I. Nemzeti Gulyás Nap





A kezdeményezés Csíki Sándoré, ő indította útjára és nagy jövőt jósolok a napnak.
A gulyás, a pörkölt minden háztartás alapétele, a magyarokat összefogó, régebbi hagyományainkból eredő fogás. Szokás egyesek által ma ezt a hungarikumot támadni, lenézni, az igénytelen konyhával és az igénytelen élettel összekapcsolni, de ez csupán a legrosszabb sznobizmus. Nem képzelhető el ünnep pörköltfőzés nélkül egyetlen magyar családban sem. Bogrács mellett jönnek össze a baráti társaságok, közösségek, családok, és életünk főbb eseményeihez is hozzátartozik, mint a születésnap, lakodalom, keresztelő, halotti tor.

Mellesleg ez az ételfajta nagyon finom is, sok személyre is főzhető, minden húsból (és akár zöldségekből, gombából, tojásból) is készülhet. Rokonételei a pásztortarhonya, lecsó, paprikáskrumpli, stb. Mi az, ami jobban összefoghatná, és kifejezhetné az összetartozásunkat, mint ez a valóban nemzetinek tekinthető étel?
 
"A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor gulyást, pörköltet, paprikást, lecsót, halászlét (…) főzünk. Nem azonos ritmusra, és azonos recept szerint, hanem azonos szellemben. A Nemzeti Gulyás Nap nem fesztivál, nem egy város, egy régió ünnepe. A Nemzeti Gulyás Nap az ország ünnepe. A Nemzeti Gulyás Nap a Kárpát-medence ünnepe. A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor összetartozásunk megnyilvánul. A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor szimbolikusan egy tűz köré gyülekezünk. (Csíki Sándor, 2010. június 28.)"
 
Vegyél részt te is 2010. augusztus 28-án szombaton, pusztán azzal, hogy ezen a napon gulyást (paprikást,...) főzöl és eszel, bárhol is vagy. Eközben gondolj azokra, akik ugyanezt teszik ezen a napon akár azért, mert Nemzeti Gulyás Nap van, akár azért, mert épp csak ezt főztek, pedig nem is tudnak a kezdeményezésről.
 
Bővebben olvashatsz itt a Nemzeti Gulyásnapról:
http://www.foodandwine.hu/2010/08/25/nemzeti-gulyas-nap-most-szombaton/
 
Egy kis ajánló:
Paprikás krumpli
Sertéspörkölt pirított tarhonyával
Körömpörkölt
Zúzapörkölt
Csirkepaprikás
Tojáspörkölt
Gulyásleves

2 megjegyzés:

@templatesyard