Rongyos kifli - Lala kifli


Ez egy isteni finom, de egyáltalán nem fogyókúrás kelt tészta. Tartalmas levesek mellé, vagy reggelire, vacsorára fogyasztható. Ha kihűlés után azonnal lefagyasztjuk nylonzacskóban, akkor felengedés után (esetleg 10 másodperc rámikrózással) ugyanolyan finom, mintha akkor sütöttük volna.
A Lala kifli receptje azt hiszem Túrós Lukács egyik szakácskönyvéből származik, és fórumok útján nagyon közismert lett. Én legtöbbször a lustább változatot, a kétrétegűt szoktam sütni, Túrós receptjében 3 rétegű. A recepten annyit módosítottam, hogy finom- és rétesliszt keverékéből sütöm (ahogy minden kelt tésztát, mert ez csodásan bevált).



Hozzávalók:
280 g finomliszt
70 g rétesliszt
1 tojás
1/2 pohár azaz 1 dl kefír vagy joghurt (de savóval is szoktam)
1/2 dl olaj
1 dl tej
1 evőkanál cukor
1 kávéskanál só
25 g élesztő
A kenéshez:
100 g vaj
1 teáskanál só
100 g reszelt sajt

Elkészítés:
A liszteket a kenyérsütőgépbe rakom, hozzáadom a cukrot, sót. A tojást, olajat, kefírt összekeverem és ráöntöm. A tejet meglangyosítom és az élesztőt feloldom benne, ezt is az üstbe öntöm. A géppel kétszer megdagasztatom, és hagyom benne duplájára kelni. Ha keménynek találom a tésztát, kevés tejet adok hozzá dagasztás közben. Ha megkelt, egy deszkalapra kirakom, és 4 egyenlő részt vágok belőle. A darabokat egy kissé átdagasztom, 10 percig hagyom újra kelni. Addig a vajat kissé puhára melegítem és elkeverem a sóval, a sajtot megreszelem. Mindegyik darabot egy nagyon vékony (1-2 mm) körlappá nyújtom, megkenem őket a sós vajjal, és megszórom sajttal. Kettőt-kettőt egymásra teszek, 12-16 körcikkre vágom attól függően, hogy kisebb vagy nagyobb kifliket akarok-e, és feltekerem. Tepsibe rakosgatom, és belangyosított sütőben kelesztem még 1/2 óráig. Akkor szilikonecset segítségével tejjel megkenem a tetejüket, a sütőt begyújtom 180 fokra, a kifliket aranysárgára sütöm.

Azóta történt, hogy rákerestem Limara gyors croissantjára, és látom, hogy egy az egyben megegyezik a receptje az általam Lala kifliként ismert tésztával.



8 megjegyzés:

  1. Ez nagyon-nagyon finom.:-)))Itt csorog a nyálam.
    A sajtosat még nem próbáltam, csak jó pár édeset.
    Mennyei!:-)))

    VálaszTörlés
  2. nagyon jó az új fejléced!!!!

    lilla voltam

    VálaszTörlés
  3. Mi is imádjuk én is kétrétegben csinálom, sokszor mogyorókrémmel töltöm.Nagyon szépek! :))

    VálaszTörlés
  4. Hú de szépségesek! :)
    A legutóbbi piskótád is csodálatos!

    VálaszTörlés
  5. Hát, az enyémek vizet sem vihetnek a tieidnek! Bár azért nekem nem úgy tűnik, hogy a két tészta menete mégsem ugyanaz! Legközelebb így is kipróbálom, mert nekem valamivel egyszerűbbnek tűnik. De még a Limara-félét is legalább egyszer elkészítem, hátha mégis csak az ügyetlenségemen és a vaj túl gyors felolvadásán múlott. :)

    VálaszTörlés
  6. Próbáld meg,a részta közé darált lepiritott fűszerezett húst szórni a sajt helyett

    VálaszTörlés

@templatesyard