Tejautomata




Nagy öröm ért, amikor közel egy hét után hazaérkeztem, és legelső ízben mentem a nemrég megnyílt, hozzánk nagyon közel lévő nagyboltba. Ez egy Magnetic üzlet, és ahogy kiléptem a pénztártól, egy automatával találtam magam szemben. Ez egy házitejautomata. Kiírja, hogy mennyibe kerül a tej, mennyi a hőfoka. Az ár: 129 Ft/l. Vittem egy tejeskannát, bedobtam 260 Ft-ot, és kérem szépen pontosan kiszámolta, mennyi tej jár érte - egy picivel több, mint 2 liter. Kinyitom az ajtaját, beteszem a kannát, elindítom. A kijelzőn látom, mennyinél tartok. Ha megtelne az edényem, egy gombbal leállíthatom, új edényt rakhatok alá, majd folytathatom a töltést. Ha kész, kiveszem a kannát, s ahogy becsukom az ajtót, egy vízsugár kiöblíti a töltőteret. Bevallom, én itthon még nem láttam ilyet - igaz, vidéki vagyok - és nagyon örülök, hogy végre felébredtek a magyar tejesek. Végre van alternatívája az olcsó szlovák UHT tejnek, mégpedig nem is akármilyen, hanem igazi, naponta friss házitej. Otthon még forralatlanul megkóstoltam, és nagyon jóízű a tej.
Arról nem is beszélve, mennyire örülök, hogy itt van a közelemben, nem kell utána mászkálnom, csinálhatok házi tejtermékeket is.

19 megjegyzés:

  1. Nálunk is van, tényleg szuper! Nálunk 150 Ft/liter, de még így is a legjobb a mezőnyben :-)

    VálaszTörlés
  2. Éljen éljen :) Pest mondjuk drága hely, nálunk 180 ft/liter, de gondolom itt drágább a helypénz...

    VálaszTörlés
  3. Ez nagyon jó kezdeményezés. Én még itt Pesten nem láttam ilyen autómatát, de díjaznám.

    VálaszTörlés
  4. JO dolog,nalunk tobb ilyen automata is mukodik.Van is ahonnan megtoltsek...:)

    VálaszTörlés
  5. Ez tényleg nagyon jó. Kár, hogy csak most jutott eszükbe. Amíg az üzemek jó áron átvették a tejet, addig nem számított nekik, hogy mi , vásárlók milyen minőségű tejet iszunk.

    VálaszTörlés
  6. A dologban csak az a szomorú, hogy a termelőktől max. 60-70 Ft/l áron veszik át a tejet. Mire Pestre ér, már 180-200 Ft/l lesz az ára. Azért ennyire a benzin sem drága!!!

    VálaszTörlés
  7. Nálunk is van néhány automata már.
    Egy másik vállalkozó pedig bocis autóján csilingelve jelzi, hogy megjött a tej, ami a saját tehenészetéből kerül ki.

    VálaszTörlés
  8. ez jó ötlet! Gondolom van is rá kereslet, mert párja nincs a friss tehéntejnek! :)
    Én helyzetemböl adódóan közvetlenül a paraszt-udvartól tudom beszerezni a tejet. Alszik is most 5 liter, mert túróra éheztem :)

    VálaszTörlés
  9. Lehet, hogy hülye kérdésem lesz, de hány %-os tejet ad? Mert ami igazi tej, azt én nem tudom meginni...

    VálaszTörlés
  10. Nem hülye kérdés, de nem tudom. A tehenészetek első körben a tiszta tejszínt le szokták merni a tej tetejéről, de ezután is elég zsíros, legalább 4-5 % szerintem. Én felforraltam ezt a tejet, betettem a hűtőbe hűlés után. Másnap önteni akartam belőle, és furcsa volt a teteje. Hát vagy 1 dl tejszínt tudtam még lekanalazni róla, lehet, hogy habot nem lehet belőle készíteni, de főzni jó lesz. Ez azért volt furcsa nekem, mert egy időben egy bácsi hordta hozzánk a házitejet, és annak nem volt már ilyen föle, gondolom leszedtek róla, amit lehet.
    Ez győrvári tej, nagyon friss és jóízű zsíros tej. Gondold el, ezzel sütni-főzni milyen más, mint a bolti kizsigerelt tejekkel.

    VálaszTörlés
  11. Hát, ez klassz! Ilyenről még én sem hallottam, no, de ez aztán tényleg nem mérvadó!:P
    Nálunk ki tudja, mikor lesznek ilyesmik? Bár azért nagyon jól állunk, szerencsére, a "házitej-automata-tehén" kétnaponta házhoz jár! De egy-egy nagyvárosban bizony elkélne az ilyesmi, hiszen sokan úgy nőnek fel, hogy nem is ismerik az igazi tej ízét!

    VálaszTörlés
  12. Csak most olvastam a hozzászólásokat..
    Edó, nálunk már van ilyesmi? Azaz nálatok? Hát akkor gratulálok! Érvényes amit fentebb írtam. :)

    Wise Lady, ha nem forralod fel rögtön a tejet, hanem néhány órára hideg helyre teszed, magad is csomó friss tejszínt leszedhetsz róla. Én 2 l tejről kb. 2,5 decit öntök le (nekem flakonban hozzák), és abból kb. kétujjnyi lesz az aludttej az alján. Amúgy nálunk 3,5% alatt nem veszik be a tejet a termelőktől, de azért, akik viszik, persze, hogy igyekeznek maguknak is megtartani a tejfölből, úgyhogy csak éppen a muszájt hagyják meg rajta. Mondjuk, nem is csodálom, emrt itt is még mindig csak kb. 60 banit (kb. 40 ft) kapnak érte, holott az üyletben egy l 1,8% tej 4 lej körül van (250 ft), a 3,5%-os pedig 5 lej körül (310 ft.)

    VálaszTörlés
  13. Nagyon jó, én eddig ilyet csak az osztrákoknál láttam.
    Azért én vásárolom rendszeresen a házi tejet (allergiás vagyok a boltira), háztól.
    Veszek mindig 4 litert: 2ből lesz egy karika sajt, 1 literből tejszín, aludtej, túró, savó, házi mascarpone, a Te ötleted alapján (attól függően, meddig hagyom állni a pulton), 1 litert pedig felforralok és a hűtőbe teszek, isszuk pl. tejeskávéhoz.
    Nem mondom, hogy eleinte nem fura az íze, aztán már csak a szaga, de már nem is érzem egyiket sem furának.

    VálaszTörlés
  14. A házitej íze elsősorban a gazdaságtól függ, ahonnan veszed. Másodsorban a vemhes tehéntől már nem szabad tejet eladni, de sajnos néha hozzákeverik a többihez, ez ugyanis elég fura ízű. Van persze egy egyéni íz a boltihoz képest, de ennek inkább jó tapasztalatnak szabadna lenni (teltebb ízű az üres, kizsigerelt bolti tejekhez képest, főleg UHT).

    VálaszTörlés
  15. sziasztok!
    pesten merrefelé lehet ilyet kapni?

    VálaszTörlés
  16. A jól kezelt tejnek nem lehet szaga. Győrben sok tejautomata van, 120-150-160 ft-os árakon.
    3,6-4-5%-os.

    VálaszTörlés
  17. Üdv. mindenkinek! Nagyon sokan írják, hogy a termelők leszedik a tejszint róluk meg és 60-70 forintért adják át a tejét és utána 150-180ft ért adják.
    Nos had írjam le egy gyors napomat.
    Hajnalban felkellek pontban 3kor.
    Bemegyek a telepre a hűtős kocsiért majd megyek a "boci farmra" ahol már a tartályoban ott van a friss tejci amit kb. 50méterre levő bociktól fejnek le és ami saválló csöveken jut oda.
    Onnan én magam mérem ki a kannákba.
    Majd azt én is szállítom ki az automatákhoz. Amiket persze én tartok karban.
    Álltalában a pl. 160ft os árban a bolt vezetője mint hely pénz gyanánt az eladott literenkénti részesedést kapja meg!
    Magyarul minél többen viszik ő annál többet kap és raja is múlik miként hírdeti ajánlja mindenkinek.
    A lényeg az egészben, hogy sok mindent kell fizetni autó, alkalmazottak, automatákat, tisztítószereket, felszerelést stb... stb...
    Mi az embereknek akkarunk jót ezzel, hogy ne a vizezet tejet hanem igenis a magyar 3,5-3.8%os tejcit vegyék meg pénzben szinte ugyan ott van de ez egészséges nem utolsó sorban otthon szinte minden elkészíthető belőle.
    Ajánlom minden olyan emernek aki nem ivit még, hogy kóstolja meg és érezze a külömbséget.
    Tisztelettel egy tej kihordó

    VálaszTörlés
  18. Nagyon örülök, hogy ezt leírtad. Ebben az automatában nagyon jóízű tej van, és 130 Ft nagyon olcsó. Ráadásul erről nincs lekapkodva a tejszín, le a kalappal.
    Régebben egy 2 tehénnel gazdálkodó bácsi hordta a tejet hozzánk, na ők leszedték e tej tetejét rendesen. A piacon áruló néniknél is, elég sovány már a házitej is. Ezért örülök az automatának, mert abban jó minőségű, ellenőrzött, jóízű házitej van.

    VálaszTörlés
  19. Igen, itt makón is van már automata.
    Viszont nyilván sokan azért veszik a 1,5%-s tejet, meg a permeátumos tejes valamit mert olcsó.
    Nekik szeretnék egy tippet adni hogy valamennyire azért fellehet javítani ezt is:
    Melegítsük fel, de ne forraljuk, aztán egy reszelt répára öntsük rá és áztassuk akármeddig))
    Valamennyire feljavítja: vitaminok,aminosavak egyebek terén.
    illetve finom édeskés ízt ad neki, amit ha szerencsénk van a család is jobban megissza)
    Aztán a sárgarépát még bármire felhasználhatjuk, müzli,fasírt,stb...

    VálaszTörlés

@templatesyard