A mályvacukor tipikus amerikai édesség, ami ebben a formájában kb. az 1800-as évek közepétől készül és nagyon közkedvelt. Valójában nem más, mint felhabosított tömény cukor. Nevét onnan kapta, hogy a régi receptekben összetevőként szerepel a mályva növény gyökeréből készült nedv, amely használatos volt a cukrászatban. Ez biztosította, hogy a hab levegősebb, könnyedebb és tartós legyen. Ma már a mályvaszirup helyett kukoricaszirupot és zselatint alkalmaznak.
A házi marshmallow (ejtsd: marsmelou) receptjéhez Orsi tortadíszítő fondantja adta a kiindulópontot. Ahogy elkezdtem utána olvasgatni, receptek és videók sokaságát találtam.
A sok recept nagyjából kétféleképpen készíti a házi mályvacukrot. Az egyikben van tojásfehérje, a másikban nincs.
Én most nem is linkelek forrást, mert a sokból hoztam össze, aki kíváncsi, utánanézhet. Kukoricaszirup helyett mézet használtam. Először a tojásfehérje nélküli változatot készítettem el.
Upgrade: Azóta ismét készítettem egy adag pillecukrot, színezék nélkülit, fehéret. Kicsit utána is olvasgattam a marshmallownak, és a következőket találtam többek között. Az a kukoricaszirup, amit az amerikaiak lépten-nyomon használnak, tartalmaz egészségre nem előnyös anyagokat is. Így aztán jobb, hogy a szirupot mézre cseréltük. A bolti marshmallowban a festék, az ízesítők károsak lehetnek. Van benne tetraszodium pirofoszfát is, ami szintén enyhén toxikus anyag. Mi is vigyázzunk a szinezékek, aromák használatakor. Csak olyat használjunk, amelyben biztosak vagyunk.
Egy adag pillecukor gyorsan elkészíthető, ára kb. ötöde a boltinak, és sokkal egészségesebb is.
Mályvacukor - Marshmallow
Hozzávalók: 13x18 cm-es edényhez
150 g cukor
50 ml víz
1 evőkanál kukoricaszirup (vagy helyette méz)
8 g zselatin + 3 evőkanál víz
csipet só
esetleg: ízesítő aroma és ételfesték
A hempergetéshez:
1 evőkanál kukoricakeményítő + 1 evőkanál porcukor
Elkészítés:
Egy téglalap alakú műanyagdobozhoz méretre vágok 2 sűtőpapírt. Az egyiket szilikonecsettel jól átkenem olajjal és a doboz aljába teszem.
Magasfalú kisebb habverőedényt válasszunk. Én 1 literes, kerek, magas, műanyag fagyisdobozban csináltam.
A habverő edénybe teszem a porzselatint, hozzáadok 3 evőkanál vizet, elkeverem. Állni hagyom. (Ekkor lehet hozzáadni az ételfestéket is).
Egy kislábosba teszem a cukrot, mézet és a vizet, felforralom és még kis lángon forralom kb. 3-4 percet. A viszonylag hígabból sűrű, kristálytiszta szirupot kapok. Minden recept azt mondja, hogy a hőmérséklet legyen 260 F fok, de ne menjen fölé fölé, ami kb. 126 Celsius fok. Én ezt így oldottam meg, elértem, hogy jól forrjon, majd levettem a lángot, és így forralgattam.
A forró szirupból azonnal egy keveset a zselatinhoz öntök és a mixerrel elkeverem. Hozzáadom a többi szirupot is, vanília vagy más extractumot és egy csipet sót. Majd a mixerrel alacsonyabb fokozaton elkezdem keverni. Kb. 6-7 perc múlva maximumra veszem a fordulatot és még habosítom 1-2 percig. Akkor jó, ha már hófehér, megkeményedő a hab, nyúlós, elkezd felmászni a habverőn. Az időtartam függ a mixertől.
Ezt a habot az előkészített dobozba öntöm, kanalazom. Ragacsos, nyálkás, nyúlós massza.
Kissé elegyengetem a tetejét, a másik papírt is bekenem olajjal és a tetejére teszem. Hagyom dermedni a hűtőben, kb. 2-3 óra múlva jó lesz.
A megdermedt hab egy szivacsos, gumiszerű, ruganyos valami lesz.
Ekkor a doboz oldalánál késsel körbevágom, kiborítom a dobozból, és óvatosan lehúzom a papírt róla. Kés élével segítek, ha kell. Az olajos papírra teszem vissza, mert ragadós nagyon! A konyhai ollóval először csíkokat vágok belőle, majd a csíkokat felkockázom.
Egy tálkában összekeverem a keményítőt a porcukorral és minden mályvacukor kockát meghempergetek benne, a felesleget lesöpröm.
Hónapokig tárolható, mert valójában csak cukor.
Nálam a fehér kókuszos, a sárga vaníliás, a zöld keserű mandulás, a piros rumos, a kék szintén vaníliás ízesítést kapott.
Színezék nélkül hófehér színű lesz.
Itt található a kakaós pillecukor receptje.
Készíts házilag marshmallow krémet is: Marshmallow krém házilag
Update: 2010.03.06 Összefoglalva a hozzászólások tanulságait:
- Ne használjunk zselatin helyett tortazselét vagy más hasonlót
- Lapzselatin is jó. Az egyik kedves kommentelő azt írta, hogy ő 5 lap zselatint használt fel. Én nem használom, nem tudom, elfogadom, amit írt.
- Színes pillecukrot folyékony vagy paszta ételfestékkel csinálhattok. Én nem szoktam, általában kerülöm a mesterséges dolgokat. Csak fehéret és pirosat készítek. A piroshoz szederbefőtt levét, kinyomott áfonyalevet, céklalevet használok, beleteszem a szirupba, arányosan a víz helyett. A képeken láthatóak közül a piros málnaszörppel, a többi ételfestékkel készült akkor.
- Én kb. 2-3 cm-es kockákat használok, mert ezt szeretjük a legjobban. Puha, habos, van belseje is. A kicsi méretűnek sok a keményítős-porcukros "külseje". De ez ízlés kérdése.
- Süthető is. De ezt láttátok is a tv-ben.
- Fondant készítéséhez szobahőmérsékletű pillecukrot használok, nem kell olvasztani. Erről van külön poszt is.
- A zselatint beleteszem a habverő edénybe, leöntöm a 3 kanál vízzel. Aztán megfőzöm a szirupot. Bekapcsolom a mixert és a forró szirupot csorgatva elkezdem mixelni. A zselatin fel fog oldódni. Utána lehet bátrabban önteni.
- A habosság csak azon múlik, mennyi levegőt mixelünk bele. Annyi ideig legalább kell mixelni, mint amit írtam, de a kézi robotgépek különbözőek lehetnek, elképzelhető, hogy 1-2 perc még kell.
- 8 g zselatint nehéz kimérni (én ki tudom, mert egy nagyon pontos digitális mérlegem van). Egy zacskó zselatin általában 20 g. Felezd el, és vegyél el belőle egy késhegynyit. Vagy 8 g kb. 2 teáskanál.
Túl sok zselatinnal kemény lesz!
Kérlek kedves kommentelők, hogy ne Névtelen alatt kommenteljetek, írjatok valamilyen nicknevet, így könnyebben ki tudjátok választani, a nektek szóló választ.
Írjátok meg, nektek hogyan sikerült!
Fehér pillecukor csokiszósszal:
Miket nem találsz ki...eszembe se jutott volna:)
VálaszTörlésfú, sose gondoltam volna, hogy ezt házilag is elő lehet állítani. annyira iaprinak és műnek néz ki. de ezek szerint kb. csak cukor.
VálaszTörlésle a kalappal!
Ez de jó!
VálaszTörlésA lüke amerikaiak megsütik, mint mi a szalonnát... nyárson, tábortűznél.
Hát, ez nagyon tetszett!:D
Nahat, hogy Te milyen ugyes vagy! :)) Eszembe nem jutott volna, hogy hazilag is ellehet kesziteni. Gratulalok!
VálaszTörlésSzuper!És pár száz forintból megvan.
VálaszTörlésHuhh, ez nagyon jó, én már nagyon rég terveztem, de mindig azt hitte, h cukorhőmérő nélkül tuti nem sikerül.
VálaszTörlésKöszi a közvetett biztatást :)
Bátran lehet. A 126 foknak a közelébe muszáj menni, de átlépni nem szabad. Hagytam, hogy felforrjon, azonnal levettem a lángot nagyon picire.
VálaszTörlés5 adagot csináltam (ez rengeteg!), mindegyik tökéletesen habosítható volt.
A kedvencem, neki is fogok állni a házi gyártásának :)köszi a receptet!!!
VálaszTörlésOrsi: egy adag kb. egy nagy zacskó cukrot ad ki. Nem párszáz forint, hanem 100 alatt.
VálaszTörlésCukor kb. 35 Ft
Méz mondjuk 10 Ft
Víz mondjuk 1 Ft ? :DDD
Energia mondjuk 10 Ft
És még az aroma, ételfesték x Ft
Jaj, nagyon régóta szeretnék már én is ilyent készíteni,de még nem jött el az ideje:-)
VálaszTörlésJól néz ki a tied!
Igazad van!Mégjobb!Elképesztő hogy a boltokban 300 grammért simán elkérnek 400ftot,sőt még többet is.
VálaszTörlésNa most van itt az ideje. Nem sok idő, és sikerül, miért ne?
VálaszTörlésNagyon jól néznek ki! :)))
VálaszTörlésKirály!!!! én sem tudtam, hogy lehet házilag is gyártani! Köszi, lady!!! :)
VálaszTörlésHa nem mondod és nem látom, azt hittem volna, hogy vettél egy zacskóval és arról írsz!!! Nagyon ügyes vagy!!!
VálaszTörlésTrinity te se alszol? :D
VálaszTörlés:O:O:O
VálaszTörlésNem semmi, nem is gondoltam volna, hoyg ezt otthon is meg lehet csinálni! Ki fogom próbálni. Mégha cukor is, majd inkább ezt egyék a lányaim, mint az üzleti förmedvényeket! (Bár a kicsim még nem tart ott, hogy édességeket ehet, a nagyobbikkal tartunk az ismerkedős fázisban!)
Ismét gratulálok!:)
Whise Lady, ezer puszi neked! :) Mióta kerestem ezt a receptet! Imádom! :)
VálaszTörlésKöszi szépen!!!!!!!! :))))
Duende de jó, előkerültél :)))
VálaszTörlésMegkérdezhetem, pontosan milyen zselatint használtál? A hagyományost (Horváth Rozi és társai) vagy valamilyen könnyebben oldódót, mint a dr.Oetker?
VálaszTörlésHagyományost.
VálaszTörlésÉn már néztem a youtube-on egy videót és láttam hogy van benne kukorica szirup és nem gondoltam volna hogy mézzel is lehet helettesíteni: )szuper ötlet ki fogom próbálni . :D
VálaszTörlésA lényeg a glükózszirup, az tökmindegy, hogy miből van, kukorica vagy méz.
VálaszTörlésNagyon szépek! :) és melyik ízesítés lett a legjobb?
VálaszTörlésNekem a keserű mandulás ízlett a legjobban, mert tényleg emlékeztet a marcipánra, viszont a piros lett a legérdekesebb, mert azt víz helyett tömény málnaszörppel készítettem, és a belőle formázott tortadísz napok alatt sem száradt ki, formázható, puha, rugalmas maradt, pedig kint hagytam az asztalon, ebben a nagy hőségben fedés nélkül.
VálaszTörlésoké, hogy gyors és olcsó, mitől is egészséges?????
VálaszTörlésPárom az ismerkedésünkkor megígérte,hogy mályvacukrot fogunk sütögetni a csillagos ég alatt (hát nem romantikus?! :D). Azóta eltelt egy kis idő, de sehol nem leltünk megfelelő "sütnivalót". Most nekilátunk a Te recepted alapján. Remélem romantikus este sül ki belőle! Köszi, szép napot!
VálaszTörlésNévtelen: egészséges, mert semmi adalék nincs benne, a boltival ellentétben. Én nem vagyok híve a szélsőségeknek: Együnk pillecukrot néha, de ha már, akkor adalék nélkülit. Én a mindenevés híve vagyok.
VálaszTörlésStella: feltétlenül kérünk egy részletes beszámolót a romantikus estéről :D
Egyszer láttam,hogy J.Oliver hogyan készíti,jól megnéztem,hogy ne felejtsem el,de természetesen már egy óra múlva sem tudtam felidézni:(,:).Arra viszont emlékszem,hogy nála sokkal tovább tartott.
VálaszTörlésLady!
VálaszTörlésIsteni ez a recept! Sohasem gondoltam, hogy cukorszirupból habot lehet verni. Engem ez lepett meg a legjobban. Nagyon finomak lettek a cukrok:málnaszörpöst, mandulást és vaníliást csináltam, a család pillanatok alatt szétkapkodta!Köszönöm szépen a receptet mégegyszer!Eltettem a kedvenceim közé!
Edit, nagyon örülök.
VálaszTörlésValójában nagy szerepe van a habosításban a zselatinnak (illetve eredetileg a mályvagyökérnek).
A szörpös talán még állagra is jobb, mint a sima.
Elkészítettem és nem lett habos, kb 1 cm vastag az egész, eléggé sűrű. Ez most a zselatin hibája, vagy rosszul forraltam esetleg? (ilyen zselatin fix-et raktam bele, oetkeres) Más hibára nem tudok gondolni, mert alapjába elég egyszerű. :) Köszi a választ előre is.
VálaszTörlésAttila
Szia,
VálaszTörlésNagyon szomorú vagyok, már beígértem a gyerekeknek, és nekem sem lett hab belőle. Nem kaptam sima zselatint, így tortazseléből készítettem el. (Oetker)
Megkérdezhetem, hogy te pontosan milyen zselatinból szoktad készíteni? Illetve még az lenne a kérdésem, hogy mi történik, ha a megadott hőmérséklet főlé megyünk. (Egy percre elléptem a tűzhelytől és mire visszafordultam, már nagyon forrt.)
Köszönöm!
Kedves Attila és Veronika. Csak a közönséges porzselatin felel meg. Sem a zselatinfix, sem a tortazselé nem jó. Pontosan, mérlegen szoktam kimérni, és még forrón öntöm a megázott zselatinra a szirupot. Az egyik hozzászólásban már írtam, de én normál Horváth Rozi féle porzselatint használtam. Valószínű, hogy lapzselatinnal is működik, de mivel sosem használom, ezért arra vonatkozóan nem tudok mit mondani.
VálaszTörlésSemmi baj nem történik, ha kicsit elfordulsz és jól megforr, feltéve ha nem sokáig tart.
Ami még fontos lehet, az a jó mixer. Erről is tervezek egy posztot, mert pl. A lapos szélesebb lemezekből hajlított mixerlapát gyakorlatilag semmire se jó. A jó mixer pedig nem feltétlenül a drágát jelenti (én egy éve vettem egyet 5000 Ft-ért), hanem a keverő formája a lényeg. Drótból legyen, és a keverő formája alul ne legyen egyenes, hanem egy kissé kúpos kifelé.
Szia,
VálaszTörlésÖrömmel jelentem, hogy a sima zselatinnal sikerült. Bár kimértem, de lehet, hogy mégis sok volt, mert egy kicsit kemény lett a hab; kb. 4 perc alatt felverődött és a hűtőben is csak egy óra kellett neki a dermedéshez.
Te mivel szeded ki a tálból a dobozba? Nekem nagyon nehezen jött ki és elég sok benne is maradt.
Mégegyszer köszönöm a klassz receptet!
Örülök, hogy sikerült! Gondolom, sok függ attól, hogy a mérleg mennyire érzékeny, mert olyan kicsi a mennyiség. Nekem elég pontos, digitális mérlegem van. Legközelebb próbáld megnézni, hogy pl. mennyi kávéskanál a mennyiség, vagy mérd le, és vegyél el egy picit.
VálaszTörlésNekem nem kemény, viszont nagyon ragadós-nyúlós a hab nálam, elkezd felmászni a habverőre :D Egy nyeles habkiszedő lapátot szoktam használni, s azzal elég jól ki lehet szedni (viszont a lapátra azért ragad).
Szia,
VálaszTörlésElnézést, még egy utolsó, hosszabb bejegyzés kikívánkozik belőlem: Teljes a siker, a harmadik próbálkozás tökéletes lett! Háromszoros adagot készítettem, és lehet, hogy a mennyiség miatt, de nagyon sokáig kellett verni és hamarabb abbahagytam, mint eddig. Nem lett olyan kemény, sőt olyan ragadós, nyúlós sem igazán, mégis tökéletes lett a végeredmény állaga, pedig csak egy órát töltött a hűtőben. (Így aztán könnyen ki is jött a tálból, amiben felvertem.) Viszont lenne egy tippem: van egy szilikon tortaformám, én azt kentem meg egy kis oljjal és abba öntöttem bele (lehet, hogy az olajat el is lehetne hagyni), nagyon könnyű utána kezelni, igaz kör alakú lesz, azt kell szabdalni. Ja, és az ollót is beolajoztam :-)
Hát ez nagyszerű!
VálaszTörlésA szilikonos forma nagyon jó ötlet.
Én lapzselatinnal csináltam (Oetker). 5 lap kellett hozzzá. Az eredmény tökéletes, jobb, mint a bolti. Köszönet érte. Amúgy pl a tecsóban árulnak átlátszó keserűmandula aromát. Ha hamis marcipánt akarok készíteni én az fogom hazsnálni...
VálaszTörlésJa és raktam bele egy csipet sót is így nem lett *annyira* folytóan édes...
Na, negyvenediknek hadd kérdezzek. Akkor ezt lehet sütögetni, nyársalni?
VálaszTörlésMég nem próbáltam, de szerintem lehet.
VálaszTörlésNagyon klassz recept, a barátaim előtt nagyott villantottam vele.Rózsaszín lett a málnaszörpttől. Én kiolajozott szilikonformában hűtöttem le. Kis szív alakú mélyedések vannak benne. Így aztán dermedés után csak beleborítottam a porcukorba és kész. Csak a gépi habverőm mondta fel a szolgálatot készítés közben.
VálaszTörlésMivel szörppel öntöttem fel a zselatint, nekem nagyon édesnek tűnt. Lehetne ilyenkor kevesebb cukorral készíteni? Viki
Na, én megcsináltam, de még a hüttőben dermed:))
VálaszTörlésKíváncsi vagyok :D
VálaszTörlésViki a szirup sűrűsége fontos, annyi cukrot biztos elvehetsz, mint ami a szörphöz tartozik. Én mondjuk 10g cukorral kísérleteznék.
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésEz nagyszerűűűűűűűűűűűű! Pont hehér pillecukrot kerestem,de sehol nem lehet kapni. Szeretném torta bevonásához használni. Szerinted jó hozzá? Próbáltad már?
Köszi a segítséged:Ági
Sziasztok!
VálaszTörlésSzerintetek lehet ezt a mályvacukrot cukor helyett pl. édesítővel, vagy esetleg szőlőcukorra, esetleg glukononnal készíteni, hogy cukorbetegek is ehessék????
Köszi előre is a válaszokat
Szerintem édesítővel nem lehet, hisz ez habosított cukor. Az elképzelhető, hogy répacukor helyett lehet másfajta cukrot is használni, de az meg nem jó a cukorbetegnek.
VálaszTörlésEz fából vaskarika.
Szerintetek a kukoricakeményítőt fel lehet cserélni rendes keményítőre???
VálaszTörlésHa nem, nem tudtok valamilyen boltot, ahol lehet ilyen kukoricakeményítőt venni.....???
Eddig sehol nem láttam?? :-((
Köszönöm
Szia! A rendes keményítő az a kukoricakeményítő általában. Árulják szupermarketekben, de bioboltban biztos van. Egy nagy zacskó kb. 300 Ft, és sokáig elég. Szokott lenni még burgonyakeményítő is a boltokban, azt még nem próbáltam, de 1000% hogy az is jó.
VálaszTörlésSzia Wise Lady!
VálaszTörlésNagyon szépen köszönöm a választ :-)
közben rájöttem én is, hogy a sima étkezési keményítő az kukoricakeményítő :-))))
Szia Wise Lady! Nagyon köszönöm a receptet, legalább 13 félétkészitettem, azzal ellentétben, hogy az elsőt feladtam, mert nemsikerült. De ötperc mulva ujra kezdtem mert az 5 éves unokámról volt szó, ugyan is a minimax-on reklámozzák csokiba mártogatva, volt is itthon egy mikuláscsomagban nemelférő, fenyőfaalakú kis tasakban, amit 250 ft.ért vásároltam. Azt adtam neki sürgősen. Miután elment haza keresgéltem a neten! És hálistennek rádtaláltam:)!!!
VálaszTörlésNagyon örülök! 13 féle? Nem semmi!
VálaszTörlésSzia Wise Lady!
VálaszTörlésAz én kislányom tejallergiás, a bolti édességek emiatt gyakorlatilag szóba sem jöhetnek. Én imádom a pillecukrot, de utálnám sutyiban enni, ezért nagyon örültem, amikor rátaláltam erre a receptre.
Ki is próbáltam, elsőre nekem is túl keményre sikerült a hab, alig bírtam kiszedni a tálból, egy része benne is maradt, de nagyon finom lett, pont olyan ízű, mint a bolti.
És pont jókor jött ez a recept, mert a Minimaxos reklámot természetesen mi is láttuk :-) és ha már mindenki azt eszi ugye...
Ezúton küldünk neked sok sok hálás puszit a finom pillecukorért!
Bogika és Andi
Bogika és Andi: nagyon örülök!
VálaszTörlésNagyon tetszik!Köszönöm! Én is már régóta keresem ezt a receptet mert a két kislány is eltervezte(biztos valamelyik mesében látták) hogy süssünk kint mályva cukrot ki probálom én is látom nagyon jók az eredmények eddig!
VálaszTörlésÖrülök, hogy én is rátaláltam a recire. Egy kérdés: esetleg kakaóporral szinezhetem? Ha igen, mégis mennyit tegyek bele?
VálaszTörlésKakaóporral nem próbáltam, de szerintem nyugodtan. Egy kisadaggal kísérletezz, és a legvégén tedd hozzá.
VálaszTörlésKöszi a receptet! Nagyon egyszerű, nagyon finom és gyorsan meg is van. Nagy sikere volt.
VálaszTörlésÉvi ez nagyszerű!
VálaszTörlésNagyon szeretem ezt az édességet, de mindig üzletben szoktam venni, s bizony eszembe se jutott, hogy ezt házilag is el lehet készíteni...
VálaszTörlés...nem gond , ha elviszem az első soraid a blogomba ?...természetesen a nevedet feltüntetem...
Próbáld ki, egyszerű, olcsó, finom.
VálaszTörlésVidd csak, megtisztelsz vele.
Kedves Wise Lady!Nagyon boldog vagyok, hogy megtudtam csinálni, hála neked. Mivel most nagyon reklámozzák a minimax tv csatornán, az 5 éves unokámnak nagyon tatszik a bilti. Meg is vásároltam, de jó ideje már nemkapok. Mivel rájöttem hogy ez ezt te csinálod, el e árulnád hogy formázod meg úgy, ahogy a dobozban van. Én ugyan elmostam a dobozkát, tettem bele nutellát és csináltam 2 féle cukrot ami nagyon szép, finom let. De nemtudtam kerekre formálni és összetekerni ojan szépen. Ha lennél szives és leirnád nagyon megköszönném! Nagyon olcsó, de én élvezem ahogy sikerül elkésziteni. Hisz az egész iterneten ez az egyetlen recept.
VálaszTörlésSajnos nem tudok segíteni, van ugyan egy fiam, de nincs nálunk Minimax, így nem tudom, hogyan kellene formázni.
VálaszTörlésDe most már kíváncsivá tettél, elárulhatnád, hogy néz ki ez az édesség.
1kb: 2 dl-es műanyag dobozban van, ami 2-é van osztva, a kissebb részében van a mogyorókrém, a nagyobb a pillecukrot tartalmazza. Gömbölyűre van formázva, ami fehér, éskb:1 cm ármérűjű, ami köbevan tegerve rózsaszinű keskenyebb ugyancsak gömbölyű cukorral és ugy van el darabolva. Én aszitem ez is a te munkád. Kóóp élelmiszerboltokba lehet kapni , igen ritkán. Egyébként az ize ugyan az mint a te receptednek, csak megvan formázva gömölyűre.Már sokat variáltam rajta hogy lehetne megcsinálni úgy.Arra jutottam, miután megnéztem nálad a csokis receptnél a fotót,hogy szerintem lekellene vágni a 4 sarkát.Talán ugy gömbölyű lehet , vagy pedig, 3 szöglatüre vágni, igy csak a 3 sarkát kellene levágni. Egyébként igy is nagyon jól mutat!Ja majnem elfelejtettem, még van a dobozkában 1 nagyon picike műanyag villa is amite felszurja gyerek és azzal mártogassa a mogyorókrémbe. Gondolom ismered a gyümülcs joghurtor, amiben külön van a joghurt és a gyümülcs, ahoz hasonló a doboz.Igérem ha sikerül vennem, lefotózom, és átküldöm. Legyen csodás napod Wise Lady!
VálaszTörlésKedves Wise Lady!Még elfelejtettem leirni, a nevét: Habvarázs.Marshmallow.
VálaszTörlésLehet keményitő nélkük is?
VálaszTörlésVagy esetleg más fajtával?
Burgonyakeményítőt lehet még kapni.
VálaszTörlésA keményítő azért kell, hogy ne ragadjon. A tisztán porcukor ehhez nem elég.
Nagyon köszönöm a részletes leírást. Ki fogom találni a módját, mert közben végigkérdeztem pár gyereket én is, látom, hogy ez kedvenc.
VálaszTörlésNyáron megváltoztatuk a tv-csomagot, és most nincs Minimaxunk.
Én épp most csináltam először, de sajnos nem sikerült tul jól. Most dermed.
VálaszTörlésÉn most láttam a tv-ben, Ördög Nóri csinálta. Holnap kipróbálom!
VálaszTörlésÉn is most láttam a tv-be, megpróbálom én is:-)
VálaszTörlésHa én ezt hamarabb tudom nem próbálkozom azzal a sok mű bolti pillével.
VálaszTörlésSzerintem Ördög Nóri is Wise Lady receptje alapján készítette el, már alig várom a hétvégét, hogy én is kipróbálhassam.
VálaszTörlésErre én is kíváncsi lennék, hogy az én receptem inspirálta-e Nórit!
VálaszTörlésMegnéztem a videót, és egyértelmű, hgy Nóri az én blogomból gyártotta a pillecukrot, hisz teljes mondatokat szó szerint idéztek innen.
VálaszTörlésNos kedves látogatók, fogyasszátok egészséggel, okozzatok örömet a gyerekeknek vele.
Azt hiszem ezt nekem is ki kell próbálnom!!
VálaszTörlésÉn is láttam tegnap a tv-ben,ahogy a Nóri csinálta,és kedvet is kaptam hozzá!
Köszi a receptet Wise Lady!!
Nyáron meg tuti a sütögetését is kipróbáljuk a családdal :D
szia Wise Lady..
VálaszTörlésNagyon jo a recept ma ki is probalom,tegnap lattam a tv-ben es megkerestem rokton,de a vacsoracsata honlapjan csak a csokinak a receptje van,amiben martogattak,de hala neked megvan a recept...,,tuti,hogy nyaron is kiprobaljuk,sutogetve...koszi areceptet
Már régóta kacérkodom a pillecukor elkészítésével, de eddig nem jutottam el, csak addig, hogy jó lenne...
VálaszTörlésDe majd most! Hétvégén tuti ez lesz!
ÉN most készítettem elés valami tökéletesen sikerült . Most dermed érdemes kivárni :D
VálaszTörlésNagyon örülök neki!
VálaszTörlésköszi a receptet....én is a tévéből kaptam hozzá kedvet...ha a tévés hölgyikének is sikerült akkor nekem is fog remélem :)
VálaszTörlésHála Nórinak én is megtaláltalak :)
VálaszTörlésSoha nem gondoltam volna, hogy ilyen pillecukrot lehet házilag gyártani. Lehet, hogy még ma este nekiesek :)))))
Gratu a nagy látogatottsághoz!
Köszönöm!
VálaszTörlésBátran, nem bonyolult :D
Sziasztok!
VálaszTörlésMegcsinàltam èn is, lapzselatint hasznàltam (kulfoldon èlek ès itt nem kaphatò por alakban), 8 grammnyit. A szirup kifehèredett, de nem igazàn habosodott fel, màr akkor elkezdett kotni mielott a formàba kerult volna :P
Tùl sok lehetett a zselatin?
életemben nem volt dolgom mèg olyan ragadòs masszàval mint ez :D
Szèp napot!
Szia,
VálaszTörlésén is kipróbáltam volna ma, de sajnos csak tortazselém van. Már alig várom , hogy beszerezzek minden hozzávalót. Keményítő, zselatint és az első dolgom lesz , hogy megcsinálom. Kiváncsi leszek hogy sikerül.
Agnes: bizony ragad, mint a csuda! Olajos papír, enyhén olajos kéz.
VálaszTörlésLapzselatinról írt az egyik kommentelő, a hozzászólásokban megkeresheted, ő 5 lap zselatinról beszélt. Úgy hiszem, itt a súly nem azonos értékű zselatint ad ki. Én soha nem használok, csak port.
Névtelen: Tortazselé nem jó.
Hol tudok beszerezni ételfestéket, és abból mind az összes kell?
VálaszTörlésNagyon jó recep és nem is tűnik nehéznek . Azonnal nekiállok megcsinálni. Köszi!
VálaszTörlésSzia Wise Lady!Nekem valamiért nem akart krém lenni, csak egy híg valami maradt, a zselatin rossz?ha igen milyet vegyek?
VálaszTörlésÉtelfestéket folyékony alakban élelmiszerboltban lehet venni, és egy-két kávéskanál kell csak, a készített mennyiségtől függ. Szuper és hipermarketekben biztosan van.
VálaszTörlésEzenfelül kapható még zselés és por alakú is, ezt cukrászkellék boltban, Ázsia boltban, esetleg más delikátesz boltban kapsz.
Tök jó,hogy kitaláltál egy
VálaszTörlésilyen pillecukor receptet!
Beatrix, nem fordulhat elő, ha a mennyiségeket betartod, még sosem tapasztaltam.
VálaszTörlésA tippem, hogy túl sok vizet használtál, és kevés vagy rossz minőségű zselatint.
Annyira jól sikerült ,hogy máskor is fogom csinálni a pillecukrot!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
VálaszTörlésBármilyen ízesítést lehet használni mit javasols?
VálaszTörlésNévtelen: nem én találtam ki a házi pillecukrot, én csak a magyar alapanyagokra adaptáltam, és a mennyiségeket pontosan belőttem. Pl. a kukoricaszirupot lecseréltem mézre. Stahl vagy Jamie Oliver is készített már, de elég bonyolultan és körülményesen, ráadásul mindenáron ragaszkodtak a cukorhőmérő használatához. Valamint nálam jelent meg először blogon (tavaly nyáron), mindenki számára elérhetően, és magyar nyelven. Azóta többen is kipróbálták, ők fel is tették a blogjukra, rám hivatkozva.
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy jól sikerült!
VálaszTörlésSzia! Dr.otker gyümölcs kocsonya, ezt használtam.
VálaszTörlésNagyon sokféle ízesítést lehet használni. Vanília, rum, citrom, narancs.
VálaszTörlésVíz helyett használhatsz különböző ízesítésű szörpöket vagy mindenféle befőttnek a levét. Aromákat is tehetsz bele.
Én, általában aromát és ételfestéket nem használok, csak természetes dolgot teszek bele.
Nemrég készítettem a szederbefőttem levével, színes is volt, íze is volt.
Beatrix: az sajnos nem jó. A hozzászólások elején már volt egy próbálkozó, aki ezzel rosszul járt.
VálaszTörlésCsak a normál, közönséges zacskós porzselatin felel meg.
Zselatinlapot is lehet használni, azt írta egyik kommentelő, hogy 5 lap kellett hozzá, de ezt én nem próbáltam.
Szia! Dr.otker gyümölcs kocsonya, ezt használtam.
VálaszTörlésrendben van köszönöm, meg próbálom újra hátha sükerül:-)
VálaszTörlésNagyon jól nézki ki is fogom próbálni amikorlessz rá időm
VálaszTörlésNekem a zsírpapírra eléggé odaragadt..a második készítésnél folpackot raktam a formába és azt olajoztam be..nagyon könnyen ki lehetett venni belőle:) viszont a második készítésnél nem lett olyan sűrű a krém mint az elején..lehet h azért mert a cukorhoz öntöttem 1 zacskó vaníliás cukrot??mondjuk így is lehetett vele dolgozni, és nagyon finom is lett, csak nem tudom miért nem lett olyan kemény a massza...ugyanazok voltak az alapanyagok és ugyanolyan mennyiségben.
VálaszTörlésIgen, a folpack tökéletes, mostanában már én is azt szoktam :D
VálaszTörlésA felverésben van különbség valószínűleg. Kevesebb levegőt juttattál bele. Én mindig megnézem az órát, és nem érzésre mixelem, aztán, ha annyi még nem elég, akkor folytatom
A vaníliáscukornak nincs köze hozzá.
Nekem nem volt tegnap otthon zselatin, és azt hittem tortazselével is működik... Szóval én is csak megerősíteni tudom, hogy nem. Nem habosodott fel... megkeményedett, de csak törik... De ma megyek veszek zselatint!!! És újra nekiesek. Sztem kész öröm ezt készíteni :)
VálaszTörlésKedves Wise Lady. Nekem sem sikerült elsőre. A zselatinos desszertek nekem valahogy sosem sikerülnek.(pl. joghurt torta) 8 gr-nak én egy evőkanálnyit számoltam és talán a méz is egy kicsit több lett. Ettől lett-e kemény és kevés. Egyáltalán nem lett habos. Mit ronthattam el?? A zselatint muszáj állni hagyni, mert sűrű lett és ha közvetlenül akkor keverem el a vízzel, mielőtt a sziruppal összedolgoznám az nem lenne jó??
VálaszTörlésMálnaszörppel készítettem és esetleg attól nem lett habos??
VálaszTörlésSziasztok!
VálaszTörlésÉn Dr. Oetker zselatin fix-el csináltam, és nagyon szép habos lett, szóval nem csak a sima zselatin jó!:)
Milyen mennyiséget használtál belőle?
VálaszTörlésAz egy evőkanálnyi, az sok. Egy tasak általában 20 g -os, akkor annak a fele kb. Szerintem akkor is jó, de mivel öntöd rá a forró szirupot és közben mixeled, fel kell, hogy oldódjon.
VálaszTörlésNem a málnaszörptől, szerintem sok volt a zselatin.
VálaszTörlésAlig kell hozzá valami,most rögtön kipróbálom.
VálaszTörlésGumicukrot nem tud valaki házilag?
Sziasztok!Sikerült megcsinálnom.Én szilikonos sütőpapírt használtam,ezt nem kellett beolajozni,és könnyen le lehetett húzni.
VálaszTörléskedves wise lady!
VálaszTörlésmost készülök megcsinálni a recepted alapján a pillecukrot. lenne egypár kérdésem:
ha lapzselatinnal csinálom, annak ki kell hűlnie vagy jo melegen is?
a szirupot még forrón öntöd a zselatinhoz?
a műanyagedény aljára muszály tennem sütőpapírt vagy elég ha kiolajozom?
ha a műanyagedényem 26X12 cm-es a magassága pedig 5 cm, az megfelel egy adagnak?
egy adag kb. hány édesszájú embernek elég?
még nagyon kezdő vagyok a konyhában ezért kérdeztem ennyit. bocsi ha hüyleséget kérdeztem. nemsokára jön át barátnőm és együtt szeretnénk megcsinálni, úgyhogy jo lenne ha mihamarabb válaszolnál. előre is KÖSZÖNÖM! :)
Én is kipróbáltam :) Simán, minden színezék és aroma nélkül, megnézni, hogy is van :)
VálaszTörlés;) Nagy siker élmény ért! Sikerült :) Hmm! De szeretem ^^
Moha:A pirosat málnaszörppel, nem régiben szederbefőtt levével csinálom. A többi festékkel készült akkor, de őszintén szólva én a piroson kívül csak sima natúr fehéret szoktam azóta csinálni.
VálaszTörlésA lapzselatinról nem tudok bővebbet, mert nem szoktam használni. A hozzászólások között van, aki próbálta.
VálaszTörlésA szirupot még forrón kell elkezdeni önteni a zselatinhoz, először csak keveset, és már akkor folyamatosan mixelni.
A massza nagyon ragadós, ezért kell az olajozás. Nem muszáj papírt, ha sima az edény alja, akkor jól ki lehet venni. De használhatsz folpackot is, azt olajozni se kell, én mostanában már azt teszek alá és fölé.
A 26x15 cm-es edénybe másfélszeres adagot tennék. Szerintem annál finomabb, minél nagyobb kockák lesznek. Én a kb. 2-3 cm-eseket szeretem a legjobban. Finom puha, habos.
Szerintem legelső alkalommal a másfélszeres adag elég lesz 3-4 embernek, legalább pillanatok alatt elfogy :D Elég tömény édesség.
Nagyon örülök, hogy sikerült!
VálaszTörlésGumicukrot is lehet házilag csinálni (sőt rágót is!), de ahhoz kell egy gumialap vegyület. Utánanézek, hogy itthon lehet-e kapni.
VálaszTörlésSzerencse, hogy nem olvastam el előre a kommenteket, lehet, hogy nem mertem volna belevágni... :-D
VálaszTörlésMindenesetre én már régóta szemeztem ezzel a recepttel, és mindenféle komolyabb méricskélés nélkül (cukor és víz kimérve, zselatin, méz érzésre) úgy tűnik, sikerült. Legalábbis remélem, bár nemrég tettem be a hűtőbe. Az biztos, hogy az edényből alig bírtam kiönteni, annyira ragadt és nyúlt, így gondolom, hogy nem lesz gond a dermedéssel. Az íze szuper (némi vanília aromával ízesítve), bár a végén jelentős adag a mosogatóban volt kénytelen kikötni... miután az istennek nem akart kijönni a tálból :-D
Theia: Nagyszerű, nem is kell parázni, én se szoktam :D
VálaszTörlésA zselatin érzésre nem mindig fog sikerülni, inkább jegyezd fel most, hogy hány kávéskanál volt :D
Én egy nyeles habkártyával szoktam kiszedni, így szinte teljesen ki lehet takarítani az edényt.
Szia Wise Lady,
VálaszTörlésSajnos nekem nem sikerült, lapzselatint használtam 5 db-ot. mi lehet a gond ha nem jön fel? Nagyon hamar felkúszott a cucc a keverőre-kb 2 perc, utána már nem is vitte a gép. talán egy kicsit kemény is lett, de inkább az a gond, h nem jön fel. zselatin fix is jó hozzá? nem adom fel ,míg nem sikerül addig csinálom :)
Betti:
VálaszTörlésMiért csinálnád mással, mint amivel a recept már sokszorosan kipróbálódott?
Porzselatint javaslok, minden boltban lehet kapni.
Szerintem az egész ország ezt csinálja :))) , mert tényleg nem kaptam porzselatint :( .
VálaszTörlésRemélem sikerül beszereznem, és akkor megpróbálom megint. Köszi
Betti: Nem mondod?!
VálaszTörlésÉn pont tegnap csináltam meg ezt a receptet! Már mindenütt kerestem!! Amikor elkezdtem csinálni nem hittem volna hogy ez lesz belöle! De nagyon jol sikerült és mindenkinek izlett :)
VálaszTörlésWise Lady! Megcsináltuk a pillecukrot,nagy sikert aratott a családban.Ezuton szeretném neked megköszönni hogy vagy!!! És ilyen fantasztikusan egyszerü receptekkel örvendeztetsz meg bennünket az oldaladon!!További sok sikert és jó munkát! puszi Anikó és családja
VálaszTörlésMindkettőtök sikerének nagyon örülök!
VálaszTörlésAnikó: meghatóan kedves dolgokat írtál. (Mintha hájjal kenegetnének :D )
Szia Lady! Csak öszinte voltam.A családom mondta ezt mert több receptedet kipróbáltuk és mindig nagy sikere volt.Gyermekeim és párom örömére /aki nagyon édes szájú/ sok kellemes és ízben gazdag étel elkészítésében nyújtottál nekem receptjeid útján hathatós segitséget amit köszönök neked!puszi Anikó és családja
VálaszTörlés11:49-es Mennyi zselatint (hány kávéskanállal) tettél bele?? Mézet is kevesebbet??
VálaszTörlésNekem kemény nyúlós rágó szerű lett és nem olyan mint Ördög Nórinak, hogy a habot egyszerűen szinte kitudta borítani az edényből.
Kedves Wise Lady olyan habosnak kell lenni??
Most kezdek hozzá életem első pillecukorjához, dupla adagot csinálok, ha kész, megírom. Időmérés indul.
VálaszTörlésSzia Wise Lady! Én is megcsináltam,de legközelebb dupla mennyiséget fogok,ugyanis Anyu mikor meglátta,megkérdezte"csak ennyi?" :)
VálaszTörlésEgyébként nagyon-nagyon finom lett! Köszönöm a receptet!
Azt esetleg tudja valaki gáztűzhelyen hogy lehet megsütni? Próbáltam a boltival,de megégett a külseje... :(
Névtelen
VálaszTörlés2010. március 6. 12:45 :
Habosnak kell lenni. De azért nyúlós, ragadós, gumiszerű. Ezért kell az olajos papír, hogy könnyen ki tudd venni.
Amikor meghempergetted őket, akkor fogod igazából látni, milyenek lettek.
Szerintem kb. 2 kávéskanál lehet a 8 g zselatin.
kész
VálaszTörlésKöszönöm szépen. Megpróbálom még egyszer és majd megírom, hogy sikerült.
VálaszTörlésDztunde, és milyen lett?? Habos??
VálaszTörlésTapasztalatok:
VálaszTörlés20gr zselatin az pont 5 teáskanál, tehát egy teáskanál 4gr.
Én egyes fokozaton kezdtem keverni,két perc után meguntam,nem történt semmi,hármason folytattam,így kb. egy perc múlva kezdett kifehéredni,6 perc után gyönyörű volt és még két perc maxon,amikor ragacsos lett,ahogy kell. Fincsi.
Villanytűzhelyen, melegentartó lábosban 7-es fokozaton kezdtem melegíteni a szirupot,amikor a cukor megolvadt levettem 7-re,forráskor 3-ra,kicsit kavargattam,majd elzártam,de még nem vettem le kb.fél percig.
Úgy nézem,tuti lesz,folpacktot tettem alá és olajat,remélem lejön róla:)
Majd jövök,lenyalakodom a habverőszárat és az edényt:))
Pont olyan fehér és fényes, mint itt a képen. Kitartóan kell kavarni a megadott ideig!!!
VálaszTörlésJa,most nézem, a képen nem fehér.Mindegy,olyan.
VálaszTörlésMég egy tapasztalat: a mézem ikrás volt,betettem a mikroba (Mikrobi)
Na,ez nem volt jó ötlet,az egész szétfolyt a műanyag tartóval együtt. 400 watton egy perc alatt:(((
Az edényekből hogy jön ez ki? A ragacs? Mosogatógépem van,az csak feloldja,de kézzel? Vagy csak áztatni kell?
Megcsináltam! Isteni lett, csak az enyém nem lett ragacsos nyúlós! Inkább olyan volt a massza, mint a piskótáé. Dermedés után az íze isteni, de hiányoznak a lyukacsok. Valószínű az én ezeréves AKA mixeremnek nincs olyan nagy ereje, mint kellene, mert legalább 12 percig vertem. Szép fehér lett, meg habos, de nem nyúlós, ragacsoss. Viszont ismételek holnap!!!!!!!!!!!!
VálaszTörlésMegy ez lányok! :D
VálaszTörlésAz edényekből forró vízzel simán kijön. Leolvad.
Most nézem,elcsesztem,szóval 10-es fokozaton kezdtem a forralást.
VálaszTörlésMivel sietek, a hűtésre kicsit rásegítettem fagyasztóval,fél óra hűtőszekrény után.
A tetejére nem tettem borítást,az nem lyukacsos,de az alja,az gyönyörű.Ezt az olaj teszi??
Fini!! Bár a gyerekeim szerint köze nincs a boltihoz,de finom!!!
Lezabálok:((
Köszönet mindenért, szaladok,viszem a kóstolókat a barátnőknek.
VálaszTörlésNAGYON JÓ LETT A PILLECUKOR!!!!!!!!!!!!!!!!
VálaszTörlésHogyan csináltad?? Ki tudtad szedni a tálból??
VálaszTörlésHa nem tudod kiönteni, kanalazni a tálból, akkor 10 másodperces mikrózás a legalacsonyabb teljesítményen újra meglágyítja.
VálaszTörlésAz edénybe pedig olajos papír.
Sziasztok!
VálaszTörlésÉn is megcsináltam a pillecukrot, isteni lett!
Pont olyan amilyet én szeretek.
Az első adagot 18 gr szörppel ízesítettem, szineztem és valami frenetikus lett :P
Csak kevés!! :((( nagyon kevés :((
A másik adagot duplának indítottam, csak a hab verése közben jöttem rá, hogy a cukrot fele annyit tettem bele, mint kellett volna :S
Minden más dupla, csak a cukor nem..mind1 végig csináltam, és sikerrel jártam, nem lett olyan tömény cukor, mint az előző és talán ruganyosabb, vagy gumisabb,
de szerintem jó, még annyit, hogy én villára szúrtam és a gáz lángjánál pörköltem a külsejét...hmmm...
A külseje megpirult, olyan íze lett mint a vatta cukornak, a belseje pedig elfolyt. Pffff... bárcsak többet tudnék enni belőle, nem tudom abbahagyni! :)
A fiúk nálunk nagyon édesnek találták, de el fog fogyni nem félek tőle :)
Köszönöm a receptet, nagyon félve indultam neki, de nagyon egyszerű az egész!
Biztos vagyok benne máskor is csinálok :)
Ja, még annyit, hogy én olajoztam a sütőpapírt amivel kibéleltem a dobozt és szinte lemászott a papírról, nem ragadt rá semmi ilyesmi! :)))
VálaszTörlésBár nem is sajnáltam az olajat, jól bekentem.
Még egy...bocsi...most jött a fiam és dícsérte a fehér cukrot, hogy sokkal finomabb, mint az előző, mert nem annyira édes...
VálaszTörlésIlyenkor úgy dagad a mellem a büszkeségtől :P
Csak ajánlom, hogy aki kacérkodik a gondolattal kezdjen hozzá bátran! :)))
Böbe: ez szuper. Én is ki fogom hígabban is próbálni!
VálaszTörlésJelentem kipróbáltam villára szúrva a tűzhely fölött,és isteni lett!!! A boltival ellentétben ez szépen megpirult,belül finom folyós lett. Próbáljátok ki,nagyon finom! :)
VálaszTörlésKipróbáltam és sajnos nekem nem sikerült :( :( nem lett lyukacsos,már kinézetre is nagyon töménynek tűnik.több óra után sem tudtam elvágni.eggyet megkostoltam szinte csak méz ize volt és nagyon nem volt jó.mit ronthattam el ?:(
VálaszTörlésEgy evőkanál mézet tettem csak bele ahogy irtad.Nagyon nem olyan lett amilyennek kellett volna. Holnap neki ugrok mégegyszer.Ha esetleg valaki tudna segiteni,hogy mit csinálhattam rosszul,megköszönném.Szép estét mindenkinek!
VálaszTörlésKitti: Talán nem habosítottad fel eléggé, és több zselatint tettél, mint kellett volna. Ízre ne várj különöset, cukor ízű. Tegyél bele valamilyen ízesítést. Vaníliát pl.
VálaszTörlésKöszönöm Wise Lady!Holnap megprobálom mégegyszer.Tovább habosítom.Egyszer majd csak sikerülni fog :)
VálaszTörlésMárta
VálaszTörlésNagyon köszi a receptet,úgy látom az egész ország pillecukor lázban ég.Az első adag citromos,a második adag narancsos lett.Mindegyik elsőre sikerült.Azt tapasztaltam,hogy mennél idősebb a pillecukor,annál finomabb.Frissen nagyon lágy,de később egyre jobban hasonlít a boltihoz és sokkal jobb.
Tényleg az egész ország ezt készíti. Köszönhető Ördög Nórinak. És Neked, Wise Lady, hogy feltetted a recit. Tudom, hogy nem most, de én se gondoltam, hogy van rá reci a neten. Ma én is megcsináltam, a család szerint finom, én még nem kóstoltam, mert 90 napozok, de majd holnap...
VálaszTörlésNekem miért kezdett el karamellizálódni a cukor? Nem értem, mit ronthattam el?
VálaszTörlésTovább forraltad és nagyobb lángon, mint kellett volna. Felmelegíted, jól felforralod, hogy habos legyen, aztán nagyon pici takarékon még forralgatni.
VálaszTörlésGratulálok Wise Lady!
VálaszTörlésFőként a recept részletes leírásához, így aki pontosan követi, teljes lesz a siker. Én először türelmetlen voltam,nem olajoztam a szilikonos sütőformát és csak 2-3 órát hűtöttem, de a második adag fantasztikus lett!!!
Megnéztem a többi receptedet is és az "Anya főztje" a kedvenc lapok közé került. A házi krémsajtodat is kipróbálom. Köszönöm!
Áhh, köszi! Majd akkor úgy csinálom!
VálaszTörlésKöszönöm a dícsérő szavakat. Örülök, hogy olvasóm lettél :D
VálaszTörlésÉn már 2x is megcsináltam, jaj de isteni :))) Ki is linkeltelek Wise lady a blogomra, sztem a napokban Te vagy a világ közepe :)))
VálaszTörlésÉn 3. készítésre az általad megadott mennyiséget pontosan betartottam, és mikor elkezdtem a masszát felverni, akkor tettem hozzá kb. 1,5 ek. meggyszörpöt. Tökéletes halványrózsaszín lett. Olyan púderes :)
A végén pedig a porcukor+ keményítő után beletettem őket egy szűrőbe kb. 6osával és lerázogattam a felesleget. Nyami. :))
http://trichterwinde.blogspot.com
Elkészítettem, nagyon jó lett! Második nekifutás málnalével,az lett az igazi. Köszönöm a receptet és a tökéletesen pontos leírást!
VálaszTörlésÉn is megcsináltam másodszor is, de most meg híg lett és még kevesebb. Hogy ne ragadjon kiolajoztam a tálat, amiben habosítottam. Vagy a szirupot kell eltalálni?? Hát ez nem az én desszertem.
VálaszTörlésA tálat nem szabad kiolajozni.
VálaszTörlésHa pontosan úgy csinálnád, ahogy le van írva, hidd el sikerülne!
Az első nagyon jól sikerült,az fehér volt. A második adagnál a zselatinhoz meggybefőtt levet kevertem.Nem tudom hogy -e miatt nem sikerült olyanra mint a fehér? Én kiürült sütésálló lekváros dobozba tettem.Papír nélkül, a dobozt kiolajoztam az oldalát is,és frankón ki esett belőle.
VálaszTörlésNem lesz mindn adag egyforma egy az egyben. A befőttlevet én víz helyett a cukorhoz szoktam adni.
VálaszTörlésKöszönöm neked ezt a receptet!!! Ma elkészítettem, a blogomba a linkedet bejegyezve, és a te blogodra hivatkozva jelentettem meg. Nagyon jól sikerült, isteni finom!!
VálaszTörlésSziasztok! Én ma csináltam először..mandulásat,és meggyeset..és isteni finom lett!! Hnap úgyérzem jöhet a következő adag!!! Köszi a receptet FANTASZTIKUS!!!
VálaszTörlésWise Lady!
VálaszTörlésEz a recept tökéletes!
Sajnos abban én hibáztam, hogy a barátokat pont arra a napra hívtam amikorra a pillecukrot csináltam, így az első két adagból 1 falat sem jutott, így csináltam 1 harmadikat is.(isteni lett)
Erdei gyümölcsös szörppel szineztem és némi narancs aromát adtam hozzá. Az íze egy kulináris élvezet, mind az íze, mind az illata.
Köszönöm az egész baráti társaság nevében neked.
Gratulálok ehhez a fantasztikus oldalhoz.
Sziasztok Viki vagyok!
VálaszTörlésNekem nem lett olyen lyukacsos a szerkezete, ez mitől lehet? Ezt hütőbe kell tartani miután elkészült? Mert miután kivettem a hütőből 3 óra állás után kint hagytam a konyhába és elkezdett szétfolyni egy kicsit. Ez miért van? Esetleg kevés volt a zselatin?
Wise Lady segíts!!
Köszönöm!!!
Szétfolynia nem lenne szabad. Én nyáron a legnagyobb hőségben is csináltam, na akkor egy kicsit lágyabb volt, de még akkor se történt bibi. Hűtőben is lehet tartani, de ilyenkor nem szükséges. A lágyságnak lehet oka, hogy cseppet kevés a zselatin, illetve nem forraltad ki eléggé a vizet a szirupból.
VálaszTörlésA szivacsosság a képen ne feledd, erős nagyításban van, tehát ne nagy levegőbuborékokat várj. Habveréskor elég levegőt kell bele juttatni.
Ha a mennyiségeket betartod, akkor nem lehet puha.
A baráti társaságnak üzenem: nagyon örülök, hogy ízlett, készítsétek el máskor is :D
VálaszTörlésSziasztok!
VálaszTörlésRemek recept. Köszönöm szépen. A napokban kipróbálom. Remélem sikerül. Megvan már a Haas keményítő és a horváth rozis zselatin por.
Egyébként a keményítővel lehet játszani. Fele-fele arányban összekevered vízzel és utána ha gyúrod gyorsan, kemény az anyag és amint nem gyúrod, szétfolyik ujjaid közt. :D Beleüthetsz a tálba, olyan mintha az asztalt ütnéd, ha lassan belenyúlsz akkor puha. Próbáljátok ki!
Tibi
Ez nagyon érdekes, amit a keményítőről írtál!
VálaszTörlésSziasztok! Tudnátok segíteni? Már egy párszor csináltam pillecukrot a fent leírt recept alapján. Ma gondoltam kipróbálom málnaszörppel. Viszont így nem lett olyan szivacsos mint a többi,hanem inkább krémes lett. Mi lehet a baj? A szörpöt a zselatinhoz raktam víz helyett.
VálaszTörlésA szörpöt a cukorhoz kell tenni, megfelelő mennyiségű víz helyett, majd így főzni a szirupot.
VálaszTörlésA Haas a neve a keményítőnek. Amúgy sima kukoricakeményítő. :)
VálaszTörlésWise Lady köszönjük, hogy vagy nekünk, köszönjük kedves válaszaid, türelmed.
VálaszTörlésNyílt szívű, aranyos teremtés vagy.
Sziasztok!
VálaszTörlésMúlthéten láttam a tv-ben hogy házilag is lehet pillecukrot készíteni, rákerestem a receptre és rögtön ezt az oldalt dobta ki, Szuper lett. Azóta már nem tudom mennyit csináltam, de nem tudjuk megunni, hihetetlen jó!!!! Sütögettük is, mindenféle színűt készítettem. NAGYON JÓ.
Köszönöm szépen!!! :-)
Azért lehet, mert Ördög Nóri is valószínűleg itt olvasta. Sok jel mutat erre.
VálaszTörlésÖrülök, hogy jó lett!
azenyém teteje habos az alja hullámzik. mia az oka?
VálaszTörlésA kész pillecukorról beszélsz, vagy amikor habosítod?
VálaszTörlésEgyetlenegy titka van, elég levegőt kell bele juttatni. Döntsd meg a tálat, jó legyen a mixered, ne spórolj az idővel. A szirupból pedig eléggé ki kell forralni a vizet, szóval ott is tartsd be a forralási időt. Csak mindent csinálj így, ahogy le van írva, ne változtass, hidd el, tökéletes lesz.
Mosse sikerürlt keverjem tovább? A hab allatt marad lé
VálaszTörlésmost már olyan minta tiéd. Be raktam a hűtőbe. Köszi!!!!!!!!!
VálaszTörlésEgy férfi vagyok :))
Egy férfi: Már nagyon magam alatt voltam, hogy lehet ez, hogy lé van alatta? Épp a feladás határán voltam, én itt már tanácsot adni nem tudok.
VálaszTörlésA teljes kétségbeesésből rángattál vissza :D
Sziasztok!
VálaszTörlésKöszönöm ezt a fantasztikus receptet.
Most csináltam ilyet először.
Még bent van a hűtőben, de az íze már így is nagyon jó.
Szia Wise Lady!
VálaszTörlésAmint mondtam 2 napja, hogy meg fogom csinálni ezt a finomságot...
Most lett kész ez a finomság. Szerelmemmel csináltam meg és nagyon fincsi lett. Elsőnek sikerült. Belecsempésztünk egy tk mandula aromát, ami kicsit zöldített rajta és az ízén is kijön. Megosztom veletek a végeredményt, vagyis a maradékot, mert hirtelen fogy ez a finomság kéremszépen. :-)
http://kepfeltoltes.hu/100312/DSC04038_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Ja, és hogy jobb-e a boltinál? A válaszom: ezerszer jobb.
Köszönjük neked a receptet.
Tibi
Szia Wise Lady! Amint mondtam 2 napja, hogy meg fogom csinálni ezt a finomságot...
VálaszTörlésMost lett kész ez a finomság. Szerelmemmel csináltam meg és nagyon fincsi lett. Elsőnek sikerült. Belecsempésztünk egy tk mandula aromát, ami kicsit zöldített rajta és az ízén is kijön. Megosztom veletek a végeredményt, vagyis a maradékot, mert hirtelen fogy ez a finomság kéremszépen. :-)
http://kepfeltoltes.hu/100312/DSC04038_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Ja, és hogy jobb-e a boltinál? A válaszom: ezerszer jobb.
Köszönjük neked a receptet.
Tibi
Tibi ez tökéletes lett! Ügyesek voltatok.
VálaszTörlésmost vettemki a hütőből csak egy hablett.megprobálom ujra.lehet hogy kevés a zselatin.férfi.
VálaszTörlésHa hab lett, az jó, de azt mondod nem dermedt meg?
VálaszTörlésA menniségeket pontosan tartsd be, akkor jónak kell lennie.
Névtelen 7:58!
VálaszTörlésA zselatinról annyit, hogy nekem digitális mérleg van, ami grammonként mutatja csak. Így elővigyázatos voltam és mikor mutatta, hogy 8 gramm, akkor egy csipetnyit visszavettem a tálból.
(Horváth Rozi zselatint és Haas keményítőt használtunk.)
Tibi
Jó sokáig kevertem. Most raktam be a hűtő be. Nagyon jó mixer kell hozzá az enyém még látta LENINT. A gyerekek ki nevettek de remélem jó lesz. Majd délután írok:a férfi :))
VálaszTörlésNagyon izgulok!
VálaszTörlésMegnéztem még puha olyan mint a szivacs. haggyam még egy órát?? A férfi
VálaszTörlésSzivacsnak kell lennie, nem lesz kőkemény. Szeleteld és forgasd keményítős porcukorba. Szerintem jó lesz.
VálaszTörlésMár keményebb mint az előbbi de mégsem az igazi. Pedig 2 teáskanál zselatint tettem bele:A férfi
VálaszTörlés