Hozzávalók: 20-25 db, hosszától függően
150 g finomliszt
150 g rétesliszt
10 g friss élesztő
1 kávéskanál cukor
1 teáskanál só
2 evőkanál olvasztott vaj
120-130 ml tej és víz feles keveréke
50-100 g finomra reszelt sajt
késhegynyi őrölt kömény
1 tojássárgája
Elkészítés:
A liszteket, sajtot, sót, cukrot, köményt egy tálba teszem. Hozzáadom a vajat. Meglangyosítom a vizes tejet, az élesztőt elkeverem benne, beleöntöm a tálba. Egy villával összekeverem, majd kézzel jól átgyúrom, dagasztom, kb. 5 percig. Ha kíván, akkor vizet tehetünk hozzá, de csak evőkanalanként.
Letakarva hagyom kelni duplájára.
Ha megkelt, átgyúrom a tésztát, egy vastagabb hengert formázok belőle, és késsel kb. 20-25 egyforma szeletet vágok. 10 percig pihentetem, majd egyenként 35 cm hosszú rudakat sodrok a szeletekből (vagy ahogy a leghosszabb tepsi engedi). Beleteszem a tepsibe egymás mellé. Pár csepp tejjel elkevert tojássárgájával megkenem. Beszórhatjuk durva sóval, köménymaggal, szezámmaggal is, én most nem tettem. Hagyom 10 percet kelni, addig begyújtom a sütőt 200 fokra, betolom a tepsit, és aranysárgára sütöm őket, kb. 15-20 perc alatt.
Alighogy megjöttél, máris sütsz? S milyen gusztát!:-))
VálaszTörlésNálunk is nagy sláger, és épp a napokban néztem, hogy még nem is tettem fel a receptjét...:)
VálaszTörlésHű tényleg nagyok :D
VálaszTörlésNagyon szeretjük az ilyen finomságokat... :-)
VálaszTörlésNagyon szeretem a fotóidat!
VálaszTörlésOlyan, mint a főztöd! Aprólékos, változatos, és mindig szép!