A legfinomabb rántottcsirke talán a felsőcombból készülhet. Az a hátránya viszont, hogy vastag a hús, nehéz átsütni. Ezért ezt mindig kicsontozom, a vastag részt késsel oldalirányba bemetszem, szétlapítom. Így egy gyönyörű szép, nagy szeletet nyerek. Ezt bepanírozva, éppen megfelelően átsül a hús, mire a bunda ropogósra sül.
Éles, hegyes késsel körbevágom a csontot úgy, hogy a csirkecomb egyben maradjon.
Kiveszem a csontot, levesfőzéskor hasznosítom.
Az oldalsó vastag részt kissé bevágom, és kifelé kihajtom.
Egy szép, lapos hússzeletet kapok.
Minden combot ugyanígy csontozok ki.
Megsózom a húsok mindkét oldalát.
4 combhoz 2 egész tojást egy mélytányérba ütök, megsózom...
... egy villával elhabarom.
Két másik tányérba lisztet illetve zsemlemorzsát teszek.
Minden combot meghempergetek lisztben, ...
... tojásban, ...
... és zsemlemorzsában.
Míg a húsokat panírozom, egy serpenyőben bőséges olajat forrósítok.
Közepes lángra veszem, és a hússzeletek egyik oldalát két-három percig sütöm.
Ezután megfordítom őket, és a másik oldalukat készre sütöm. Majd újra megfordítom, és az elsőnek sütött oldalon is készre sütöm. A fordítás azért kell, hogy a hús minél hamarabb kérget kapjon, így finom, zaftos maradjon. Ugyanezen okból a húsokat nem szabad villával megszúrni forgatás és kivétel közben! Csak alányúlással forgassuk!
Ha kész - szintén bökdösés nélkül, - papírtörlőre szedem.
Frissen tálalva a legfinomabb. Bármilyen köret, sokféle mártás, savanyúság a kísérője lehet.
A maradék panírt se dobjuk el! A lisztből és a zsemlemorzsából tegyünk a maradék tojáshoz annyit, ...
... hogy egy nem túl kemény massza legyen belőle. A többi lisztet és morzsát ki kell dobni, nem rakható el másik panírozáshoz!
Ezt a panírpogácsát egy-két darabban süssük ki a húsok között. A legnépszerűbb falatok közé fog tartozni.
Hű micsoda sok fotó itt is...A család bírta a várakoztatást? Vagy Neked ez gyorsan megy,igaz?
VálaszTörlésNagyon guszta a comb,most jól beleharapnék én is:-)))
Igen, megy gyorsan. Csak odateszem az állványt, és egy kattintás.
VálaszTörlésPontosan ugyanígy kicsontozott csirke felsőcombból volt nálunk is ma rántott csirke az ebéd, annyi különbséggel, hogy a prézli közé szezámmagot is tettem :)
VálaszTörlésAkkor most majdnem egyformát főztünk :D
VálaszTörlésÓriási kedvenc nálunk is! A maradék zsemlemorzsából készült sült izéért meg megy a versenyfutás :D
VálaszTörlésFéltem eddig a combtól.
VálaszTörlésNem tudok csontozni. :) Illetve :(
Annyira meghozod a kedvem minden ismeretlen dologhoz, igazán köszönöm!
Vakorcsot (mi így hívjuk a maradék panírt) mi is mindig sütünk. :D
A családunkban bodagnak hívtuk - Öcsémmel osztottuk egymást érte :-)
VálaszTörlésÚj style: lépésről-lépésre? Nem rossz! :) Klassz a csirkecomb is!:) Csak annak a "tovább"-nak nem örülök túlságosan!:P
VálaszTörlésA maradékból sült vakarcs nálunk is kedvenc.
VálaszTörlésHosszú posztokhoz muszáj a Tovább.
Raindrop: rengeteg időd van megtanulni, na és máris hol tartasz. Örülök, ha meghozom a kedved bármihez is, de sokat tanulok ám én is tőled!
Profi fözösuli???? Nem rossz! :)
VálaszTörlésAzzal pedig, hogy melyik cs.comb a finomabb vitába szállok iziben! Nekem csak és kizárólag a "kupánütö" ergo, alsó combi a befutó! De hát ízlések és pofonok! :)
Tyűűű! Összefutott a nyál a számban! Imádom a combfilét, minden formában.
VálaszTörlésMicsoda türelmed van Whise Lady! :)
VálaszTörlésÉn is szoktam kicsontozni, nem mindig. Ha nem, akkor is bevágom a csontok mellett, hogy könnyebben átsüljön.
Nálunk érdekes nem ez a vakarcs volt a nyerő, hanem a dupla bundázás. Azért megy a verseny, a duplabundás husiért. :)
Nagyon jó ez a lépésről-lépésre fotósorozat és leírás. Nagy segítség egy csomó embernek. Ezt a csirkecombot meg most nagyon megkívántam! Kellett nekem éhgyomorra idejönni :)
VálaszTörlésAlex.
VálaszTörlésA csirkecomb alsó része is nagyon fínom kicsontozva és nagyon fínoman
összefüggően felszeletelve,esetleg egy kicsit ki is verve.Füszerezés után meg is töltöm - vegyesen,sajttal,sonkával,gombával,bacon szalonnával,feltekerve panírozom,kisütve majonézzal tálalva nagyon fínom.Ugyanezt panir nélkül sütőben elkészítve,melegen és hidegen is nagyon jó.
Hú, imádom a rántott csirkecombot, de éppen azért, mert féltem, hogy nem sül át, még sosem mertem hozzáfogni. Nagyon jó ez a részletes leírás, végre van honnan bátorságot meríteni!Köszi!
VálaszTörlésAnyukám olyan jól csinálja, még soha nem sikerült a közelébe se érnem. De hiába, ha kérdem, hogy kell, ő csak ennyit mond: bepanirozod és kirántod. Na, köszi!!??! Ez valamiféle veleszületett tudás kell legyen. Mondjuk én nagyon ritkán csinálok rántott dolgokat.
VálaszTörlésAlex: Az alsócombot én nem szoktam csontozni, csak a felsőt, de kedvet csináltál hozzá. A felsőt azt én szoktam töltve is.
VálaszTörlésAncsika, Lúdanyó, Ágianyu: azt mondta ma nekem valaki, hogy nincs olyan ember, aki nem tudja ezeket a lépéseket. Mondjuk én nem így születtem, hogy tudtam :D
Lori: egyike, amit legjobban utálok, az a sületlen csirkehús. Így laposan biztosan megsül, főleg, ha nem nagy lángon rántod.
Egyébként ez a részletesség az angol nyelvű változat miatt lett, hogy a pápuák is megfőzhessék :D
Ancsika: én is azt írtam, "talán" a legfinomabb rész. Ebbe belefér a "dobverők" imádata is :D
VálaszTörlésnagy respekt, hogy ilyen közkeletű ételt ilyen aprólékosan, szépen, igyényesen végigfotóztál és leírtad. még annak is sokat segítesz, akinek egyébként rutin.
VálaszTörlésnálunk a maradék a hamishús.
VálaszTörlésvero
Valójában azért ilyen részletes, mert célzottan az angol nyelvű blogomba készült. Egy külföldinek egyáltalán nem rutin, és a blog be szeretné mutatni a valóban magyar ételeket úgy, hogy bárki el tudja készíteni.
VálaszTörlésa bore rajta maradt, vagy le van szedve a combrol? errol senki nem ir...
VálaszTörlésA képeken is látszik, hogy én rajta hagyom. Ha nem szereted, le is szedheted.
VálaszTörlésA maradékot mi is hamishúsnak és hívjuk, megy is érte a harc, az alsócomb neve pedig "fogós pipihúsi". Már nem is tudom melyik unokám nevezte így először.
VálaszTörlésA férjem rántott csirkecombot szeretne vacsira.Én is féltem,hogy nem sül át,de ezek után nincs lehetetlen,csak tehetetlen!Köszönöm a segítséget!!Zsani
VálaszTörlésÉn a megmaradt prézlis tojást reszelt répával vagy szezámmaggal bolondítom.A gyerekek és az apjuk is harcba száll értük.
@Névtelen
VálaszTörlésA megbolondítás nagyon jó ötlet, ki fogom próbálni!
Sziasztok!
VálaszTörlésA nagyszüleim és az anyukám műhúsnak hívták kiskorom óta, a mai napig minden husi rántásnál csináljuk.Sajnos ,ahogy ők csinálták már nem élvezhetem, de próbálom úgy csinálni:)