Fehér majonéz




Annak, aki nem eszik tojást, jó alternatíva ez a majonézféle. Egy nagyon jó, gyors fordulatszámú botmixerre van szükség és némi türelemre. Nem tudom, mi lehet az oka, de elkészítése mindig más ideig tart. Ez lehet 3-4 perc és lehet 8-9 perc is.

Hozzávalók:
0,5 dl tej
1,5 dl olaj
1/2 citrom leve

csipet cukor

Elkészítés:
A tejet a csipet cukorral a botmixer poharába teszem, és kissé habosra mixelem. Ezután 5-6 adagban hozzáadom az olajat és a citromlevet, miközben tovább mixelem. Egyszer csak besűrűsödik, és egynemű fehér mártás lesz belőle. Még belemixeljük a sót is. Innentől sokféleképpen ízesíthetjük.
Aki szereti, fokhagymagerezdet is rakhat hozzá, azzal együtt keverheti.
Az állaga nekem nem olyan kemény, mint az eredeti majonézé, de így is jól használható helyette.

4 megjegyzés:

  1. Egyszer nekifutottam én is, már majdnem kiöntöttem az egészet, amikor meggondolta magát és besűrűsödött :-)

    Azóta sem csináltam.

    VálaszTörlés
  2. Én sem sűrűn csinálok, de inkább azért nem, mert mi eszünk tojást. Így a hagyományost készítem gyakran. Bár volt már, hogy egy fia tojás nem volt itthon, és csak azért nem akartunk boltba menni. A hagyományos kikeverése is eltart ennyi ideig. Csak tudnám, mitől függ, hogy egyszer hamar besűrűsödik, máskor meg később.

    VálaszTörlés
  3. Szerinted ez működhet gabonatejjel is? Talán az olajtól sűrűsödik be és nem a tejtől, vagy rosszul gondolom?

    VálaszTörlés
  4. A gabonatejjel nincs tapasztalatom, de el tudom képzelni, hogy működik. Ez egy olaj-a-vízben emulzió, a víz körülöleli az olajcseppeket, és kell egy olyan anyag még, aminek két vége van, az egyik olajbarát (hidrofób), a másik vízbarát (hidrofil), ezek veszik körbe az olajcseppet a hidrofób felükkel. Szerintem megérne egy próbát féladaggal. Ha megpróbálod, visszajelezhetnél, kíváncsi vagyok.

    VálaszTörlés

@templatesyard