Körömpörkölt


A kedvenceim közé tartozik a körömpörkölt is. Bevallom, volt idő, amikor hóvégi pénzszűke miatt gyakori étel volt nálunk, de sosem éreztük kényszernek, mert nagyon szeretjük. Szerencsére férjem is osztozik a körömpörkölt iránti imádatomban.
Mégis, nagyon régen főztem utoljára. Sokszor eszembe jutott, de nem is olyan egyszerű szép, fiatal, jól tisztított körömhöz jutni. Na de most kaptam gyönyörű alapanyagot, így aztán nem volt akadálya. Vasárnapi ebéd lett minálunk. A gyerkőcnek főztem a krumplihoz mást, ő ugyanis nem szereti. Még.
A szegfűborsot ajánlom kipróbálásra, nagyon különleges apró, harmonikus ízzel járul hozzá ehhez az ételhez, de csak egy szemet, ne többet.

Körömpörkölt



Hozzávalók:
4 kisebb disznóköröm
2 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 zöldpaprika
1/2 paradicsom
1 babérlevél
1-1 kávéskanál majoranna, őrölt kömény, őrölt bors, 1-2 szem szegfűbors
1 chilipaprika v. más erőspaprika
1 jó evőkanál pirospaprika


Elkészítés:
A körmöket a hentessel 3-4 darabba vágatom. Otthon megmosom, és annyi vízben, ami ellepi, felteszem főni. Ha felforrt, takarékra veszem, lefedem, és két órát főzöm.
Ha megtehetem, akkor vízfürdőben, majd hűtőszekrényben 1 éjszakát hűtöm, azért, hogy a tetejére kifagyjon a zsírja. Ha nincs rá idő, akkor evőkanállal kanalazom le a tetejéről a zsírt. A körömről lekanalazott zsírt egy lábosba gyűjtöm, felforrósítom, és az apróra vágott hagymát és fokhagymát megpirítom rajta. Ezután ráöntöm a körmöket a levével együtt. Beleteszem a fűsszereket chilit, paradicsomot, zöldpaprikát és megsózom. Ismét lefedem és egy és negyed órán keresztül főzöm. Vizet csak végszükségben adok hozzá, ne legyen nagyon hosszú a leve. Ha letelt az idő, akkor beleteszem a pirospaprikát is, és negyedóra alatt összeforralom.
Köménymagos főtt krumplival és savanyúsággal tálalom.
A jó körömpörköltnek enyves és sűrű, ragadós a leve, a hús lefoszlik a csontról. Ilyesmit csak családi körben, vagy jóbarátok között fogyasszunk, mert nem létezik kulturált fogyasztási módja :D

32 megjegyzés:

  1. Kultúráltan is lehet fogyasztani,ha tálalás előtt kicsontozod! Macerás de megéri.

    VálaszTörlés
  2. Áááááááááááááááá, szalonpöcsség kicsontozni.... akkor a gyengébbek kedvéért le is darálhatod, vagy megrághatod tálalás előtt...
    mert akkor hogyan szopogatod le a csontokróóóóól?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az igazi pöcs az ,aki nem tudja elfogadni ha valaki nem kutya módjára szereti a csontot forgatni a szájában. Ne ítélj hogy ne ítéltess.

      Törlés
  3. Tényleg az a legjobb benne, hogy jó gusztustalanul lehet enni! Baráti körben remek mulatság.

    VálaszTörlés
  4. Szerintem non jó recept,és nem az evés módja, hanem az ize a lényeg:-)

    VálaszTörlés
  5. A körömpörkölt evésnek épp a módja a romantikája :D

    VálaszTörlés
  6. A körömpörkölt jellegzetes íze a csontból származik! SOHA nem szabad kicsontozni! Aki azért eszik bármit is, hogy finomkodjon, és nem azért, hogy jóllakjon, az halljon éhen! Nekem ez a véleményem!! Bocsi ha túl nyers voltam, de ilyen vagyok!!!

    VálaszTörlés
  7. Az arabok (is) többnyire kézzel esznek. Nem mondom, hogy guszta, de legalább annyira visszataszító a másik véglet. Kicsontozni baromi vétek szerintem. Az elkészítését sem éppen így csinálnám, de nem lehet rossz. Annyi biztos, hogy a régi recepttől messze van. Szerintem

    VálaszTörlés
  8. Én is készülök a körömpörköltre,de én hagyományosan csinálom:mangalicazsír,hagyma megpirít paprika,rá a köröm meg egy kis víz. Az istenért paprika nagyhatalom vagyunk a cseresznyepaprikának nagyon jó íze van hagyjuk a csilit a mexikói kajába inkább!

    VálaszTörlés
  9. ha,megföttek a körmök,a csontokat egy ferdecsőrű fogóval kiszedem, tehát csont nélkül kerül a tányérba! nem kell szopogatni, csek kenyérrel,vagy burgonyával enni!

    VálaszTörlés
  10. @tothjani46
    Nem rossz ötlet, de mi éppen azt szeretjük :D

    VálaszTörlés
  11. A főzési idő nagyon kevésnek tűnik...

    VálaszTörlés
  12. @Névtelen
    Fiatal körömnél elég. Természetesen lehet tovább főzni, ha muszáj.

    VálaszTörlés
  13. aki megfőzi 1 óra alatt az hazudik.a körömpörköltnek 2-3 óra kell,hogy a hús leessen a csontról.

    VálaszTörlés
  14. ...az én Anyám így csinálta: pörkölt módjára, zsír, hagyma,köröm, ha kis levet enged, rá a pirospaprika, só, bors, pici kömény, fél babér levél,zöldpaprika, paradicsom, és türelem, lassú főzés, majdnem teljes puhulásnál hosszúra vágott krumpli, egybefőni,... biztos hogy finom lesz. Tanács: acsülköt ne a hentes bárdolja, szilánkos lesz! Szét lehet szedni az izületeknél! Jó étvágyat!

    VálaszTörlés
  15. ...két gerezd fokhagymát kifelejtettem...

    VálaszTörlés
  16. Üdv.Sajna megleltem ezt az irományt. Csak jóindulatból,jelezném:NEM KELL előfőzni,éppen az a LÉNYEGE,hogy minden együtt fő össze,fűszer,pari,paprika,stb.Egyben.Nem külön!Mint egy pörkölt.Ettől lesz az az íz,ami végett annyi ember szereti.Nem külön főtt burgi,hanem benne,a vége felé,csili,szegfűizé NEM!Ettől MAGYAR.Ez a recept nem tudom honnan a bánatból szerződött,de szentségtörés jellegű..P.S.:megyo

    VálaszTörlés
  17. Ok,kissé lefüstölt az agyam,nem akartam bántani senkit,aki ilyet tesz a körömmel,vagy így szereti...:P.S:megyo

    VálaszTörlés
  18. @megyo
    Ez minősíthetetlen iromány volt tőled.
    Senkire sem erőltetem rá egyetlen abszolút igazságként, a szokásaimat.
    Az azonban bizonyos, hogy aki a pörköltben órákig rommá főzi a pirospaprika ízét és színét, a belefőzött krumpli miatt hosszú lével készíti, az semmit de semmit sem tud a magyar pörköltről.

    VálaszTörlés
  19. OK.Február 18,16.35,névtelen,mindent elmond...A Barátaim pidig nyihogtak.17-en.26 éve készítek ételeket,gasztronómiában felettébb otthon vagyok.Eddig mindig megfeleltem.Nem kicsit,szeretik amit készítem.Nem erőltetsz valóban senkire semmit,mindenki maga választ

    VálaszTörlés
  20. @Névtelen
    Őszintén gratulálok, nagyon büszke lehetsz magadra!

    VálaszTörlés
  21. Én füstölt körmöt is szoktam hozzá adni fele arányban.......

    VálaszTörlés
  22. Aki körömpörköltet szereti /igazit/ magyarosat,ne finnyáskodjon ! Vagy egyen salátát,vagy valami hasonlót!Szerintem az igazi körömpörköltet csak az egyen aki nem finnyás! És ne fogyózzon szegényke!

    VálaszTörlés
  23. /ki probáltam én is a körömpörköltet és bevált nagyon szeretjük.Ez a recept nagyon jó,Azert én nem csontoznám ki.

    VálaszTörlés
  24. Nem szokásom hozzászólni semmihez de.. Ez a recept egy vicc. Miért kell ezt még közzé is tenni?
    Ilyen hozzá nem értést rég olvastam már. Egyértelmű, hogy fogalmad nincs semmiről, mégis meg vagy győződve arról, hogy te aztán tudsz főzni. Hihetetlen.

    VálaszTörlés
  25. Nagyon jól hangzik, kipróbálom! Tetszik a szegföbors benne, ad valami különlegest biztosan. Szerintem sem kell midnent úgy fözni, ahogy azt ezer éve "tanulták". Miért ne lehetne kísérletezni, vagy saját szánk ízére formálni a dolgokat. Nem szemellenzövel születtünk és az eredeti körömpörköltet is kitalálta valaki. Szóval ha elsönek ez lett volna a recept, amit Te tettél fel, akkor most ezért balhéznának :) S az elöfözést W.L. azért csinálja, hogy ne adjon hozzá plusz extra zsírt, mert ami kifött a körömböl, az is böven sok...Nem kell midnennek úszni a zsírban, ha lehet trükközni.
    Nekem tetszik. Köszi.
    Vali

    VálaszTörlés
  26. A recept elolvasása előtt megnéztem a képet.Nem tetszett.Aztán a recept sem.Ezt csak hagyományos módon szabad elkészíteni.Ettem már paellát előttem készítve Gironában,és ettem magyarosat.Ne sértsük meg más népek gasztronómiáját,a miénket se hagyjuk!

    VálaszTörlés
  27. Én a zsír helyett füstölt szalonnát sütök, megsütöm a hagymát rendesen,majd a fokhagymát is belesütöm,pirospaprikát elkeverem a meleg zsírban. Beleteszem a körmöt zöldpaprikát(szerintem az a finom ami piros)beleteszem és felöntöm vízzel. Ha felforrt jöhetnek a fűszerek, bors, borókabogyó, majoranna, kakukkfű és paradicsom minimum 4 részre vágva.Az egészet 2-3 óráig főzni kell, ha már majdnem leesik a csontról a hús jöhet bele csülök,a főzés vége előtt kb. 20 perccel szoktam tenni bele rozmaringot .Természetesen sózni mindenki ízlés szerint sózhatja én a tányéron sózásnak nem vagyok híve az ilyen kajáknál,mert a húst nem járja át a só és vagy nagyon sós lesz az egész vagy sótlan.Ha megfőtt lehet cuppogva falni :)

    VálaszTörlés
  28. @serci Igy igaz!
    Cseresznyepaprika

    VálaszTörlés
  29. @Wise Lady

    Tegnap megcsináltam a körömpörkölt receptedet. Mint ahogyan néhai nagymamám mondta: Hét nyelven beszélt
    Teljesen megegyezik a véleményünk a nyers körmök előfőzését illetőleg, én négy teljes de darabokra vágott körmöt három óráig főztem sós vizben s egy aránylag alacsony hőmérsékleten lassu főzőedényben. Az egyetlen hibát amit csináltam, az volt, hogy a végén egy kissé sok leve lett, amit főtt kurmplival kellett felszivatni. Kösz a kiváló receptet, amely afrikai feleségemnek is nagyon tetszett.

    VálaszTörlés
  30. Pörkölt!?? Előfőzés?? Zsírleszedés??? Stb!

    VálaszTörlés

@templatesyard