2010. április 14., szerda

Malaccsászár - malacoldalas

3 megjegyzés

Gyönyörű szép, összesen kb. 1,5 kg-os malacdarabot kaptam a hentesnél. Oldala és hasaalja egyben, gyönge, húsos darab. Mi nagyon szeretjük nem csak melegen, hanem hidegen kenyérrel és zöldekkel is.
Amellett a sütése sem egy ördöngösség, csak idő szükséges hozzá, munkával nem jár. A legjobb az, hogy jó előre elkészíthető, és pár perc alatt tálalható formába lehet hozni.
A húst leöblítem, és papírtörlővel leitatom a vizet róla. Egy evőkanál libazsírt egy fedeles tepsibe teszek, és a sütőt 200 fokra begyújtom. Ha a zsír felforrósodott, akkor a bőrtelen oldalával lefelé a forró zsírba teszem az egyben hagyott húst, és 1-2 percig pirítom a sütőben. Ezután kiveszem a tepsit, a sütőt 150-160 fokra mérsékelem. Közben a hús mindkét oldalát megsózom. 2-3 gerezd fokhagymát pucolatlanul összeroppantok egy kés lapjával, a hús mellé teszem. A malacot most a bőrével lefelé fordítom, lefedem a tepsit (ha fedő nincs, alufóliával szorosan borítsuk be), 1 dl vizet öntök alá, majd a sütőbe tolom. Ezen a hőmérsékleten sütöm 2,5- 3 órát. Ha ennyi sütés után megfelelően puhának ítélem, kiemelem a húst, hagyom a zsírt lecsöpögni, majd az egészet egy hosszúkás lapos tányérra helyezem, és egy vágódeszkát (esetleg még súlyt is, pl. egy zacskó rizst) teszek rá, hogy szépen kiegyenesedjen. Beteszem a hűtőbe. Pár óra múltán (vagy másnap) hasábokra szabdalom, kb. 5x10 cm-esekre. Ezeket szorosan, levegőmentesen becsomagolom, és mehet a fagyasztóba. Mindig annyit lehet elővenni, amennyit épp elfogyasztásra szánunk. A hasábokat felengedtetjük a hűtőben. Közvetlen fogyasztás előtt jéggel lehűtött vizet teszek egy spriccflaskába. Egy serpenyőben zsírt forrósítok, és a hasábokat mindhárom nem bőrös oldalán átpirítom, végül a bőrösre fordítom, és azt hólyagos-ropogósra sütöm. Közvetlenül kivétel után a bőrt a jeges vízzel megspriccelem, így finom malacbőrcsipszet kapok. Tetszőleges körítéssel fogyasztható.

Megjegyzések

3 megjegyzés ehhez: "Malaccsászár - malacoldalas"

Niki írta... [Válasz erre...]
2010. április 14. 13:13

Jajj....már látványra is fenséges...Éhes vagyok:-DDD

lúdanyó írta... [Válasz erre...]
2010. április 14. 14:32

Milyen jó ötlet! Ebéd után is kívánatos egy darab :)

Andi/cuki írta... [Válasz erre...]
2010. április 14. 14:34

Ezt a jegesvizes spriccet még sose hallottam. Szerintem lenne jelentkező nálunk is a csipszre!:-))Szuper!:-))

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com