Sült tök


No, hát ez igazán a világ legegyszerűbb dolga. Bármilyen sütőben, kemencében, de még parázson is lehet. Ma már igazán sokféle fajtájú sütnivaló tököt kapni, teendő alig van vele, és egy igazán finom, hideg napokon melengető nassolnivaló a jutalom.
A tököt kívülről megmossuk, és megtöröljük. Kettévágjuk, és kanállal eltávolítjuk a magot. A sütőt forróra bemelegítjük (200 fok). A tököt eldaraboljuk, ha szükséges. Egy alufólia darabra helyezzük őket, és a rácsra tesszük. Lazán letakarjuk egy másik fóliadarabbal. Addig sütjük, míg a tök héja megpirul, a belseje pedig vajpuha lesz.
A sütőtök elegendően édes, ezért cukrozni nem kell. Natúran is nagyon finom, de megbolondíthatjuk lehelletnyi fűszerrel is.  Vanília, ánizs, fahéj, kardamom, gyömbér, szegfűbors, szerecsendió egyenként, vagy keverékben is illik hozzá. Az adagolással vigyázzunk, tényleg csak lehelletnyit szórjunk.

4 megjegyzés:

  1. Az apukám szerette nagyon, jó színe van!:-))

    VálaszTörlés
  2. Mi is szeretjük. :) Finom úgy is, ha pici cukorral és fahájjal szórjuk meg és még hagyjuk néhány percig a sütőben, hyog a cukor karamellizálódjon.
    Nálunk nem ilyen a sütőtök, itt csak a kerek lapos fajtát szokták termeszteni.

    VálaszTörlés
  3. Múltkoriban készítettem és pürésítve került az ételbe. Fahéjjal, szegfűszeggel és szerecsendióval. Pazar kaja!

    VálaszTörlés
  4. Anyukám azt tanította, hogy egy kis baracklekvárt kell a tetejére kenni és még finomabb lesz.. :)

    VálaszTörlés

@templatesyard