Tökös-mákos pite




Hozzávalók:

A tésztához:
250 g rétesliszt
200 g finomliszt
150 g porcukor 
25 g friss élesztő
1 tojás
1 dl olaj
1,5 dl langyos tej

A töltelékhez:
kb.4 evőkanál zsemlemorzsa
500g gyalult főzőtök
500 g darált mák
200-250 g cukor
1 evőkanál méz
csipet só
fél citrom leve
kis reszelt citromhéj

Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejben kis cukorral és liszttel kissé felfuttatom, majd a tésztához való anyagokat a kenyérsütőgépbe teszem, és összedagasztatom. Kb. 45 percig kelesztem, majd két részre osztom. Az egyik felét kinyújtom, beleteszem a tepsibe (Kb. 30x30 cm-es). A másik felét is kinyújtom, ezt hagyom a nyújtólapon. Konyharuhával mindkettőt letakarom, és újabb félórát kelesztem.
Addig elkészítem a tölteléket. A tököt legyalulom (vagy a fagyasztottat kiengedem). A mákot ledarálom. A tököt állás után kicsavarom a levétől, de csak annyira, hogy a darált mákhoz elég lé maradjon. Hozzáadom a mézet, a cukrot, a darált mákot és a csipet sót, citromlével és héjjal ízesítem, összekeverem. A tepsiben lévő tésztára hintek 2 evőkanál zsemlemorzsát, ráteszem a tölteléket, elegyengetem. Ráhintem a maradék morzsát. A felső tésztalapot óvatosan rátekerem a nyújtófára, majd a tepsiben kihengergetem a tészta tetejére. A sütőt 200 fokra begyújtom, a pitét villával megszúrkálom egyenletesen, a tetejét tejjel vékonyan megkenem, a hideg sütőben kezdem el sütni. 15 perc múlva 180 fokra mérsékelem a lángot, és addig sütöm, amíg a teteje megpirul. Kb. 35-40 perc. Kiveszem a sütőből és hűlni hagyom. Ha langyos, a tepsiben felszeletelem, porcukorral hintve tálalom.

11 megjegyzés:

  1. A tökös-mákos rétes nagy rajongója vagyok. Annyira látványosan puha a tésztája a sütidnek, hogy bele se merek gondolni milyen finom lehet.
    Egyébként ezt a tészta receptedet elviszem, mert jó lesz sok más pitéhez is.

    VálaszTörlés
  2. Vidd csak, megtisztelsz.
    Ez élesztős pitetészta, szemben az omlós, vajassal. Ilyet is, olyat is szoktam csinálni.

    VálaszTörlés
  3. De jól néz ki, ezt kipróbálom! Gondolom a tök miatt nem lesz száraz a töltelék,ez előny a mákos cuccoknál.

    VálaszTörlés
  4. Szuper, a kedvecem.:-)) A mamám rétesbe rakta mindig a tölteléket, de így ki fogom próbálni,mert a házi rétesnél azért egyszerűbb a pite:-))

    VálaszTörlés
  5. Soha nem ettem meg a tököt zöldségként, de egyszer ettem rétesnek, szintén mákkal, és valami Isteni volt. Nagyon jól néz ki, szaftos, ragacsos, ahogy az kell.

    VálaszTörlés
  6. Igen, nagyon érdekes, hogy a tök édesen is megállja a helyét. Akár lekvárként is.

    VálaszTörlés
  7. Kedves Wise Lady, segíts nekem! Megcsináltam a pitét, de nem lett túl jó. A töltelék száraz volt és a tészta se volt túl finom. Másnap egy tejes-vajas-tejszínes öntettel javítottam föl. Mit ronthattam el? Köszi: Anna

    VálaszTörlés
  8. Szia Anna! Nagyon szomorú vagyok, hogy nem olyan lett, mint amit vártál. Abból, amit írsz, én úgy látom, nem volt a töknek elég leve. Vagy túl ki lett nyomkodva, vagy nem volt elég zsenge.
    Jó, hogy megírtad a tapasztalatod, mert kicsit át is fogom írni ezt a "kinyomkodós" részt benne, hogy annyi levet hagyni kell benne, amit a töltelék felvesz, és a tésztát is puhítja.

    VálaszTörlés
  9. A főzőtök helyett sütőtököt használtam, igy is nagyon finom. Remek tészta, ezt még nem ismertem.

    VálaszTörlés
  10. @Névtelen
    A sütőtök nagyon jó ötlet, én is meg fogom úgy is sütni!

    VálaszTörlés
  11. Sziasztok! sütőtök szezon van...:-) sikerült -e elkészítened sütőtökkel? nagyon kíváncsi lennék.. köszönöm.

    VálaszTörlés

@templatesyard