Ez finom puha, édesebb ízű vajaskifli, emlékeztet arra, amit gyerekkoromban lehetett kapni, és patkó alakú, kicsi kiflik voltak. Én nagyobbakat sütöttem, csak 4 fér el egy tepsiben. Ez a recept több kísérlet eredménye, most már nagyon elégedett vagyok vele.
Hozzávalók: 4 kiflire
120 g finomliszt
120 g rétesliszt
2 kávéskanál sikér
2 tojásfehérje
szeletke élesztő, kb. 10-15 g
100 ml víz
45 g vaj
2 csapott evőkanál cukor
1/2 kávéskanál só
Elkészítés:
Mindent belepakolok a kenyérsütőgépbe, utoljára a langyos vízben feloldott élesztőt és az olvasztott vajat. Megdagasztatom, kétszeresre kelesztem kb. 1 óra alatt. Akkor kiveszem, átgyúrom, és mérlegen 4 egyenlő részre osztom - kb. 100 g-osak lesznek. Kör alakúra kinyújtom egyenként, és szorosan feltekerem úgy, hogy amikor a feléhez érkeztem, a maradékot hosszabbra, oválisabbra húzom a kezemmel, és azt is feltekerem. Kivajazott tepsibe helyezem őket, és beteszem a cseppet belangyosított sütőbe. Itt háromszorosára hagyom kelni, majd 240 fokon begyújtom a sütőt, az aljába vizet permetezek. 15 perc múlva kissé mérsékelem a lángot, és összesen kb. 30 perc alatt készre sütöm őket.
nagyon szépek lettek ! :-)
VálaszTörlésnem a kiflihez kapcsolódik, de a post-ites-tartalomjegyzékes dolog nagyon menő.
VálaszTörléslilla, aki főz
Köszi.
VálaszTörlésSzépek nagyon!:-))
VálaszTörlésSzia, na, újra itt. :) Sok munkám volt és közben még mulattunk is egyet.:)
VálaszTörlésEz a kifli csodálatos. Nekem biztos nem sikerülne ilyenre! És a laposkenyér is gyönyörű. Én nem tudom, mikor jutok oda, hoyg felekrüljenek a dolgaim a blogra is. Pedig már gyűlt jópár fotó. És a bableves is ízlett a páromnak. Remélem, mégiscsak lesz alkalmam beszámolni erről (is).
Nagyon helyes, mulassatok is egyszer-egyszer! Biztos vagyok benne, hogy sikerülne neked!
VálaszTörlésKedves Wise Lady!
VálaszTörlésMost sült ki a kifli, isteni lett. Igaz, hogy csempésztem bele egy kis zöldfűszeres tölteléket is (kapor, petrezselem, só, aszalt paradicsom + annak egy kis olaja összedarálva), de ez nem vált a hátrányára : ) Mindjárt dupláztam az adagot, egyrészt mert 4 fehérjém volt, s hogy a felét így lefagyaszthassam, remélem, nem árt majd neki. Köszönöm a receptet, Piroska
Piroska, ez nagy öröm nekem. Nagyon kreatív voltál, ezt a tölteléket legközelebb ki fogom próbálni én is.
VálaszTörlésA pirított tökmagot véletlenül kihagytam a felsorolásból, uis a még meleg kiflit majszoltam közben, mert már az illata nem hagyott nyugodni : )
VálaszTörlésKedves Wise Lady !
VálaszTörlésJó minőségű tönköly lisztem van "csak" itthon, sikért sosem használtam és nincs is itthon. Anélkül is sikerülhet a kifli ?
A kifliket meg szoktad-e kenni valamivel sütés előtt vagy nem ?
Ilona
Tönkölyhöz nem is kell, mert az sikérben gazdag.
VálaszTörlésNem kenem meg.
Szia !
VálaszTörlésKöszönöm válaszodat, tegnap kipróbáltam, de kivitelezés közben felmerült
még egy, számomra fontos kérdés:
Háromszorosára való kelesztés után kiveszed a sütőből és úgy fűtöd fel a sütődet a megadott hőfokra, s a berakás után kezded az időt számlálni, vagy egyszerűen csak a kelesztés után bent hagyod a kifliket és csak feltekered a hőfokot és onnan számolod a kb fél órát ?
Bent kel a sütőben, majd begyújtom. Innen számolhatod. De, ez gázsütő, amelyben hamarabb sül mint az elektromosban. Szóval a 30 perc csak irányadó.
VálaszTörlésTehát nem veszed ki a sütőből a felmelegedés ideje alatt sem ?
VálaszTörlésPedig azt hittem kelt tésztát forró sütőbe kell tenni...
Többedszerre sütöm már ezt a kiflidet, mert az íze fenséges, de kinézetre véletlenül sem hasonlít a végeredményem a Tiedre, valamiért nem sikerül.
Nem tudom, hogy miért.
A nagyon finom íz miatt nem szeretném még feladni, jó lenne, ha a küllem is megfelelően sikerülne már.
Az általad megadott hozzávalók adagjával csináltam néhányszor az elejében, de mindig ellaposodtak, mire megsültek.
Pedig az utóbbinál a liszt mennyiségét már jócskán növeltem is, de így is laposak lettek.
(igaz puha és finom)
Nem tudom, hogy mit kell másként csinálnom ...?
Szerintem túlkeltek. A melegedési időt is bele kell számítanod.
VálaszTörlésNyugodtan csinálhatod úgy is, hogyteljesen megkeleszted, és forró sütőbe teszed.