Céklaleves


Ezt a levest ma negyedóra alatt ütöttem össze a tegnapi maradékokból. Tegnap húst sütöttem a sütőben, s mivel volt itthon 4 szép közepes cékla, megmostam őket, s betettem a tepsi mellé, hogy ott szépen megsüljenek. 2 óra alatt vajpuhára sültek, akkor meghámoztam  és cikkekre vágtam. Kettőt megettünk köretnek, kettő megmaradt. Maradt még tegnapról kb. 3 dl. húslevesem is, ezt is felhasználtam.



Hozzávalók:
2 sült cékla
3 dl húsleves
2 dl víz
1 teáskanál finomliszt
1 kávéskanál paradicsompüré
2 dkg vaj
5 cm-es póréhagyma
csipet lestyán
bors
szerecsendió

csipet cukor
citrom
tejföl

Elkészítés:
A pórét karikára vágom és a felolvasztott vajon 1-2 percig dinsztelem. Rászórom a lisztet, kicsit pirítom, a vízzel felengedem, csomómentesre keverem. Beleteszem a szeletelt céklát, paradicsompürét, a húslevessel felengedem és forrástól számítva 10 percig főzöm. Ekkor beleteszek egy levélke lestyánt, 1/4 kávéskanál őrölt fehérborsot, reszelek rá kevés szerecsendiót. Annyi sót teszek hozzá, amit még kíván (a leves sós volt), elkeverem egy facsarás citromlével is. Egy csipet cukorral összefuttatom az ízeket. Kanálka tejföllel fogyasztjuk. (Citrom és tejföl nélkül is ehető.)

6 megjegyzés:

  1. Aj, de merész! :)
    Igazán különleges recept.

    VálaszTörlés
  2. Én nem merek nekiállni. Valahogy nem. Imádom savanyúságnak, meg sütve, de levesnek még nem mertem megcsinálni. Pedig itt az ideje, és az a kanál, de szééééép!:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom volt, az összeset megettem, ez volt ma az ebédem.

    VálaszTörlés
  4. A kanál természetesen a bolháról.

    VálaszTörlés

@templatesyard