Gépikenyérsütés - Adalékok


Még mindig maradunk az alapprogramon történő sütésnél, és azt nézzük meg, milyen adalékkal, milyen hatást érhetünk el.
  1. A savanyú adalék (savó, joghurt) segíti a kelesztés folyamatát. Van, aki aszkorbinsavat használ (E300 - C vitamin), amelyet gyógyszertárban szerezhetünk be. A legkiválóbb ehelyett a savó. Mivel minden háztartásban van otthon általában tejföl, erről mindig leönthető annyi savó, amely elég a kenyérhez (1-2 evőkanál). A folyadék egy része helyettesíthető bátrabban is savóval. Én pl. szoktam krémsajtot készíteni, így savó mindig van otthon. A teljesen savóval készült kenyér pillekönnyű lesz, viszont a héja nem annyira ropogós. A savót jégkockatartóban lefagyasztom, és általában egy-egy kockát használok egy kenyérhez.
  2. A kenyér jobb minőségét egyértelműen növeli a liszt sikértartalma. A sikér a búzafehérje neve. Bioboltban vehetünk külön is sikért (szejtán, búzahús), egy teáskanállal tehetünk a tésztába.
  3. Savón (aszkorbinsav) és sikéren kívül tehetünk a kenyértésztába lecitint is, azaz egy tojássárgáját. Ez azt eredményezi, hogy a kenyér a kalácshoz hasonlító állagú lesz.
  4. A tésztába keverhető 1-2 kanál burgonyapehely is. Ez a keményítőtartalom miatt puhább, levegősebb kenyeret eredményez, és az ízén is megérződik. (Más pelyheket is tehetünk bele).
  5. A folyadék egy része helyett tejet is használhatunk, ez szintén puhább, kalácsszerűbb kenyeret eredményez. (Gyerekek gyakran kedvelik a puhahéjú kenyeret, mert a ropogós héj feltöri az ínyüket, szájpadlásukat. A rendszeresen aftával küzdő gyerek is hálás lesz a savóval vagy tejjel sütött kenyérért). Tej helyett tejpor is adagolható.
  6. A kenyérbe szánt magvakat a második dagasztás után tegyük a gépbe, ezt a gép ejtéskor belekavarja a tésztába. Ha kész az ejtés, akkor a sütés megkezdése előtt a tészta tetejét megkenhetjük ecsettel vékonyan tejföllel vagy tojássárgájával, és szórhatunk rá magokat, így tetszetősebb is lesz.
  7. Magvak helyett rakhatunk olivabogyót, aszaltparadicsomot is. Ezt általában karikára vágva teszem a tésztába, a második dagasztás vége felé, hogy belekeverje, de ne roncsolja szét őket. Ilyenkor a savó helyett mindig az olivabogyó levéből teszek 1-2 evőkanálnyit.
  8. Még szebb, magasabb kenyeret kapunk, ha az olajat nem a dagasztás kezdetén, hanem a második dagasztás előtt tesszük a tésztához. Az olajjal kevert lisztszemcsék ugyanis kevesebb vizet tudnak magukba szívni. Viszont az első dagasztás+kelés ideje alatt már megfelelő mennyiségű folyadékot tudtak felvenni, ekkor adható hozzá az olaj.
  9. Ha tehetjük, mindig friss élesztőt használjunk. A 700 g-os kenyérhez az 50g-os élesztő negyedét, a 900g-os kenyérhez a harmadát tegyük. A túl sok élesztő nem pótolja a kelesztést, viszont az íze megérződik a kenyéren.
  10. Olaj helyett használhatunk vajat, sőt zsírt is.
  11. A kenyértésztába különböző fűszereket is tehetünk (kömény, oregano, koriander, kakukkfű, pirospaprika stb.), ezeket általában őrölve használjuk.
Hozzávalók:
300 g finomliszt
150 g rétesliszt
1 teáskanál sikér
2 evőkanál (2 nagymérő)savó
2 evőkanál olaj
12,5 g friss élesztő (negyed)
1 kávéskanál (kismérő) só
1 kávéskanál cukor
3 dl víz

Elkészítés:
A liszteket, sót, cukrot, sikért összekeverjük, beletesszük az üstbe. Hozzáadjuk a savót is. 2 dl langyos vízben feloldjuk az elmorzsolt élesztőt, beleöntjük. Még egy dl langyos vizet öntünk bele. Elindítjuk a dagasztást. A második dagasztás előtt hozzáadjuk az olajat is. Hagyjuk a programot végigfutni. Kivesszük az üstöt, és a kenyeret kicsúsztatjuk, hidegvizes kézzel átsímogatjuk. Kivesszük a lapátot, rácson hagyjuk kihűlni.

13 megjegyzés:

  1. A 8.-as pontot nem is tudtam, köszi, hogy leírtad!

    VálaszTörlés
  2. Nekem is a 8as volt újdonság, kipróbálom!

    VálaszTörlés
  3. Én se tudtam a 8-as pontot. Pedig már két éve sütők kenyeret! Mindig lehet tanulni!

    VálaszTörlés
  4. Vár valami nálam, kukk csak be!:)

    VálaszTörlés
  5. Mindig tanul a "diák" mégha öreg is. Nekem is a 8-as pont adott újat. Köszönöm. Ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  6. mennyi száritott élesztőt használjak? csak az van itthon és nem tudok elmenni vásárolni...
    az emailt nem tudtam elküldeni nem ment el.
    a 8.as nekem is új volt
    Válaszod éhesen várom
    köszi
    Szilvi

    VálaszTörlés
  7. @Névtelen
    1 zacskót javaslok. A legtöbb 20g friss élesztőnek felel meg.

    VálaszTörlés
  8. az hány gramm? mert kimérősöm van, nem vagyok könnyű eset :D
    Köszi
    Szilvi

    VálaszTörlés
  9. @Névtelen
    Úgy hiszem, 1 púpos teáskanál megfelelő. Én se vagyok szárított élesztő szakértő, esküszöm a frissre.

    VálaszTörlés
  10. raktam bele 21g ot lesz, ami lesz...

    VálaszTörlés
  11. 20 g volt a egy zacskósra írva, közben találtam :)

    VálaszTörlés
  12. Most állítottam össze tejföl savójával, a zsiradékot ez alkalommal én is később teszem bele... Jó pap is holtig tanul, köszköszkösz ;)

    VálaszTörlés
  13. Most állítottam össze tejföl savójával, a zsiradékot ez alkalommal én is később teszem bele... Jó pap is holtig tanul, köszköszkösz ;)

    VálaszTörlés

@templatesyard