Gesztenyepüré - desszert


A mi vidékünkön hagyománya van a szelídgesztenye termesztésnek. Pedig a fa csak hosszú idő után, van, hogy csak 20 év múlva fordul termőre. Ezzel szemben a nálunk élő fák közül viszont a leghosszabb életű, akár 500-1000 évig is elél. A gesztenye feldolgozása házilag fáradságos és aprólékos munka, így őszutón, ha megjelenik a piacon a házilag előállított gesztenyemassza, bizony meg kell fizetni az árát. Natúr és cukrozott változatban is kapható, amelyet aztán a fagyasztóban tudok tárolni. Az utolsó adagból gesztenyepüré készült.


A recept:
A masszához porcukrot teszek kb. 25% arányban, egy kupica rummal összekeverem, összegyúrom. Krumplinyomón átnyomom - pontosabban egy férfi a háznál :D
A tejszínt habbá verem, mikor már majdnem kész, teszek abba is egy kanál porcukrot, tovább mixelem, míg megfelelő lesz.
A pohárban tejszínhabbal megágyazok, teszek rá bőven gesztenyét, a tejszínhabot egy nyomóhengerbe kanalazom, és teszek a tetejére habot. Ha nincs kedvem hengerrel, akkor csak kiskanállal osztogatom a tejszínhab kupacokat rá. Egy kocka csokoládét késsel elforgácsolok, ezzel még megszórom.

Vasárnap délután, nálam:

9 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki! Nem vagyok nagy gesztenyefogyasztó, de ez igazán ínycsiklandó! :)

    VálaszTörlés
  2. Lehet nekem is a fagyasztoba kellett volna tennem azt az 1 uvegnyit? Mert a ferjem lassan kikanalazgatta, alig van meg 1 ujjnyi belole. Pedig valami finomsagosra szantam, nagyon nehezen jutottam hozza...

    Nagyon jol nez ki ez a desszert, csudafinom lehet!

    VálaszTörlés
  3. Érdekes idén alig ettünk pürét .
    De most ez a kép romboló hatással hatott rám ezerrel kipakolom a hűtőt ott lapul valahol egy tégla :)) Na majd jövök !!!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Wise Lady,

    Ne haragudj, hogy zavarlak egy magantermeszetu problemaval, de holnaputan van a szuletesnapom es nagyon szerettem volna a tortamhoz a Te receptjeidbol keszitett piskotat hasznalni, de akarmelyik piskotara kattintok a kakaos-mandulason kivul egyik sem jelenik meg. Sajnalom mert annyira szepek es biztosan finomak is, hogy amennyiben csak fele ilyenre sikerulne meg akkor is boldog lennek.
    Egy csokis tortat szeretnek fozott kremmel amit gyerekkoromban ettem utoljara, de azota sem es szerettem volna ehhez a sima feher szinu piskotad megsutni.
    Kerlek szepen ha van ra mod megnezned mi a baj, miert nem lehet egyik piskota receptedet sem megnyitni?
    Nagyon szepen koszonom es gratulalok az oldalhoz, sok hasznos dolgot tanultam.
    Minden jot kivanok; Anna

    VálaszTörlés
  5. Igaz! Egy csomó minden eltűnt!!!! ?
    Zolda

    VálaszTörlés
  6. Hát ezt a csendéletet az újsággal és szemüveggel én is fényképezhettem volna. Csak a püré hiányzik,hogy fotózhassak.Esetleg kaphatok?:-))

    VálaszTörlés
  7. Andi küldöm a pürét.

    Névtelen: ugyanúgy sütöm, mint a mandulást: a kakaót és a mandulát is cseréld lisztre (1 tojás, 35g liszt). Egyébként betű szerint csinálhatod ugyanígy. Számolj be róla.

    Judith lakat a hűtőre és a derekadon a kulcs, férj nem tudja megenni a pürét.

    Zolda nem tűnt el egy csomó minden, csak a piskótákat levettem. Szándékosan.

    VálaszTörlés
  8. Jaj, de szeretem!!!
    ...és milyen rég ettem! :-S

    VálaszTörlés
  9. Mi is szoktunk a környéketekről gesztenyéhez jutni apósom által. Olyan igazi erdőben szedett gesztenyéhez, eddig a sütőben végezték. De imádom a pürét is, lehet, hogy hétvégén ez lesz nálunk, most úgy megkívántam. :)

    VálaszTörlés

@templatesyard