Hozzávalók: 30 db
130 g rétesliszt
70 g teljes kiőrlésű rozsliszt (lehet helyette rétesliszt is)
300 g finomliszt
1 teáskanál sikér (elhagyható)
1 csapott teáskanál cukor
1 csapott teáskanál só
1 evőkanál olaj
25 g friss élesztő
270 ml tej
200 g tepertő
őrölt bors
Elkészítés:
A liszteket, sót, sikért, cukrot és olajat a kenyérsütőgépbe teszem. A tejet meglangyosítom, az élesztőt feloldom benne, az üstbe öntöm. Dagasztás programon megdagasztatom és megkelesztem. (Vagy robotgéppel dagasztani, és letakarva, langyos helyen 1 órát keleszteni.)
Addig a tepertőt ledarálom, kissé megsózom, kevés őrölt borssal megszórom.
A megkelt tésztát lisztezett nyújtólapon fél cm vastag téglalappá nyújtom.
Rákenem a darált tepertőt, majd feltekerem, mint a beiglit. Jól ellapítom, és a széleket két oldalról felhajtom, hogy 3 rétegű legyen. Ismét kinyújtom, most kb. 2-2,5 cm vastagra, a tetejét éles késsel berácsozom, majd egy 4 cm átmérőjű kiszúróval kiszaggatom. A hulladékot összegyúrom, és azt is kiszaggatom. Egyenként a két tenyerem között megsodorgatom, hogy magas és formás legyen, egy nagy gáztepsibe sorakoztatom. Egy ecsettel a tetejüket híg tejföllel megkenem. A sütőt 200 fokra begyújtom, és azonnal betolom a pogácsákat. (Amíg melegszik a sütő, még kelnek.) Begyújtástól számítva kb. 35-40 percig sütöm.
De jó, hogy a képernyő nem ehető :-)
VálaszTörlésEnnyi zsíros szénhidrát, hogy megfeküdné a gyomromat ;-)
Nagyon jól néznek ki! Étvágygerjesztő!
VálaszTörlésMivel szerkeszted a képeidet? Olyan mintha műteremben készülnének! Jók nagyon!
Kata az utómunkákat képszerkesztővel végzem, de a fotózáshoz külön dolgaim is vannak (pl. alapok és hátterek, fotólámpa, állvány, stb.)
VálaszTörlésJókaja: hát tudom, hogy nem az a tavaszi, könnyű, zöldséges :D
Fel kell élni a hűtő maradékait.
Jókaja: Senki nem mondta neked, hogy kötelező ilyet enned, pláne, ha ilyen érzékeny gyomrod van. Te csak edd a bolti vackokat azok majd nem ártanak neked.
TörlésWise Lady: Gyönyörű a pogácsád, és amilyen jól néz ki, olyan finom is lehet.
Eszméletlenül jól néz ki, nagyon megkívántam!
VálaszTörlésGyönyörűek! Szép levelesek! :)
VálaszTörlésMegfőztem a borscsot, isteni finom volt! :)
Duende: ez nagyszerű! Ebédre és vacsira is ettem én is.
VálaszTörlésI love it!
VálaszTörlésEz nagyon-nagyon guszta. Hú, ha több időm lett volna, a bableves mellé de jól csúszott volna!:-))
VálaszTörlésSzia, ma megsütöttem a pogidat. Nagyon finom, leveles. Egy gondom van vele, teljesen eldőltek. Szót fogadtam a receptednek, nem kelesztettem a tepsiben, rögtön ment a hideg sütőbe, és mind totál vízszintesre eldőlt. Egyébként fantasztikus lett, kívül ropog, belül meg puha, foszlós. Legközelebb lehet kelesztem a tepsin, amíg a sütő bemelegszik.
VálaszTörlésNémelyik nálam is megdőlt. Erre azok a pogik hajlamosak, amik a felcsavarás széléről szaggatódtak. De azért nálam nem volt ilyen vészes a helyzet.
VálaszTörlésValóban, akkor keleszd, és utána formázd, tedd forró sütőbe.
Kész vagyok a képeidtől!
VálaszTörlésRáadásul ilyen pogácsákat évek óta nem láttam. Mestermunka, nincs jobb szó rá!
Örülök! De Raindrop te se panaszkodhatsz képügyben és receptileg se :D
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésMesésen festenek, a recept is tetszik csak 1 kérdésem van. komolyan 250 g élesztő kell bele? nem csak 25 g? bocsánat csak rengetegnek tűnik.
:DDD
VálaszTörlésJóhogy 25 g !
Már javítom is.
Jól van csak te olyan perfekt vagy alig mertem megkérdezni xD hétvégén megsütöm anyukám szülinapjára. csak a tepertőt nemtom hogy darálom le:D majd leturmixolom, és természetesen beszámolok róla.
VálaszTörlésVárom a beszámolót!
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlés2x le kellett még sütnöm Kecskeméten annyira visszatapsolták. bár nekem nem lett olyan leveles mint a te képeiden. nem értem miért. de nagyon finom recept. :) picit több só kellett bele ennyi:) Köszönjük mindannyian.
A feltekeréstől és a hajtogatástól leveles.
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy jól sikerült.
nem akarok okostojás lenni, de a darált tepertő nem ugyanaz, mint a turmixolt (kenőcs) tepertő
VálaszTörlésvalamikor, réges-régen, a magyar búza a sikértartalmáról volt híres.(és jó) azt most látom először, hogy külön kell a liszthez sikért keverni....üzletben még soha nem léttam...ez megint valami úri találmány, vagy tényleg annyira rossz a liszt, hogy műdolgot kell belekeverni?
VálaszTörlésés ez miből készül?
A mostani lisztek sikértartalma nagyon változó, ezért általában adok még hozzá. Ez valódi sikér, nem mű, nyugodtan adható.
VálaszTörlésKedves Wise Lady!
VálaszTörlésMeg a bundaskenyernel megigertem, hogy kiprobalom a tepertos pogacsadat es orommel kozlom, hogy a recept tokeletes. Olyan istenien ropogos lett, mint meg soha! Nekem jol bevalt a 2 1/2 teaskanal so 500 g liszthez.
@Névtelen
VálaszTörlésNagyszerű, örülök neki!
Hogyan tárolható? Mennyi ideig nem szárad ki?
VálaszTörlés