Csokoládé fagylalt


A fagyi a Donvier kézi fagylaltgéppel készült úgy, hogy a tartályt egy éjszakára a fagyasztóba tettem, a hozzávalókat hűtőben lehűtöttem kb. 5 fokra. Majd összekevertem a fagylaltot, és beleöntöttem a gépbe. Kb. 7 perc kellett ahhoz, hogy a keverék áthaladjon az 5-0 fok kritikus hőmérséklet tartományon. Itt alakulnak ki ugyanis a jégkristályok. Ha nem kevergetjük, akkor makrokristályok lesznek, azaz a fagyi nem lesz krémes. Miután a keverék eléggé lehűlt és megfagyott, a gépet az asztalon hagytam, és miközben más étel előkészítésével foglalkoztam, időnként megtekertem 3-4 fordulattal. A fagyi összesen kb. 20-25 perc alatt finom, azonnal fogyasztható, krémes állagú lett.
Ekkor a fagyit vagy azonnal elfogyasztjuk, vagy műanyag dobozba kanalazom, és a mélyhűtőbe teszem. A tartály még van olyan hideg, hogy azonnal elkészíthető vele még egy adag, azaz egyszerre dupla adagot is csinálhatok.
A hozzávalókat egy 4 cl-es jelzéssel ellátott röviditalos pohárral mérem ki.

Csokoládéfagylalt: kb. 8 gombóc



Hozzávalók:
1 tojássárgája
80 ml porcukor (2 pohárka)
120 ml tej (3 pohárka)
160 ml tejszín (4 pohárka)
1 evőkanál kakaó
1 vaníliáscukor (vagy kivonat)

Elkészítés:
A tojássárgájához teszem a porcukor negyedét, és mixerrel habosra-fehérre keverem. Hozzáadom a többi cukrot, a kakaót, vaníliáscukrot és a tejet, csomómentesre mixelem. Végül a tejszínt is beleöntöm, kissé habosra keverem. Ezután összeszerelem a gépet, beleöntöm a keveréket a tartályba, és kb. 5-7 percig lassan kevergetem. Ezalatt a fagyi megfagy, 0 fokos lesz. Mostantól már nem kell folyamatosan keverni, hanem időnként 3-4 fordulatot hajtok rajta. Ezalatt még tovább hűl. 20-25 perc múlva éppen ideális állagú lesz, azonnal fogyasztható, vagy dobozban mélyhűtőbe rakható.

9 megjegyzés:

  1. Aha! Hát itt van, itt a megoldás!:)

    VálaszTörlés
  2. Milyen jó kis "zöld" gépet szereztél be :)

    VálaszTörlés
  3. Látszik a fotón is, hogy gyönyörű krémes lett. Nagyon ínycsiklandó!! Erre mifelénk sajnos nincs bolhapiac, pedig én is úgy szeretnék ilyen jó kis kézikészüléket beszerezni... :-))

    VálaszTörlés
  4. Igen, az elmúlt héten folyton fagyit ettünk :)
    Alapgépem sincs, amihez aztán vehetnék elektromos fagyigép tartozékot.
    És ez a kis kézi remekül bevált. Azt hittem folyton tekergetni kell, de nem. Elolvastam a gyártó honlapján hogy kell használni, és csak 5 percig kell tekergetni:)

    VálaszTörlés
  5. de jó, nem gondoltam volna, hogy ilyen jól működik a kézi változat is :)

    VálaszTörlés
  6. Imádom a csokifagyit,nagyofinomkémesnek nézk...megyek a bolhára én is:-)))

    VálaszTörlés
  7. Már a gépről szóló bejegyzésnél akartam írni. Mamámnak volt kézi tejszínhabcsináló gépe. Azt viszont sokat kellett tekerni. :) irtó jól néz ki az a fagyi, és bár én nem vagyok csokis, és főleg fagyiban nem, ezt azért megkóstolnám.

    Még egy kérdés, ami nem tartozik ide, inkább a másik blogba való. Ha pozitív a válaszod rá, akkor légyszí írd meg oda túl, ah meg nem a válasz, akkor ide is leírhatod. Szóval, kitörölt bejegyzést vissza lehet-e még varázsolni a naplóba?

    VálaszTörlés
  8. Nyár óta fagyigépre vágyom. Mindegy milyen kézi gépi csak hagy csinálhassak ilyen fini fagyikat.:))

    VálaszTörlés
  9. Tökéletes recept.köszönöm:-)

    VálaszTörlés

@templatesyard