Tejfölös-pudingos sütemény, Krátersüti



Ezt a sütit is anyósomtól tanultam, hihetetlenül népszerű a családban. Egyszerű, olcsó és nagyon finom. Krátersütinek is nevezik.

Hozzávalók: 25x35 cm-es tepsi

A tésztához:
6 tojás (ha kisebbek 7)
180 g kristálycukor
1/2 dl olaj
1 dl víz
150 g finomliszt
100 g rétesliszt
1 csomag sütőpor
2 evőkanál kakaó
1 csipet só
pár csepp citromlé vagy ecet

A pudinghoz:
8 dl tej
2 csomag vaníliás pudingpor
6 evőkanál cukor

A tetejére:
800-900 g tejföl (2 nagy doboz vagy 4 kis doboz)
5-6 evőkanál porcukor
fahéj

A pudingot csomómentesre keverem kevés tejjel, hozzáadom a cukrot és a többi tejet, majd kevergetve felfőzöm sűrűsödésig. Hagyom langyosra hűlni.
A liszteket, sót és a sütőport összekeverem. A sütőt 220 fokra bemelegítem.
A tojássárgákat a cukorral nagyon habosra-fehérre mixelem, hozzáöntöm részletekben az olajat, aztán a vizet is, folyamatos keverés közben. Belekeverem, de most már csak kanállal a lisztet is. A tojásfehérjékből kemény habot verek, mikor már habos, beleadom az ecetet, és azzal még verem 1-2 percig. A habot a keverékbe forgatom óvatosan, hogy ne törjön.
A tészta felét a tepsibe öntöm, a másik felébe belekeverem a kakaót és rácsorgatom a tepsiben lévő tésztára. Villával kicsit "megturkálom", a közben langyosra hűlt pudingból teáskanállal szaggatok, és a tészta tetejére egyenletesen elrakosgatom. Betolom a sütőbe, 5 perc múlva 180 fokra mérsékelem a hőt, és ajtónyitás nélkül kb. 40 percig sütöm.
A két tejfölt elkeverem a porcukorral és a még meleg sütire símítom.
Hagyom az egészet kihűlni, majd beteszem a hűtőbe, hogy megdermedjen a puding és a tejföl. Tálalás előtt a tetejét meghintem őrölt fahéjjal.

18 megjegyzés:

  1. Ezek a legjobb sütik a világon, nincs párjuk! Soha nem hallottam még róla, de fantasztikusan néz ki! Én vittem a receptet.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon gusztának néz ki,olyan igazi házinak, szaftosnak, feltétlenül kipróbálom!:-))

    VálaszTörlés
  3. Ilyet én is régóta sütök, csak azt a tejfölös cuccot hagyom ki a tetejéről, nekem úgy már kicsit tömény. Puncs- vagy karamellpudinggal is isteni finom!:)

    VálaszTörlés
  4. Ezt én is szoktam sütni, van, hogy elhagyom a tejfölös krémet a tetejéről. Nálunk is népszerű!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta. Elhiszem, hogy nagy kedvenc :)

    VálaszTörlés
  6. No minálunk sok tejfölnek kell rajta lenni.

    VálaszTörlés
  7. Én is sok tejföllel kérném. :)

    VálaszTörlés
  8. Ez nekem is nagyon tetszik! Egyszerű és nagyon finom lehet! Hozzám hasonló sütni nemigen szerető nőcik is simán megcsinálják.... Vittem! :))

    VálaszTörlés
  9. Wise Lady, a hétvégén nézelődtem a neten, és ezt találtam:

    http://www.ritakonyhaja.hu/nassolda/sutes-nelkuli-edessegek/2264-pillecukor-marshmallow-keszitese-hazilag-recept.html

    Nem akartam azért regisztrálni, hogy kérdést intézzek a hölgyemény felé, vajh, kié a recept....

    Gondolom, neked megéri majd regisztrálni és kérdezni...
    Ahogy nézem, igen sok "saját" receptet használ, ami kisértetiesen hasonlít mások receptjére... Aztán rendez versenyeket is, amire én is küldtem receptet, így gyűjti az oldalra a mások által közölt receptet...
    Csak szóltam, hogy tudj róla!

    VálaszTörlés
  10. Hát ezt nem lehet kihagyni!! Nagyon jól néz ki!!..Már a sütőben sül is..Köszönöm a receptet!!!

    VálaszTörlés
  11. Szia!
    Megcsináltam, nagyon finom lett, de a puding darabkák elsüllyedtek a tésztában. Mit rontottam el? :(

    VálaszTörlés
  12. @boriska
    Semmit se rontottál el!
    Én a pudinghoz 8 dl tejet írtam, mert így szólt az eredetiben, amit anyósomtól kaptam, de pl. a képen látható sütit most először 1 l tej 2 pudingpor felhasználásával sütöttem, a pudingot rá lehetett önteni a tésztára. Egyébként egyszer ilyen, máskor olyan, ahogy sikerül.

    VálaszTörlés
  13. Köszi, megnyugodtam:)
    már elfogyott...

    VálaszTörlés
  14. nagyon guszta és milyen finom:))nyamiiiii

    VálaszTörlés
  15. Szia!

    Épp az imént osztott meg egy ismerősöm egy sütireceptet a fb-on.
    A kép ismerős volt...
    https://www.facebook.com/EzatutiReceptek/photos/a.735081033179993.1073741834.735059093182187/995200360501391/?type=1
    Nem akarom iderakni az összes linket, amit a "lánc" követése közben meglátogattam, mert megfog a spamszűrő, de az a lényeg, hogy egy bizonyos SüssFőzz-nél és Meleg Tímeánál megszakad a történet. Senki nem vette a fáradságot, hogy feltüntessen téged, mint a recept eredeti forrását (nem is kellett volna hozzá nagy tudomány, mert ott virít a vízjegy a fotón), de a képet meg a receptet szóról szóra, na, azt pofátlanul viszik.
    Nagyon ciki. :(

    VálaszTörlés
  16. @Kiddy
    Köszönöm a jelzést. Intézkedtem.

    VálaszTörlés

@templatesyard