Hozzávalók: kb. 8 darabhoz 500 cm2 alapterületű tepsibe (pl. 20x25)
1 csomag leveles tészta
8 tojás
100 g + 100 g cukor
50 g finomliszt
20 g zselatin
5 dl tej
1 szelet vaj (kb. 20 g)
vanília vagy 1 csomag vaníliáscukor
pár csepp ecet vagy citromlé
A lapok elkészítése:
A sütőből kiveszem a sütőrácsot. Előveszem azt a tepsit, amely rács nélkül is beletehető. Ezt megfordítom, ennek a hátulján sütöm a lapokat.
A levelestésztából 2-3 mm vastag lapokat nyújtok, a tepsinél mindenhol 2-2 cm-rel nagyobbat, mert sütéskor összehúzódik. Begyújtom a sütőt 200 fokra. A lapot a tepsi hátuljára helyezem, és betolom a sütőbe. 3-4 perc sülés után a sütőrácsot normál helyzetéhez képest 90 fokkal elfordítva (hogy keskenyebb legyen) ráhelyezem a tésztára. Ez megakadályozza a felpúposodást és az összehúzódást is csökkenti. Pár perc alatt aranybarnára sütöm. Nagyon könnyen megég, figyelni kell!
Kiveszem, és rácsostul langyosra hűtöm, majd a rácsot leveszem és a lapot óvatosan az asztalra csúsztatom. A tepsit hagyom még hűlni, majd a másik lapot is ugyanígy kisütöm. Ha a lapok kihűltek, akkor pontos méretre vágom őket egy recés kés segítségével. Az egyiket beleteszem abba a tepsibe, amelyben a krémes lesz, a másikat pedig kockákra vágom.
A krém elkészítése:
Szétválasztom a tojásokat, a sárgákat egy lábosba és a fehérjéket egy akkora habverő tálba, hogy majd az összes krém elférjen benne.
A sárgákat 100 g cukorral krémes-fehérre keverem, hozzáadom a lisztet és a zselatint, beleteszem a vaníliát, majd a tejet fokozatosan, és csomómentesre keverem. Mérsékelt lángon, folytonos keverés mellet sűrűsödésig melegítem. Nem szabad forrnia! Max. 80 fokra melegítsük, mert kicsapódik! Ha kész, belekeverem a vajat és leveszem a tűzhelyről. Ekkor a tojásfehérjékből kemény habot verek. Ha már habos beleadom az ecetet és azzal készre verem. Ezután 100 g cukrot is beleadok, tovább verem, amíg szép fényes lesz.
A forró vaníliakrémbe a habot apránként óvatosan beleforgatom, majd a tepsibe öntöm azonnal, mert később a krém "törik". (Ha a krém nem elég meleg -ez kb. 80 fok-, akkor a hab nem dermed meg, később a töltelék elfolyik, ha viszont túl forró, a fehérje kicsapódik, "túrós" lesz.) A krémeslap kockákat a tetejére rakom, hagyom hűvös helyen megdermedni.
Nagyon-nagyon guszta!:-)) Szuper kép, itt alul ezt a falatot de megenném!:-))
VálaszTörlésHű de gyönyörű, hogy sikerült ilyen szépséges szeletet szelni
VálaszTörlésEz bizony jól néz ki! :-)
VálaszTörlésTöbb, mint gyönyörű!
VálaszTörlésA cukrászdában nem lehet ilyet látni. Nem tudom hogy csinálod, de most szívesen elugranék hozzátok! :) Imádom a krémest. Ja, és apukámat is vinném, mert ő még nálam is jobban. :D
Csodás a fejléced is!
Tökéletes, precíz, csoda szép!!!!
VálaszTörlés:))
Lányok jöhet mindenki!
VálaszTörlésEzt muszáj lesz egyszer kipróbálnom. Gyönyörűek!!! Köszönöm a receptet! Akkor most a férjed név- vagy szülinapja volt? :-)
VálaszTörlésSzülinap.
VálaszTörlésEz vicces! Nálunk is az Ember kedvence a krémes. Épp nem rég sütöttem. :) A Tied is nagyon szép lett!!!
VálaszTörlésNagyon praktikus ez a szögletes csatos tepsi....vennem kell egyet, már látom! :))
Nagyon guszta lett! Nálunk is krémes volt a hétvégén. A fejlécben levő sütemény receptjét hol lehet megtalálni?
VálaszTörlésNahát...! Nem is olyan régen kerestem az oldaladon a krémes receptjét és azóta sem sütöttem meg.
VálaszTörlésDe most meg fogom :)
Nagyon guszták lettek :)
Tegnap este elkészítettem a krémeseket, ma megkóstoltuk őket - tökéletesek lettek!
VálaszTörlésCukor helyett mézet használtam (2 kanállal a tojáshabba, 2-vel a sárgájába), nekünk így is elég édes volt. Legközelebb megpróbálom juharsziruppal is, hátha azzal is jó, mert ezen azért érezni lehetett a méz ízét.
Köszi a receptet, maximálisan bevált!
Nagyon örülök!
VálaszTörlésSzia! Nagyon guszta a krémesed!
VálaszTörlésAkkor ebből az adagból 8 db,vagy
15 db lesz? Az én kapcsos tepsim
29X42 cm-es.
@Névtelen
VálaszTörlésAbba dupla adag kell.
Szombaton megsütöttem a házi krémest. Nagyon jól sikerült, másnapra el is fogyott. Főleg a krém miatt izgultam egy kicsit, de jól sikerült. Még fogok sütni ilyet. Köszönöm szépen a receptet.
VálaszTörlés@DelinkeHát ez igazán szuper! Örülök, hogy jól sikerült.
VálaszTörlésSajnos az enyém nem sikerült a krém teljesen híg maradt, nem tudom, hogy melyik része nem működött. a krémet meddig kellett volna főzni? Talán a zselatin volt benne ami nem szlárdult meg?
VálaszTörlésSajnálom, hogy így alakult. Wellness
@Névtelen
VálaszTörlésIgazán sajnálom. Ez akkor fordulhat elő, ha a zselatin nem keveredik el egyenletesen.
Isteni finom lett a krémes.Nagyon örülök,hogy megtaláltam a receptedet,mert adalékanyagoktól mentes igazi házi krémes lett.
VálaszTörlésKöszönet érte!!!
@Névtelen
VálaszTörlésNagyszerű!
Kedves Wise Lady,
VálaszTörlésazt szeretném kérdezni, hogy a képen látható laphoz dupla adag krém kell? A recept elején megjelenik, hogy kb. 20x25-ös mérethez elegendő a krém, viszont úgy látom, hogy a tepsi, amit a lap beborít, ennél jóval nagyobb. Tehát vagy csak a tészta felét kell megsütni, vagy kétszerezni a krémet, nem?
Nagyon jól néz ki, alig várom, hogy meg is kóstolhassam:)!
Üdv,
Zsófi
A képen egy speciális, levehető peremű tepsit látsz, én ebbe 12 tojásból sütök. A megadott mennyiség 500 cm2 alapterülethez van. Mérd meg a saját tepsidet, és szorozd össze, abból a számból már tudsz viszonyítani. Másrészt mi úgy szeretjük, ha nagyon magas, lehet, te kevésbé magasat akarsz.
VálaszTörlésÉn is megcsináltam már egy párszor ezt a receptet...de nálunk soha nem marad másnapra....annyira finom....nem tudunk vele betelni!
VálaszTörlésÜdv: Irén!
Köszike. Megcsináltam férfi létemre. Eszméletlenül finom lett!!! Köszönöm mégegyszer.
VálaszTörlés@János Esztergomi
VálaszTörlésGratulálok! Örülök, hogy jól sikerült.
Nagyon jól sikerült.Köszönöm a receptet.
VálaszTörlésErika Szlovákiából
Szia! Köszönöm a receptet. Én a bátyámank csináltam, aki nem kicsit finnyás ( és csak és kizárólag a házi dolgokat eszi meg), szóval neki is és mindneki másnak is ízlett. Köszönöm mégegyszer Nelli
VálaszTörlésKedves Wise!
VálaszTörlésHarom kerdesem lenne mielott neki allnek a szuper receptednek.
A levelesteszta nem tul morzsolodo, nem torik mikor felvagom?
Probaltad-e a kremben a lisztet kemenyitovel helyettesiteni?
Nagyon szeretenem azt az egyensulyi allapotot megtalalni a kremnel amikor mar epp nem folyik,de messze nem egy zselatintol remego, suru allagu krem,hanem lagy, mint egy jo cukraszhab. Mit javasolnal?
Koszi!
@N�vtelen
VálaszTörlésPersze, törik, morzsáz, óvatosan kell vele bánni. Keményítővel is lehet, akkor tulajdonképp pudingos lesz. A könnyű hab titka a tojáshab pontos időben belekeverése. A krém 80 fok körül legyen.
Szia,
VálaszTörlésNagyon guszta! Hétvégén én is megpróbálkozom vele. Viszont arra lennék kíváncsi, hogy az egy szelet vaj, pontosan hány gramm, mert arra nem sikerült rájönni. Előre is köszi!
Kb. 20-30 g vaj
VálaszTörlésتعمیر ماکروفر در دو سوت تعمیر
VálaszTörlés