Pirított-párolt tökszeletek


Ezt a köretet bármilyen hús mellé adhatjuk, én gyakran készítem. Szénhidrátszegény diétába is - low carb, Atkins, paleo - remekül beleillik.
Arról nem is szólva, hogy nagyon gyorsan elkészíthető, alig kell vele foglalkozni. Hasonlóan cukkinit és patisszont is szoktam pirítani.


2-3 dkg parmezánt finomra reszelek.
A tököt meghámozom, a belsejét kivájom (ebből mindig tökbéllevest főzök). Hosszában négy darabra vágom, keresztben 1,5-2 cm vastag szeletekre darabolom. Egy vastag aljú, nehéz serpenyőben 1 evőkanál oliva és 1 szelet vaj keverékét hevítek, és a szeleteket beleteszem. Azonnal jól záródó fedőt rakok rá, és közepes lángon pirítom kb. 5-7 percig - ez a tök zsengeségétől függ. A fedőt leveszem, és a szeleteket egyenként megfordítom, és fedő alatt a másik felüket is megpirítom 5 perc alatt. Pirítás alatt nem kell kevergetni, mozgatni.
Akkor jó, ha a külseje pirult, éppen átpárolódott, de még harapható keménységű, nem puha. Azonnal tányérra szedem, és megszórom a parmezánnal.
Frissen fogyasztandó, és csak közvetlen evés előtt sózom.

3 megjegyzés:

  1. Nemrégóta eszem megint tököt,rossz emlékű a főzelék, de így már szeretem, szeretném, nagyon guszta!:-))

    VálaszTörlés
  2. Ilyen formában jöhet,csak ahogy Andi mondta főzelék ne legyen :) Igazán guszta

    VálaszTörlés
  3. Én fanatikus tökmániás vagyok! :) Tökfőzelék a kedvencem.
    Most a szigorú diétámhoz ez remekül jön, nagyon megköszönöm, eszembe nem jutott volna. :)

    VálaszTörlés

@templatesyard