Rántott csirkecomb


A legfinomabb rántottcsirke talán a felsőcombból készülhet. Az a hátránya viszont, hogy vastag a hús, nehéz átsütni. Ezért ezt mindig kicsontozom, a vastag részt késsel oldalirányba bemetszem, szétlapítom. Így egy gyönyörű szép, nagy szeletet nyerek. Ezt bepanírozva, éppen megfelelően átsül a hús, mire a bunda ropogósra sül.



Éles, hegyes késsel körbevágom a csontot úgy, hogy a csirkecomb egyben maradjon.



Kiveszem a csontot, levesfőzéskor hasznosítom.



Az oldalsó vastag részt kissé bevágom, és kifelé kihajtom.



Egy szép, lapos hússzeletet kapok.



Minden combot ugyanígy csontozok ki.



Megsózom a húsok mindkét oldalát.



4 combhoz 2 egész tojást egy mélytányérba ütök, megsózom...



... egy villával elhabarom.



Két másik tányérba lisztet illetve zsemlemorzsát teszek.



Minden combot meghempergetek lisztben, ...



... tojásban, ...



... és zsemlemorzsában.



Míg a húsokat panírozom, egy serpenyőben bőséges olajat forrósítok.



Közepes lángra veszem, és a hússzeletek egyik oldalát két-három percig sütöm.



Ezután megfordítom őket, és a másik oldalukat készre sütöm. Majd újra megfordítom, és az elsőnek sütött oldalon is készre sütöm. A fordítás azért kell, hogy a hús minél hamarabb kérget kapjon, így finom, zaftos maradjon. Ugyanezen okból a húsokat nem szabad villával megszúrni forgatás és kivétel közben! Csak alányúlással forgassuk!



Ha kész - szintén bökdösés nélkül, -  papírtörlőre szedem.



Frissen tálalva a legfinomabb. Bármilyen köret, sokféle mártás, savanyúság a kísérője lehet.



A maradék panírt se dobjuk el! A lisztből és a zsemlemorzsából tegyünk a maradék tojáshoz annyit, ...



... hogy egy nem túl kemény massza legyen belőle. A többi lisztet és morzsát ki kell dobni, nem rakható el másik panírozáshoz!



Ezt a panírpogácsát egy-két darabban süssük ki a húsok között. A legnépszerűbb falatok közé fog tartozni.


27 megjegyzés:

  1. Hű micsoda sok fotó itt is...A család bírta a várakoztatást? Vagy Neked ez gyorsan megy,igaz?
    Nagyon guszta a comb,most jól beleharapnék én is:-)))

    VálaszTörlés
  2. Igen, megy gyorsan. Csak odateszem az állványt, és egy kattintás.

    VálaszTörlés
  3. Pontosan ugyanígy kicsontozott csirke felsőcombból volt nálunk is ma rántott csirke az ebéd, annyi különbséggel, hogy a prézli közé szezámmagot is tettem :)

    VálaszTörlés
  4. Akkor most majdnem egyformát főztünk :D

    VálaszTörlés
  5. Óriási kedvenc nálunk is! A maradék zsemlemorzsából készült sült izéért meg megy a versenyfutás :D

    VálaszTörlés
  6. Féltem eddig a combtól.
    Nem tudok csontozni. :) Illetve :(
    Annyira meghozod a kedvem minden ismeretlen dologhoz, igazán köszönöm!
    Vakorcsot (mi így hívjuk a maradék panírt) mi is mindig sütünk. :D

    VálaszTörlés
  7. A családunkban bodagnak hívtuk - Öcsémmel osztottuk egymást érte :-)

    VálaszTörlés
  8. Új style: lépésről-lépésre? Nem rossz! :) Klassz a csirkecomb is!:) Csak annak a "tovább"-nak nem örülök túlságosan!:P

    VálaszTörlés
  9. A maradékból sült vakarcs nálunk is kedvenc.
    Hosszú posztokhoz muszáj a Tovább.

    Raindrop: rengeteg időd van megtanulni, na és máris hol tartasz. Örülök, ha meghozom a kedved bármihez is, de sokat tanulok ám én is tőled!

    VálaszTörlés
  10. Profi fözösuli???? Nem rossz! :)
    Azzal pedig, hogy melyik cs.comb a finomabb vitába szállok iziben! Nekem csak és kizárólag a "kupánütö" ergo, alsó combi a befutó! De hát ízlések és pofonok! :)

    VálaszTörlés
  11. Tyűűű! Összefutott a nyál a számban! Imádom a combfilét, minden formában.

    VálaszTörlés
  12. Micsoda türelmed van Whise Lady! :)

    Én is szoktam kicsontozni, nem mindig. Ha nem, akkor is bevágom a csontok mellett, hogy könnyebben átsüljön.
    Nálunk érdekes nem ez a vakarcs volt a nyerő, hanem a dupla bundázás. Azért megy a verseny, a duplabundás husiért. :)

    VálaszTörlés
  13. Nagyon jó ez a lépésről-lépésre fotósorozat és leírás. Nagy segítség egy csomó embernek. Ezt a csirkecombot meg most nagyon megkívántam! Kellett nekem éhgyomorra idejönni :)

    VálaszTörlés
  14. Alex.

    A csirkecomb alsó része is nagyon fínom kicsontozva és nagyon fínoman
    összefüggően felszeletelve,esetleg egy kicsit ki is verve.Füszerezés után meg is töltöm - vegyesen,sajttal,sonkával,gombával,bacon szalonnával,feltekerve panírozom,kisütve majonézzal tálalva nagyon fínom.Ugyanezt panir nélkül sütőben elkészítve,melegen és hidegen is nagyon jó.

    VálaszTörlés
  15. Hú, imádom a rántott csirkecombot, de éppen azért, mert féltem, hogy nem sül át, még sosem mertem hozzáfogni. Nagyon jó ez a részletes leírás, végre van honnan bátorságot meríteni!Köszi!

    VálaszTörlés
  16. Anyukám olyan jól csinálja, még soha nem sikerült a közelébe se érnem. De hiába, ha kérdem, hogy kell, ő csak ennyit mond: bepanirozod és kirántod. Na, köszi!!??! Ez valamiféle veleszületett tudás kell legyen. Mondjuk én nagyon ritkán csinálok rántott dolgokat.

    VálaszTörlés
  17. Alex: Az alsócombot én nem szoktam csontozni, csak a felsőt, de kedvet csináltál hozzá. A felsőt azt én szoktam töltve is.

    Ancsika, Lúdanyó, Ágianyu: azt mondta ma nekem valaki, hogy nincs olyan ember, aki nem tudja ezeket a lépéseket. Mondjuk én nem így születtem, hogy tudtam :D

    Lori: egyike, amit legjobban utálok, az a sületlen csirkehús. Így laposan biztosan megsül, főleg, ha nem nagy lángon rántod.

    Egyébként ez a részletesség az angol nyelvű változat miatt lett, hogy a pápuák is megfőzhessék :D

    VálaszTörlés
  18. Ancsika: én is azt írtam, "talán" a legfinomabb rész. Ebbe belefér a "dobverők" imádata is :D

    VálaszTörlés
  19. nagy respekt, hogy ilyen közkeletű ételt ilyen aprólékosan, szépen, igyényesen végigfotóztál és leírtad. még annak is sokat segítesz, akinek egyébként rutin.

    VálaszTörlés
  20. nálunk a maradék a hamishús.

    vero

    VálaszTörlés
  21. Valójában azért ilyen részletes, mert célzottan az angol nyelvű blogomba készült. Egy külföldinek egyáltalán nem rutin, és a blog be szeretné mutatni a valóban magyar ételeket úgy, hogy bárki el tudja készíteni.

    VálaszTörlés
  22. a bore rajta maradt, vagy le van szedve a combrol? errol senki nem ir...

    VálaszTörlés
  23. A képeken is látszik, hogy én rajta hagyom. Ha nem szereted, le is szedheted.

    VálaszTörlés
  24. A maradékot mi is hamishúsnak és hívjuk, megy is érte a harc, az alsócomb neve pedig "fogós pipihúsi". Már nem is tudom melyik unokám nevezte így először.

    VálaszTörlés
  25. A férjem rántott csirkecombot szeretne vacsira.Én is féltem,hogy nem sül át,de ezek után nincs lehetetlen,csak tehetetlen!Köszönöm a segítséget!!Zsani
    Én a megmaradt prézlis tojást reszelt répával vagy szezámmaggal bolondítom.A gyerekek és az apjuk is harcba száll értük.

    VálaszTörlés
  26. @Névtelen
    A megbolondítás nagyon jó ötlet, ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  27. Sziasztok!

    A nagyszüleim és az anyukám műhúsnak hívták kiskorom óta, a mai napig minden husi rántásnál csináljuk.Sajnos ,ahogy ők csinálták már nem élvezhetem, de próbálom úgy csinálni:)

    VálaszTörlés

@templatesyard