Hozzávalók: 30x30 cm-es tepsi
A tésztához:
500 g finomliszt
100 g rétesliszt
2 tojás
80 g zsír
180 g porcukor
2 kávéskanál szódabikarbóna
4 evőkanál méz (nem szűkösen mérve)
4 púpos evőkanál tejföl
A krémhez:
4 tojássárgája
4 evőkanál cukor
vanília (vagy 1 vaníliáscukor)
4 evőkanál finomliszt
8 dl tej
250 g vaj
250 g porcukor
3-4 evőkanál sütőrum
A mázhoz:
100 g étcsoki (50%-os)
1 teáskanál napraforgóolaj
a máz alá házi baracklekvár
Elkészítés:
A liszteket összeszitálom, elmorzsolom benne a zsírt. Hozzáadom a porcukrot, a mézet, a tojást és a tejfölt. Összegyúrom. Ne legyen kemény. A tészta elég ragadós, ezért egy villával dolgozom. Ezután hűtőszekrényben 1 órát pihentetem. 4 részre osztom, pontosan kimérem egyformára. A tepsinél 2-2 cm-rel nagyobbra nyújtom a részeket, és egyenként olajjal vékonyan megkent sütőlapon kb. 7 perc alatt megsütöm. Óvatosan, késsel alányúlva és meglazítva lecsúsztatom, és hagyom őket kihűlni. A kihűlt lapokat pontosan méretre szabom (a hulladékot lefagyasztom, mert felhasználom később).
Elkészítem a krémet. A tojássárgákat a cukorral és a vaníliával habosra-fehérre mixelem. Hozzáadom a lisztet, és a tejjel csomómentesen elkeverem. Ezután óvatosan, folytonos keverés mellett felmelegítem forráspont közelébe, míg sűrű krémet kapok. Hideg vízfürdőben, kevergetve kihűtöm. A puha vajat a porcukorral habosra keverem, és a vajas keverékhez adagonként hozzámixelem a kihűlt krémet. Mindig a vajhoz adagoljuk a krémet és nem fordítva. Végül belekeverem a rumot is.
Ezzel a krémmel megkenem a lapokat, a legfelső lap tetejét felmelegített baracklekvárral szilikonecset segítségével vékonyan megkenem. (Szokás az is, hogy a középső krémréteg helyett baracklekvárt kenünk, én csak a máz alá szoktam.) A tepsit folpackkal lefedem, és a süteményt hideg helyen 1 napig pihentetem, hogy megpuhuljon.
Másnap a csokoládét összetördelem egy bögrébe, hozzáadom az olajat, és mikróban, késsel meg-megkevergetve felmelegítem kb. 50 fokra. Ezt a süteményre locsolom, habkártyával elterítem egyenletesen, és egy sütifésűvel megcsíkozom a tetejét. Egy órát hideg helyen dermedni hagyom, majd recés késsel, folytonosan törölgetve, bevágom a csokimázat a szeletelés helyén. Folpack alatt tovább puhulhat még egy napot. A jelek mentén felszeletelem.
Gyönyörű lett! Jó, hogy megint itt vagy! :)
VálaszTörlésNagyon szép!:-))Hasonlít ez a mézes tészta a Kinderemre, finom lehet!:-)) Karácsonyra sütötted?
VálaszTörlésNagyon guszta a süti, és szép a fotó!
VálaszTörlésÖrülök, hogy ismét alkotsz! :)
Boldog új évet kívánok!!
Azért is szeretek idejárni, mert minden amit sütsz vagy főzöl gyönyörű! Minden sütid tökéletes, cukrászati remek. A rigó jancsi, vagy lúdláb? Most nem emlékszem, de abba bele vagyok szeretve. :D
VálaszTörlésTökéletes ez a zserbó!
Boldog új évet! :)
Köszi!
VálaszTörlésAndi: igen, karácsonyra, elvittük Szegedre, jól bírja a szállítást. Mondjuk a mázat ott húztam rá.
Raindrop: fogalmazzunk úgy, hogy amit felteszek, az jól sikerült. Mert ami nem sikerül jól azt nem teszem fel :D
Csodás lett!!!!Kedvet kaptam hozzá....Az újévben sort kerítek rá!
VálaszTörlésKedvencem immár 30 éve...:-)
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésNagyon guszta a süti, ami egyébként a férjem kedvence is. Eddig soha nem sütöttem, mert nehéznek tűnt....de a te leírásod alapján neki veselkedem.
Ha nem titok, a megmaradt és lefagyasztott részekből mit készítessz?
Keksztorta alapnak szokott felhasználódni.
VálaszTörlésTehát nem kell gőzön főzni?
VálaszTörlésEzt nem kell.
VálaszTörlésNagyon kérlek, válaszolj pár kérdésre:sütőpapíron lehet-e sütni a lapokat,hány fokon kell sütni-villanytűzhelyen?
VálaszTörlésVárom és köszönöm a válaszokat,üdv.
@Névtelenütőpapíron is lehet sütni. 170-180 fokot javasolnék, de figyelni kell, mert hajlamos megégni (8 perc).
VálaszTörlésKöszönöm a gyors választ!!
VálaszTörlésSzép Karácsonyt és Boldog Új Évet kívánok Szegedről.