Sült pisztráng


A pisztráng nagyon ízletes, édesvízi hal, melyet már időnként kapni is lehet, elérhető áron. A hallal nekem az a felfogásom, hogy a legegyszerűbben elkészített hal a legízletesebb, ezért csak nagyon óvatosan bánok a fűszerekkel. Sokféle halat készítettem már, köztük nemes halakat is, de a pisztráng csak mostanában van az asztalunkon, mert eddig nem jutottam hozzá.



Hozzávalók: személyenként
1 400 g-os pisztráng
50 g vaj
1 szál petrezselyemzöld
1-2 kávéskanál Halak fűszerkeverék
citrom

2 evőkanál étolaj

Elkészítés:
A pisztrángot kívül-belül megmosom és papírtörlővel leitatom a vizet róla. A belsejébe dörzsölök 1/2-1 kávéskanál fűszerkeveréket, kívülről rászórom a másik felét. Kívül-belül megsózom, és 1 órát állni hagyom. Az óra leteltével 1 szelet vajat, egy szál petrezselyemzöldet a hasába teszek.
Keresztben teszem a tepsibe és meghajlítom. (Még jobb, ha kerek sütőtálunk van, és abban tudjuk félkör alakúra hajlítani. Én most 3 halat sütöttem, ezért tepsiben kellett készíteni, mert sok halam volt.) A tetejére szelem a maradék vajat, meglocsolom étolajjal, és 200 fokos sütőbe tolom. 10 percenként meglocsolom a vajas olajjal. Megfordítani nem kell. Félóra sütés után tálalható. Amikor a pisztrángokat kiszedem, mindegyiket pár csepp citronlével (kevéssel!) meglocsolom.

6 megjegyzés:

  1. Nem vagyok halas, de történetesen pisztrángot már 2 éve ettem. Az is hasonlóan volt elkészítve (vendégségben), de kicsit átírta a halról alkotott véleményem! Kár, hogy én még sehol nem találkoztam vele, egyszer egyszer biztosan vennék!
    A második kép szenzációs!

    VálaszTörlés
  2. Nem emlékszem,hogy pisztrángot ettünk-e már.de nagyon guszta!:-))

    VálaszTörlés
  3. Ismét egy szép fotó!!!
    A pisztráng isteni finom, de valóban nem egyszerű a beszerzése.

    VálaszTörlés
  4. De csodálatos! Nagy halrajongó vagyok és ezt bizony szívesen megenném! :)

    VálaszTörlés
  5. Interspár! Igen gyakran van. Ne a mirelite osztályon keresd. Normál hűtőpultban van. Ugyan itt más finom hal is kapható. A fagyiban további szuper halakat találsz. Utoljára tegnap délelőtt vettem 4db gyönyörű kicsi pisztrángot. Sok sikert Mindenkinek!

    VálaszTörlés
  6. Én a Visegrádi Pisztrángtelepet ajánlanám.Mi kimegyünk meg is fogjuk és visszük haza.Isteni friss:)

    VálaszTörlés

@templatesyard