Arról nem is szólva, hogy nagyon gyorsan elkészíthető, alig kell vele foglalkozni. Hasonlóan cukkinit és patisszont is szoktam pirítani.
2-3 dkg parmezánt finomra reszelek.
A tököt meghámozom, a belsejét kivájom (ebből mindig tökbéllevest főzök). Hosszában négy darabra vágom, keresztben 1,5-2 cm vastag szeletekre darabolom. Egy vastag aljú, nehéz serpenyőben 1 evőkanál oliva és 1 szelet vaj keverékét hevítek, és a szeleteket beleteszem. Azonnal jól záródó fedőt rakok rá, és közepes lángon pirítom kb. 5-7 percig - ez a tök zsengeségétől függ. A fedőt leveszem, és a szeleteket egyenként megfordítom, és fedő alatt a másik felüket is megpirítom 5 perc alatt. Pirítás alatt nem kell kevergetni, mozgatni.
Akkor jó, ha a külseje pirult, éppen átpárolódott, de még harapható keménységű, nem puha. Azonnal tányérra szedem, és megszórom a parmezánnal.
Frissen fogyasztandó, és csak közvetlen evés előtt sózom.
Nemrégóta eszem megint tököt,rossz emlékű a főzelék, de így már szeretem, szeretném, nagyon guszta!:-))
VálaszTörlésIlyen formában jöhet,csak ahogy Andi mondta főzelék ne legyen :) Igazán guszta
VálaszTörlésÉn fanatikus tökmániás vagyok! :) Tökfőzelék a kedvencem.
VálaszTörlésMost a szigorú diétámhoz ez remekül jön, nagyon megköszönöm, eszembe nem jutott volna. :)