Marinált hagyma-kápia paprika saláta




A kápia paprika a Balkánról származó növény. Gyönyörű mélypiros színe van, vastag a húsa. Arról nevezetes, hogy jól bírja a tárolást, így az egyetlen olyan fajta, amelyet nem a teljes beérés előtt szüretelnek, hogy a szállítást kibírja, hanem érett állapotában szedik. Nagyon jól grillezhető, emiatt nevezik grillpaprikának is, de minden paprikához alkalmazható eljárással elkészíthető. Íze édesebb, mint a zöldpaprikáé, hasonlít a nálunk is elterjedt pritamin paprikához.




Marinálásnak azt az eljárást nevezzük, amikor az ételt sóval-ecettel (citromlével vagy mustárral) érleljük, pácoljuk. Szokás alkalmazni húsoknál, zöldségeknél. Az ecet olyan kémiai változásokat okoz az ételben, amelyeket a főzéssel szoktunk elérni. Tehát mintegy hidegen megfőzi az ételt. Különösen húsoknál látható-ízlelhető ez a hatás, nem véletlenül a páclevek alkotóeleme ecet, citrom vagy mustár.
Ez egy nagyon egyszerű saláta, de nagyon finom, gyorsan összedobható, ha semennyi időnk sincs, jó szolgálatot tesz. Nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik.

Hozzávalók: 1 adag
1 kápia paprika
1 közepes fej vöröshagyma

1 teáskanál 10%-os ecet
1 teáskanál olivaolaj

Elkészítés:
A paprikát kicsumázom és felkarikázom. A vöröshagymát szintén karikára szelem. Beleteszem a tálba, megszórom sóval. Rálocsolom az ecetet, elkeverem, hogy mindenütt érje. Állni hagyom legalább egy órát. Ezután ráteszem az olivaolajat is, elkeverem, és fogyasztható. Sültekhez nagyon finom.

8 megjegyzés:

  1. Nálam is van a blogon, de kicsit másképp: én sült-marinált salátát szoktam ebből az isteni paprikából késziteni. Nagyon finom.

    VálaszTörlés
  2. Igen, az nagyon finom, csak idő kell hozzá. De ha semmi időd sincs, akkor jöhet ez a változat.

    VálaszTörlés
  3. Más paprikával is jó?Vagy direkt ezzel?

    VálaszTörlés
  4. Bármilyen paprikát marinálhatsz. De az édesebb fajta finomabb. A zöldpaprika önmagában salátaként, savanyúságként erőteljesen zöldízű, nem annyira kellemes nekem. De a sárgább fajták vagy a pritamin, sőt a kaliforniai mind jó. A másik lényeges, hogy vastagabb húsú paprika legye, az való salátának.

    VálaszTörlés
  5. Van a kertemben vastag húsú zöld és sárga. Az édesebb pirosat én annyira nem szeretem,(bár a Tiéd nagyon guszta!),de a fiúk igen. Lehet kipróbálom vegyesen.?

    VálaszTörlés
  6. Szép színes tényleg,de most mást raktam fel mégis:-)) Az is színes,nézd meg!

    VálaszTörlés
  7. Bevallom nem tudtam eddig mi az a marinálás,megint okosabb lettem:)
    Én a kaiforniai paprikához is tudnám kicsit hasonlítani.Ez szokott a legolcsóbb vastag húsú paprika lenni az üzletekben.

    VálaszTörlés

@templatesyard