A hortobágyi palacsintát igazi hungarikumnak tartjuk, a debreceni Arany bika szálloda és étteremben szolgáltak fel ilyet a vendégeknek a XX. század elején. Valójában ez egy pörkölttel töltött palacsinta. Előételként szokás tálalni, de szerintem főételként is megállja a helyét. Az eredeti recept borjúhússal készül, de elkészíthető disznó vagy baromfihúsból is. Szokás ezt az ételt pörkölt maradékából is főzni. Ez azonban nem olyan állagú, mint az eleve vagdalt, vagy darált húsból készített, hiszen ekkor már a főtt húst aprítjuk szét, és ez más állagot eredményez. Ettől függetlenül jó alternatíva a maradékhasznosításhoz is ez az étel.
Hozzávalók:
5 palacsinta
250 g darált hús (borjú a legjobb)
1 kis fej vöröshagyma
1 kis gerezd fokhagyma
2 teáskanál pirospaprika
csipet kömény
csipet őrölt bors
1 kávéskanál házi paprikalekvár (vagy piros arany)
1 evőkanál liszt vagy keményítő
1 dl tejföl
1 evőkanál olaj
Elkészítés:
A hagymát és fokhagymát nagyon apróra vágom, az olajon megdinsztelem, hozzáadom a darált húst, és folytonos keverés mellett fehérre párolom-pirítom. Hozzáadom a pirospaprikát, paprikalekvárt, köményt, megsózom, 2 dl vizet öntök rá, és addig főzöm, míg a hús megpuhul. Ezután szedőlapáttal kiszedem a húst, s a visszamaradt levet a liszttel vagy keményítővel besűrítem. Kb. harmadát-felét a húshoz adom (ne legyen túl folyékony), majd egy-két teáskanál sűrű tejfölt keverek hozzá. Ezzel a töltelékkel megtöltöm a palacsintákat, szorosan becsomagolom téglalap alakúra. Ha a töltött palacsinták meghűltek, akkor felforrósítom (mikró vagy sütő). A megmaradt levet is felforrósítom, és a palacsintákra öntöm. Tejföllel csurgatva díszítem, és tálaláskor tálkában még adok mellé tejfölt.
Én úgy tudom, hogy hagyományosan borjúpörköltből kiszedett hús a tölteléke, amit nem darálnak, hanem késsel kell felaprítani.
VálaszTörlésA vagdalás, az az igazi valóban. De én meg úgy tudom, hogy előbb vagdalni, aztán pörköltöt.
VálaszTörlésén is aprítva ill. villával szétnyomva ismerem a tölteléket. de igazából nekem mindegy h darált vagy aprított, a lényeg hogy valaki csináljon nekem egy adagot.
VálaszTörlésnagyon guszta, szépen "kicsicsáztad" a tejföllel.
Én így is, úgy is nagyon-nagyon szeretem! :))
VálaszTörlésBocs,de Hajdú-biharban a hortobágyi palacsinta nem ez,hanem a rántott változat.
VálaszTörlésMilyen szépséges a képen! :) És én hogy imádom...
VálaszTörlésNem maradt egy adag véletlenül?!
Pont egyik nap eszembe jutott,hogy nem is készítettem még,pedig nagyon szeretem.Igazán röptethetnél,nagyon guszta.:-)))A teteje is szuper.:-)))))
VálaszTörlésJaj nekem,ezer eve az almom,hogy ezt megkostoljam!Ehhez kepest,meg sosem alltam neki elkesziteni.Nagyon-nagyon guszta,nagyon megennem.
VálaszTörlésGina: nagyon érdekes, amit mondasz, te vagy az egyetlen, akitől a rántott változatot hallom ezen a néven emlegetni. De az eredeti, az biztosan ez a változat. Olyasmi eltérés lehet ez, mint a szolnoki ischler. (Az egy db. linzer, rajta tojáshabból szárított karika, közepében lekvár).
VálaszTörlésMindenkit megkínálnék, de elfogyott :(
VálaszTörlésDe tessék elkészíteni :)
Az egyik legnagyobb kedvencem, és milyen gyönyörűen tálaltad...
VálaszTörlésNa, akkor nincs mese, tényleg el kell késziteni. Itt Szegeden a Hbh (bajor) étteremben szintén a rántott változatot hivják így. Úgy is nagyon finom.
VálaszTörlésÁgianyu: én szegedi vagyok, csak 10 éve élek erre, de a HBH-ban ezek szerint nem jól nevezik.
VálaszTörlésEgyébként a rántott húsos palacsintát is imádom!
Ezer éve nem ettem :(
VálaszTörlésNálunk rajtam kívül senki nem szereti:( Egy személyre meg macerás. A képen csodálatos és közben nagyokat nyeltem !
Engem nem érdekel, hogy vágják, aprítják, csak sok legyen belőle!!!
VálaszTörlésSooooooooooooooook, vagy rengeteg, mert imáááááááááádom!:) Persze sooooooooooooooook tejfőllel!
eddig még nem próbálkoztam vele, pedig nem egy ördöngősség, csak vagy megálltunk az édes palacsintáknál, vagy rántott palacsinta került a tányérra. De ez a kép olyan gusztusos, hogy muszáj lesz egy sajátot "kreálni" :D
VálaszTörlésezeréve nem ettem, de most a csodás kép alapján jól megkívántam. én ismerem a rántottat is és a simát is hortobágyi húsos palacsinta címszó alatt;-)
VálaszTörlésOlyan érdekes, hogy a Hortobágyról származó Barátnőmék teljesen másképp készítik a hortobágyi palacsintát mint mi. Csirkecombból szokott pörköltet készíteni (mivel az szaftosabb), felaprítja a húst, de ő még mustárral, majorannával fűszerezi a húst (lehet hogy még mással is), majd panírozza és kisüti bő olajban. Nagyon fincsi, a múltkor végre készített, így meg tudtam kóstolni, csak az a baj, hogy az elkészítésnél nem volt ott :(
VálaszTörlésBocs, félre írtam, én nem voltam ott az elkészítésnél :D
VálaszTörlésElkészítettem, nagyon finom lett! :) Köszönöm. :) Saskia
VálaszTörlésL. Krisztinának:egy személyre sem macerásabb, mint ötre.legföljebb a pal.sütés több idő.-a tésztakeverés, pörkölt készítés 10 dekából majdnem annyi, mint 50-80 dekából. én sokszor vagyok egyedül, mégis szoktam készíteni. igaz, nálam a palacsinta 10-20-nál kezdődik...de legalább van értelme a mosogatásnak.
VálaszTörlésigaz, nekem a kiskutyám is besegít végeredmény elpusztításában.(persze nem veti meg a pacalpörköltet, de a töltöttkápsztát sem...sándorlaci
@Wise Lady
VálaszTörlés20 perce találtam az oldaladra, eddig nyolc receptet könyvjelzőztem. :)
Érdekes ez a szolnoki isler, tősgyökeres szolnoki vagyok de még soha nem hallottam róla.
Amúgy a hortobágyi palcsit én is hasonlóképpen ismerem.
@Bogi
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy találtál hasznos és érdekes dolgot az oldalon. Szeretettel látlak az olvasók között.