint a gondod. Nem írtad, hány éves a gyerkőc, tippem szerint még kicsi lehet.
Ismerem én is a problémát, hidd el 5 gyerek felnevelése mellett volt és van ebben részem.
Van olyan, amit tolerálok. Pl. nem szereti a gombát, halat két gyerekem is. Ha ilyesmit főzök, akkor ők külön kapnak egy-egy szelet sült husit, nem fáradság az elkészítése.
Van, amikor "elrejtem" a nem szeretett hozzávalót. Töltelékben, tésztaszószban nagyon apróra vágom a gombát, a zöldségekből krémlevest főzök, stb.
Szerencsére főzelékből elég sokfélét szeretnek (spenót, sóska, bab, lencse). De a tökfőzeléket már nem.
Van, amit senki sem szeret, akkor olyan ételt egyáltalán nem készítek. Ilyen pl. a kelkáposztafőzelék.
És van, amikor "kötelezem" az adott ételből evésre a gyereket. Szabad nem szeretni, de 2-3 kanállal enni kell belőle, többet nem. Ez azért fontos, mert tapasztalat, hogy a nem erőltetett, de rendszeresen megkóstolt ételt a gyerek felnőve mégiscsak meg fogja enni. Túl sok válogatás meg nem engedett.
Persze pl. az én legkisebb fiam is folyton gyrost, hamburgert, hot-dogot, pizzát, fánkot ebédelne-vacsorázna, ezekből készítek neki minden héten egyszer, de csak otthonit.
A nassolást pedig korlátozom.
Mindenesetre a válogatást nem teszem központi kérdéssé, túl sokat nem foglalkozom vele.

Kedves Olvasók! Ha nektek is vannak tapasztalataitok és jótanácsaitok, netán receptek, akkor írjátok bele a kommentekbe, segítsünk Andreának.

14 megjegyzés:

  1. Sziasztok!
    Nekem még személyes tapasztalataim nincsenek, de olvastam egy sok gyerekes blogon, hogy középre raknak egy kis tányért, és mindenki kirakhatja azt az adott étel hozzávalót, amit nem eszik meg, és kiszedheti, ami Neki tetszik, és általában a kis tányérka üres az étkezés végére. Talán ez is egy jó ötlet lehet.
    Elnézést, ha ezzel nem segítettem, de nekem ez pl. nagyon szimpatikus,
    Hugi

    VálaszTörlés
  2. ... helyesbítek: az adott ételből azon hozzávalókat, amik nem szimpik.

    VálaszTörlés
  3. Ha nagyon kicsi a gyerek - pl. óvodáskorú - akkor sok ételt meg lehet szerettetni vele, valamilyen mókás/vicces tálalással. Pl. bármilyen főzeléket bohóccá lehet varázsolni a kolbászdarabkák, sült husikockák megfelelő helyen való elrendezésével. A nagyon válogatós gyerektől eleinte csak annyit kell kérni, hogy egye meg a bohóc orrát, szemét, fülét, száját. De a tejbegrizt, tejberizst is fel lehet "öltöztetni" gyümölcsszemekkel bohócnak és mindjárt "izgalmasabbá" válik az étel. Vagy a krumplipürét paradicsommal, paprikával uborkával szintén bohoccá lehet varázsolni. Ez nagyon bejött az én gyerekeimnél...

    VálaszTörlés
  4. Még valami, ami most jutott eszembe: a barátnőm kislánya sokáig nem ette a húslevest semmilyen formában, pedig ezt a gyerekek általában szeretik. A nagymamája egy alkalommal betűmintás levestésztát vett és azzal főzte be a húslevest. No, azóta a kislány megeszi a "betűlevest", de más tésztával, vagy levesbetéttel továbbra sem eszik húslevest. Ahhoz még nőnie kell egy keveset... :))))

    VálaszTörlés
  5. Szerencsére nálunk nincs ilyen probléma, kisfiam mindent megeszik, de talán egy-két dolgot én is tudok javasolni.

    Az édesség, cukorka, üdítők visszafogása (csak különleges alkalmakkor vagy havonta egyszer-kétszer), biztosan segít. Ha kap is házi édességet, süteményt a gyermek, érdemes alacsony cukortartalommal, akár édesítés nélkül elkészíteni (a tejbegríznek sem kell édesnek lennie).
    Érdemes bevonni a gyereket a vásárlásba. Ha elmentek a piacra, lehet egy kis kosara, és kiválaszthatja ő, hogy melyik zöldséget, gyümölcsöt szeretné megvenni. Mindjárt nagyobb kedvvel fogja megenni azt, amit Ő vett. Ezt egész pici gyerekkel is ki lehet próbálni, akár másfél évessel is.

    Harmadszor, szerintem sokat jelent a példamutatás is. Ne várjuk el a gyerektől, hogy megegye a zöldséget, gyümölcsöt, ha magunk sem nyúlunk a gyümölcsös kosárhoz.

    VálaszTörlés
  6. Az én tapasztalatom az, hogy az igazán válogatós gyerekkel ez nem ilyen egyszerű. A kisebb fiam semmilyen zöldséget, gyümölcsöt nem eszik meg. Hozzá sem ér, a látványától is rosszul van. Tudom, persze, hogy pszichológushoz kell vinni (ez már fóbia), de egyelőre még ott tartunk, hogy az ellen is tiltakozik. Környezetből például nem tanult azokra az órákra, mikor ez volt a téma. Pedig kötelességtudó, jó tanuló.
    Nagyon kevés dolgot eszik meg, én azokat főzöm. Azért igyekszem könnyíteni a saját dolgomon. Ma például lecsós szeletet főztem. Mielőtt tálalok, kiveszek neki egy szelet húst (minden lekaparok róla), betakarom reszelt sajttal, tejföllel, így megeszi. Egyébként a tejfölt használja az ízek elnyomására.
    Még annyit, hogy ez nem mintakövetés, a nagyobbik fiam imád enni, szinte mindent megeszik. Ja, és ha vérvételre viszem őket, a kicsinek mindig jobb a vérképe. (Persze szednek vitamint.)

    VálaszTörlés
  7. Andrea írja:
    Szió!Köszönöm a gyors segítséget!Sajnos nem tudtam a blogba írni, nem volt időm regelni, itt most gyorsabb.
    Minden eddigi hozzászólást elolvastam.
    Igen tényleg elfelejtettem írni, hogy három gyerkőcöm van. A nagy már 14 a középső 2,5 a kicsi 1. No a nagy sem volt valami evőbajnok, de a középső most megfejelte a nővérét is. A kicsi pedig követi kisebbik nővérét. Egészségesen főzök, sok zöldség, kevés husi - mert azt abszolút nem eszik -. Pocakosan is figyeltem mit eszek. Sok gabona, sok zöldség, gyümölcs. Cukor nincs abszolút! tehát sem édes italokat sem cukrozott üdítőt még nem ittak :) édesség és nassolni is egészségeseket kapnak, köles golyó, buláta, házi ropi és társaik. Ha esznek falatkákat... ha palacsintát kér - teljeskiőrésű lisztet használok legnagyobb részben itthon - mire elkészülök kb 1 óra, addigra már más kellene. Az ételeket mintáztam, formáztam, több idő ment el vele, mint magával az étellel, de akkor ő nem eszi meg a szemét, vagy az orrát. Szóval az elkeseredésem azért ilyen fokú, mert úgy éreztem, mindent megpróbáltam. V! iszont, átviszem a szomszédba a saját kosztommal, ott semmi gond nélkül eszi, legyen az majd'hogy nem bármi. De hát nem költöztethetem át a szomszédba enni?! Vagy ha kész dobozkákba tálalom bele, és mintha a postás hozná!!!Akkor is megeszi. De mindennapra ez is torrtúra lett már a végén...szóval színház az egész világ...és körülöttünk mindenki jóevőőő, mi több ez a legkisebb gond a háznál. Nálunk lassan harccá fejlődik, pedig segít főzni is, és így sem hajlandó enni...vérkép rendben, örökmozgó a gyerek is...Valamelyest igy most kerekebb a kép a nemevő gyerkőcökről. Köszönöm mégegyszer a segítséged és mindenkiét aki hozzászól!

    VálaszTörlés
  8. Szerintem sem olyan egyszerű ez, a nagylányom az elején szinte minden zöldséget, gyümölcsöt megevett, most ott tartunk, hogy szinte semmit. Pedig kerül az asztalra mindből vegyesen, tehát nem azért szokott le mert mi nem ennénk. Ha segít vásárolni, főzni akkor sem eszi meg, már mondja miközben készül, hogy ő ebből nem eszik, készíteni viszont szereti. Ha kényszerítem hányik, még akár egy falattól is, bár az új dolgokat, rég nem készített dolgokat kötelező megkostólni neki is. Egyre több mindent utasít el, azt is ami eddig "kedvenc" volt.
    Csak remélni tudom, hogy a kicsi nem vesz példát róla (eddig még elkerültük a dolgot), és azt is remélem, hogy idővel rájön, hogy több mindent szeret mint amit most elutasít. Addig is szeme előtt tartom a gyümölcsöket, zöldségeket, salátákat, és remélem hogy idővel változik a dolog.

    VálaszTörlés
  9. Egy barátnőm mesélte, hogy gyerekkorában otthon nem evett meg semmit, anyukája megfőzte, átvitte a szomszéd nénihez, ott jó étvággyal megette. Bármit. Az ő anyukájának sem volt jobb ötlete, mint áthordani a kaját. Bevallom, nekem sincs:-(( De az biztos, hogy egészségesen felnőtt és a kórházak sincsenek tele az éhhalál szélén lévő válogatós gyerekekkel (pedig, mint látod sok van!), szóval szerintem ne aggódj!
    Kitartás!
    Cili

    VálaszTörlés
  10. Az én gyerekem érdekes módon csak itthon válogatós, a menzán mindent elpusztít ezt saját szememmel is látom, mert a suliban dolgozok. A nyár egy kínszenvedés, s bár belecsipeget mindenbe, jóízűen ritkán eszik. Volt hogy bele akartam őrülni, mert olyan sovány mint egy versenygiliszta, de már lazán tudom kezelni. Spagetti, pizza, paradicsomleves, sült hús rizzsel. Ezeket hetente főzöm, mert kedvencek. Nyugalom és kitartás.:))

    VálaszTörlés
  11. Sziasztok!
    Kevesebb macerával jár, ha esetleg valami nagyon érdekes nevet találsz ki az ételnek. Ha van kedvenc mesefigurája, akkor pl. Micimackó uzsonnája, Hapci kedvence Hófehérke módra, vagy mittudomén... Tán nem olyan fárasztó, mint a postásra fogni.... :-D

    Cilihez is csatlakoznék. Az én környezetemben is volt, van válogatós gyerek, de mindannyian egészségesek. Egy anyukától sem hallottam még, hogy bármelyik gyereknek attól lenne valamilyen problémája, mert nem evett meg ezt-azt. Szerintem ez időről-időre változó folyamat, csak a szülő képes legyen kivárni.

    Nekem volt érdekes tapasztalatom egyszer a játszótéren. Kedves, megszokott társaság járt oda és szívesen kínáltuk meg egymás gyerekeit a saját rágcsáinkból. A kölesgolyó elfogyott, vmit ki kellett találnom. Gyümölcsöt vittem le megpucolva, dobozolva. Úgy ették, mint a sáskák. Attól kezdve az egyik anyuka, akinek a gyereke addig nem ette meg az almát, de a többiek lelkesedése ráragadt és kiderült, hogy ízlett neki, dobozolva lehozta az almát, csak az én csomagomba dugta bele és én kínáltam. Aztán egyszer csak otthon is kérte.

    VálaszTörlés
  12. Nekem mázlim van, csak mérsékelten válogatósak a srácaim.
    A fiam főleg azt nem eszi, amit nem ismer. Vendégségben kapott sörbundás halat, visított, hogy nem szereti. Kitaláltuk, hogy az halpufi, ezen vigyorgott és megette. Itthon a sima párolt halat is tömi magába ha olyan kedve van.

    Ősszel hozzánk is járt egy kislány, otthon nem evett, anyukája átadta ebédestől, leült az enyéimmel a kisasztalhoz, és megebédelt. Közben beszélgettek, megtárgyalták a gyerekvilág dolgait. :D
    Délutáni alvás után megjelent a kiskosarával, hozta az uzsonnáját. :D
    Sajnos azóta elköltöztünk.

    VálaszTörlés
  13. Sziasztok!
    Nekem "dupla" tapasztalatom van e téren, mert én is "válogatós" voltam gyerekkoromban, és a nagyfiam is ezen az úton jár.
    Szerencsére a pici lányom az égvilágon mindent megeszik, remélem, ez így is marad.
    Szóval szerintem az egyetlen megoldás a türelem, semmit sem szabad erőltetni, attól csak rosszabb lesz.
    Már én is szinte mindent megeszek, és a kisfiam is hajlandó egyre több ételhez hozzányúlni. Viszont azok, amiket gyerekkoromban erőltettek, a mai napig nem tudom megenni, felfordul a gyomrom, és elmegy az étvágyam, ha meglátom.

    VálaszTörlés
  14. Sziasztok!
    Gyerekkoromban én is válogatós voltam. Amit oviban erőltettek (pl injekcióval fenyegettek) azt azóta sem eszem meg. PL. csalamádé. Sokat vigyáztam gyerekekre, akiknek főztem, és arra jöttem rá, ha segítenek akkor jobban megeszik. koruktól függően gyümölcs/zöldség mosás, pucolás, vágás... És a nagy "találmányom" a gyümölcssaláta, ami joghurtból, és beletett friss gyümölcsből állt. Nem tudom miért, de így minden gyerek akár naponta többször is megette, de külön-külön sosem.:)

    VálaszTörlés

@templatesyard