Mályvacukor - Pillecukor - Marshmallow


A mályvacukor tipikus amerikai édesség, ami ebben a formájában kb. az 1800-as évek közepétől készül és nagyon közkedvelt. Valójában nem más, mint felhabosított tömény cukor. Nevét onnan kapta, hogy a régi receptekben összetevőként szerepel a mályva növény gyökeréből készült nedv, amely használatos volt a cukrászatban. Ez biztosította, hogy a hab levegősebb, könnyedebb és tartós legyen. Ma már a mályvaszirup helyett kukoricaszirupot és zselatint alkalmaznak.
A házi marshmallow (ejtsd: marsmelou) receptjéhez Orsi tortadíszítő fondantja adta a kiindulópontot. Ahogy elkezdtem utána olvasgatni, receptek és videók sokaságát találtam.
A sok recept nagyjából kétféleképpen készíti a házi mályvacukrot. Az egyikben van tojásfehérje, a másikban nincs.
Én most nem is linkelek forrást, mert a sokból hoztam össze, aki kíváncsi, utánanézhet. Kukoricaszirup helyett mézet használtam. Először a tojásfehérje nélküli változatot készítettem el.

Upgrade: Azóta ismét készítettem egy adag pillecukrot, színezék nélkülit, fehéret. Kicsit utána is olvasgattam a marshmallownak, és a következőket találtam többek között. Az a kukoricaszirup, amit az amerikaiak lépten-nyomon használnak, tartalmaz egészségre nem előnyös anyagokat is. Így aztán jobb, hogy a szirupot mézre cseréltük. A bolti marshmallowban a festék, az ízesítők károsak lehetnek. Van benne tetraszodium pirofoszfát is, ami szintén enyhén toxikus anyag. Mi is vigyázzunk a szinezékek, aromák használatakor. Csak olyat használjunk, amelyben biztosak vagyunk.

Egy adag pillecukor gyorsan elkészíthető, ára kb. ötöde a boltinak, és sokkal egészségesebb is.

Mályvacukor - Marshmallow



Hozzávalók: 13x18 cm-es edényhez
150 g cukor
50 ml víz
1 evőkanál kukoricaszirup (vagy helyette méz)
8 g zselatin + 3 evőkanál víz
csipet só
esetleg: ízesítő aroma és ételfesték
A hempergetéshez:
1 evőkanál kukoricakeményítő + 1 evőkanál porcukor

Elkészítés:
Egy téglalap alakú műanyagdobozhoz méretre vágok 2 sűtőpapírt. Az egyiket szilikonecsettel jól átkenem olajjal és a doboz aljába teszem.
Magasfalú kisebb habverőedényt válasszunk. Én 1 literes, kerek, magas, műanyag fagyisdobozban csináltam.
A habverő edénybe teszem a porzselatint, hozzáadok 3 evőkanál vizet, elkeverem. Állni hagyom. (Ekkor lehet hozzáadni az ételfestéket is).
Egy kislábosba teszem a cukrot, mézet és a vizet, felforralom és még kis lángon forralom kb. 3-4 percet. A viszonylag hígabból sűrű, kristálytiszta szirupot kapok. Minden recept azt mondja, hogy a hőmérséklet legyen 260 F fok, de ne menjen fölé fölé, ami kb. 126 Celsius fok. Én ezt így oldottam meg, elértem, hogy jól forrjon, majd levettem a lángot, és így forralgattam.



A forró szirupból azonnal egy keveset a zselatinhoz öntök és a mixerrel elkeverem. Hozzáadom a többi szirupot is, vanília vagy más extractumot és egy csipet sót. Majd a mixerrel alacsonyabb fokozaton elkezdem keverni. Kb. 6-7 perc múlva maximumra veszem a fordulatot és még habosítom 1-2 percig. Akkor jó, ha már hófehér, megkeményedő a hab, nyúlós, elkezd felmászni a habverőn. Az időtartam függ a mixertől.



Ezt a habot az előkészített dobozba öntöm, kanalazom. Ragacsos, nyálkás, nyúlós massza.



Kissé elegyengetem a tetejét, a másik papírt is bekenem olajjal és a tetejére teszem. Hagyom dermedni a hűtőben, kb. 2-3 óra múlva jó lesz.
A megdermedt hab egy szivacsos, gumiszerű, ruganyos valami lesz.



Ekkor a doboz oldalánál késsel körbevágom, kiborítom a dobozból, és óvatosan lehúzom a papírt róla. Kés élével segítek, ha kell. Az olajos papírra teszem vissza, mert ragadós nagyon! A konyhai ollóval először csíkokat vágok belőle, majd a csíkokat felkockázom.



Egy tálkában összekeverem a keményítőt a porcukorral és minden mályvacukor kockát meghempergetek benne, a felesleget lesöpröm.
Hónapokig tárolható, mert valójában csak cukor.
Nálam a fehér kókuszos, a sárga vaníliás, a zöld keserű mandulás, a piros rumos, a kék szintén vaníliás ízesítést kapott.
Színezék nélkül hófehér színű lesz.
Itt található a kakaós pillecukor receptje.
Készíts házilag marshmallow krémet is: Marshmallow krém házilag



Update: 2010.03.06 Összefoglalva a hozzászólások tanulságait:

- Ne használjunk zselatin helyett tortazselét vagy más hasonlót
- Lapzselatin is jó. Az egyik kedves kommentelő azt írta, hogy ő 5 lap zselatint használt fel. Én nem használom, nem tudom, elfogadom, amit írt.
- Színes pillecukrot folyékony vagy paszta ételfestékkel csinálhattok. Én nem szoktam, általában kerülöm a mesterséges dolgokat. Csak fehéret és pirosat készítek. A piroshoz szederbefőtt levét, kinyomott áfonyalevet, céklalevet használok, beleteszem a szirupba, arányosan a víz helyett. A képeken láthatóak közül a piros málnaszörppel, a többi ételfestékkel készült akkor.
- Én kb. 2-3 cm-es kockákat használok, mert ezt szeretjük a legjobban. Puha, habos, van belseje is. A kicsi méretűnek sok a  keményítős-porcukros "külseje". De ez ízlés kérdése.
- Süthető is. De ezt láttátok is a tv-ben.
- Fondant készítéséhez szobahőmérsékletű pillecukrot használok, nem kell olvasztani. Erről van külön poszt is.
- A zselatint beleteszem a habverő edénybe, leöntöm a 3 kanál vízzel. Aztán megfőzöm a szirupot. Bekapcsolom a mixert és a forró szirupot csorgatva elkezdem mixelni. A zselatin fel fog oldódni. Utána lehet bátrabban önteni.
- A habosság csak azon múlik, mennyi levegőt mixelünk bele. Annyi ideig legalább kell mixelni, mint amit írtam, de a kézi robotgépek különbözőek lehetnek, elképzelhető, hogy 1-2 perc még kell.
- 8 g zselatint nehéz kimérni (én ki tudom, mert egy nagyon pontos digitális mérlegem van). Egy zacskó zselatin általában 20 g. Felezd el, és vegyél el belőle egy késhegynyit. Vagy 8 g kb. 2 teáskanál.
Túl sok zselatinnal kemény lesz!

Kérlek kedves kommentelők, hogy ne Névtelen alatt kommenteljetek, írjatok valamilyen nicknevet, így könnyebben ki tudjátok választani, a nektek szóló választ.

Írjátok meg, nektek hogyan sikerült!

Fehér pillecukor csokiszósszal:

345 megjegyzés:

  1. Miket nem találsz ki...eszembe se jutott volna:)

    VálaszTörlés
  2. fú, sose gondoltam volna, hogy ezt házilag is elő lehet állítani. annyira iaprinak és műnek néz ki. de ezek szerint kb. csak cukor.

    le a kalappal!

    VálaszTörlés
  3. Ez de jó!
    A lüke amerikaiak megsütik, mint mi a szalonnát... nyárson, tábortűznél.
    Hát, ez nagyon tetszett!:D

    VálaszTörlés
  4. Nahat, hogy Te milyen ugyes vagy! :)) Eszembe nem jutott volna, hogy hazilag is ellehet kesziteni. Gratulalok!

    VálaszTörlés
  5. Szuper!És pár száz forintból megvan.

    VálaszTörlés
  6. Huhh, ez nagyon jó, én már nagyon rég terveztem, de mindig azt hitte, h cukorhőmérő nélkül tuti nem sikerül.

    Köszi a közvetett biztatást :)

    VálaszTörlés
  7. Bátran lehet. A 126 foknak a közelébe muszáj menni, de átlépni nem szabad. Hagytam, hogy felforrjon, azonnal levettem a lángot nagyon picire.
    5 adagot csináltam (ez rengeteg!), mindegyik tökéletesen habosítható volt.

    VálaszTörlés
  8. A kedvencem, neki is fogok állni a házi gyártásának :)köszi a receptet!!!

    VálaszTörlés
  9. Orsi: egy adag kb. egy nagy zacskó cukrot ad ki. Nem párszáz forint, hanem 100 alatt.
    Cukor kb. 35 Ft
    Méz mondjuk 10 Ft
    Víz mondjuk 1 Ft ? :DDD
    Energia mondjuk 10 Ft
    És még az aroma, ételfesték x Ft

    VálaszTörlés
  10. Jaj, nagyon régóta szeretnék már én is ilyent készíteni,de még nem jött el az ideje:-)
    Jól néz ki a tied!

    VálaszTörlés
  11. Igazad van!Mégjobb!Elképesztő hogy a boltokban 300 grammért simán elkérnek 400ftot,sőt még többet is.

    VálaszTörlés
  12. Na most van itt az ideje. Nem sok idő, és sikerül, miért ne?

    VálaszTörlés
  13. Király!!!! én sem tudtam, hogy lehet házilag is gyártani! Köszi, lady!!! :)

    VálaszTörlés
  14. Ha nem mondod és nem látom, azt hittem volna, hogy vettél egy zacskóval és arról írsz!!! Nagyon ügyes vagy!!!

    VálaszTörlés
  15. :O:O:O
    Nem semmi, nem is gondoltam volna, hoyg ezt otthon is meg lehet csinálni! Ki fogom próbálni. Mégha cukor is, majd inkább ezt egyék a lányaim, mint az üzleti förmedvényeket! (Bár a kicsim még nem tart ott, hogy édességeket ehet, a nagyobbikkal tartunk az ismerkedős fázisban!)
    Ismét gratulálok!:)

    VálaszTörlés
  16. Whise Lady, ezer puszi neked! :) Mióta kerestem ezt a receptet! Imádom! :)
    Köszi szépen!!!!!!!! :))))

    VálaszTörlés
  17. Duende de jó, előkerültél :)))

    VálaszTörlés
  18. Megkérdezhetem, pontosan milyen zselatint használtál? A hagyományost (Horváth Rozi és társai) vagy valamilyen könnyebben oldódót, mint a dr.Oetker?

    VálaszTörlés
  19. Én már néztem a youtube-on egy videót és láttam hogy van benne kukorica szirup és nem gondoltam volna hogy mézzel is lehet helettesíteni: )szuper ötlet ki fogom próbálni . :D

    VálaszTörlés
  20. A lényeg a glükózszirup, az tökmindegy, hogy miből van, kukorica vagy méz.

    VálaszTörlés
  21. Nagyon szépek! :) és melyik ízesítés lett a legjobb?

    VálaszTörlés
  22. Nekem a keserű mandulás ízlett a legjobban, mert tényleg emlékeztet a marcipánra, viszont a piros lett a legérdekesebb, mert azt víz helyett tömény málnaszörppel készítettem, és a belőle formázott tortadísz napok alatt sem száradt ki, formázható, puha, rugalmas maradt, pedig kint hagytam az asztalon, ebben a nagy hőségben fedés nélkül.

    VálaszTörlés
  23. oké, hogy gyors és olcsó, mitől is egészséges?????

    VálaszTörlés
  24. Párom az ismerkedésünkkor megígérte,hogy mályvacukrot fogunk sütögetni a csillagos ég alatt (hát nem romantikus?! :D). Azóta eltelt egy kis idő, de sehol nem leltünk megfelelő "sütnivalót". Most nekilátunk a Te recepted alapján. Remélem romantikus este sül ki belőle! Köszi, szép napot!

    VálaszTörlés
  25. Névtelen: egészséges, mert semmi adalék nincs benne, a boltival ellentétben. Én nem vagyok híve a szélsőségeknek: Együnk pillecukrot néha, de ha már, akkor adalék nélkülit. Én a mindenevés híve vagyok.

    Stella: feltétlenül kérünk egy részletes beszámolót a romantikus estéről :D

    VálaszTörlés
  26. Egyszer láttam,hogy J.Oliver hogyan készíti,jól megnéztem,hogy ne felejtsem el,de természetesen már egy óra múlva sem tudtam felidézni:(,:).Arra viszont emlékszem,hogy nála sokkal tovább tartott.

    VálaszTörlés
  27. Lady!
    Isteni ez a recept! Sohasem gondoltam, hogy cukorszirupból habot lehet verni. Engem ez lepett meg a legjobban. Nagyon finomak lettek a cukrok:málnaszörpöst, mandulást és vaníliást csináltam, a család pillanatok alatt szétkapkodta!Köszönöm szépen a receptet mégegyszer!Eltettem a kedvenceim közé!

    VálaszTörlés
  28. Edit, nagyon örülök.
    Valójában nagy szerepe van a habosításban a zselatinnak (illetve eredetileg a mályvagyökérnek).
    A szörpös talán még állagra is jobb, mint a sima.

    VálaszTörlés
  29. Elkészítettem és nem lett habos, kb 1 cm vastag az egész, eléggé sűrű. Ez most a zselatin hibája, vagy rosszul forraltam esetleg? (ilyen zselatin fix-et raktam bele, oetkeres) Más hibára nem tudok gondolni, mert alapjába elég egyszerű. :) Köszi a választ előre is.

    Attila

    VálaszTörlés
  30. Szia,

    Nagyon szomorú vagyok, már beígértem a gyerekeknek, és nekem sem lett hab belőle. Nem kaptam sima zselatint, így tortazseléből készítettem el. (Oetker)
    Megkérdezhetem, hogy te pontosan milyen zselatinból szoktad készíteni? Illetve még az lenne a kérdésem, hogy mi történik, ha a megadott hőmérséklet főlé megyünk. (Egy percre elléptem a tűzhelytől és mire visszafordultam, már nagyon forrt.)

    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  31. Kedves Attila és Veronika. Csak a közönséges porzselatin felel meg. Sem a zselatinfix, sem a tortazselé nem jó. Pontosan, mérlegen szoktam kimérni, és még forrón öntöm a megázott zselatinra a szirupot. Az egyik hozzászólásban már írtam, de én normál Horváth Rozi féle porzselatint használtam. Valószínű, hogy lapzselatinnal is működik, de mivel sosem használom, ezért arra vonatkozóan nem tudok mit mondani.
    Semmi baj nem történik, ha kicsit elfordulsz és jól megforr, feltéve ha nem sokáig tart.
    Ami még fontos lehet, az a jó mixer. Erről is tervezek egy posztot, mert pl. A lapos szélesebb lemezekből hajlított mixerlapát gyakorlatilag semmire se jó. A jó mixer pedig nem feltétlenül a drágát jelenti (én egy éve vettem egyet 5000 Ft-ért), hanem a keverő formája a lényeg. Drótból legyen, és a keverő formája alul ne legyen egyenes, hanem egy kissé kúpos kifelé.

    VálaszTörlés
  32. Szia,

    Örömmel jelentem, hogy a sima zselatinnal sikerült. Bár kimértem, de lehet, hogy mégis sok volt, mert egy kicsit kemény lett a hab; kb. 4 perc alatt felverődött és a hűtőben is csak egy óra kellett neki a dermedéshez.
    Te mivel szeded ki a tálból a dobozba? Nekem nagyon nehezen jött ki és elég sok benne is maradt.

    Mégegyszer köszönöm a klassz receptet!

    VálaszTörlés
  33. Örülök, hogy sikerült! Gondolom, sok függ attól, hogy a mérleg mennyire érzékeny, mert olyan kicsi a mennyiség. Nekem elég pontos, digitális mérlegem van. Legközelebb próbáld megnézni, hogy pl. mennyi kávéskanál a mennyiség, vagy mérd le, és vegyél el egy picit.
    Nekem nem kemény, viszont nagyon ragadós-nyúlós a hab nálam, elkezd felmászni a habverőre :D Egy nyeles habkiszedő lapátot szoktam használni, s azzal elég jól ki lehet szedni (viszont a lapátra azért ragad).

    VálaszTörlés
  34. Szia,

    Elnézést, még egy utolsó, hosszabb bejegyzés kikívánkozik belőlem: Teljes a siker, a harmadik próbálkozás tökéletes lett! Háromszoros adagot készítettem, és lehet, hogy a mennyiség miatt, de nagyon sokáig kellett verni és hamarabb abbahagytam, mint eddig. Nem lett olyan kemény, sőt olyan ragadós, nyúlós sem igazán, mégis tökéletes lett a végeredmény állaga, pedig csak egy órát töltött a hűtőben. (Így aztán könnyen ki is jött a tálból, amiben felvertem.) Viszont lenne egy tippem: van egy szilikon tortaformám, én azt kentem meg egy kis oljjal és abba öntöttem bele (lehet, hogy az olajat el is lehetne hagyni), nagyon könnyű utána kezelni, igaz kör alakú lesz, azt kell szabdalni. Ja, és az ollót is beolajoztam :-)

    VálaszTörlés
  35. Hát ez nagyszerű!
    A szilikonos forma nagyon jó ötlet.

    VálaszTörlés
  36. Én lapzselatinnal csináltam (Oetker). 5 lap kellett hozzzá. Az eredmény tökéletes, jobb, mint a bolti. Köszönet érte. Amúgy pl a tecsóban árulnak átlátszó keserűmandula aromát. Ha hamis marcipánt akarok készíteni én az fogom hazsnálni...
    Ja és raktam bele egy csipet sót is így nem lett *annyira* folytóan édes...

    VálaszTörlés
  37. Na, negyvenediknek hadd kérdezzek. Akkor ezt lehet sütögetni, nyársalni?

    VálaszTörlés
  38. Még nem próbáltam, de szerintem lehet.

    VálaszTörlés
  39. Nagyon klassz recept, a barátaim előtt nagyott villantottam vele.Rózsaszín lett a málnaszörpttől. Én kiolajozott szilikonformában hűtöttem le. Kis szív alakú mélyedések vannak benne. Így aztán dermedés után csak beleborítottam a porcukorba és kész. Csak a gépi habverőm mondta fel a szolgálatot készítés közben.
    Mivel szörppel öntöttem fel a zselatint, nekem nagyon édesnek tűnt. Lehetne ilyenkor kevesebb cukorral készíteni? Viki

    VálaszTörlés
  40. Na, én megcsináltam, de még a hüttőben dermed:))

    VálaszTörlés
  41. Viki a szirup sűrűsége fontos, annyi cukrot biztos elvehetsz, mint ami a szörphöz tartozik. Én mondjuk 10g cukorral kísérleteznék.

    VálaszTörlés
  42. Szia!

    Ez nagyszerűűűűűűűűűűűű! Pont hehér pillecukrot kerestem,de sehol nem lehet kapni. Szeretném torta bevonásához használni. Szerinted jó hozzá? Próbáltad már?
    Köszi a segítséged:Ági

    VálaszTörlés
  43. Sziasztok!
    Szerintetek lehet ezt a mályvacukrot cukor helyett pl. édesítővel, vagy esetleg szőlőcukorra, esetleg glukononnal készíteni, hogy cukorbetegek is ehessék????
    Köszi előre is a válaszokat

    VálaszTörlés
  44. Szerintem édesítővel nem lehet, hisz ez habosított cukor. Az elképzelhető, hogy répacukor helyett lehet másfajta cukrot is használni, de az meg nem jó a cukorbetegnek.
    Ez fából vaskarika.

    VálaszTörlés
  45. Szerintetek a kukoricakeményítőt fel lehet cserélni rendes keményítőre???
    Ha nem, nem tudtok valamilyen boltot, ahol lehet ilyen kukoricakeményítőt venni.....???
    Eddig sehol nem láttam?? :-((
    Köszönöm

    VálaszTörlés
  46. Szia! A rendes keményítő az a kukoricakeményítő általában. Árulják szupermarketekben, de bioboltban biztos van. Egy nagy zacskó kb. 300 Ft, és sokáig elég. Szokott lenni még burgonyakeményítő is a boltokban, azt még nem próbáltam, de 1000% hogy az is jó.

    VálaszTörlés
  47. Szia Wise Lady!
    Nagyon szépen köszönöm a választ :-)
    közben rájöttem én is, hogy a sima étkezési keményítő az kukoricakeményítő :-))))

    VálaszTörlés
  48. Szia Wise Lady! Nagyon köszönöm a receptet, legalább 13 félétkészitettem, azzal ellentétben, hogy az elsőt feladtam, mert nemsikerült. De ötperc mulva ujra kezdtem mert az 5 éves unokámról volt szó, ugyan is a minimax-on reklámozzák csokiba mártogatva, volt is itthon egy mikuláscsomagban nemelférő, fenyőfaalakú kis tasakban, amit 250 ft.ért vásároltam. Azt adtam neki sürgősen. Miután elment haza keresgéltem a neten! És hálistennek rádtaláltam:)!!!

    VálaszTörlés
  49. Nagyon örülök! 13 féle? Nem semmi!

    VálaszTörlés
  50. Szia Wise Lady!

    Az én kislányom tejallergiás, a bolti édességek emiatt gyakorlatilag szóba sem jöhetnek. Én imádom a pillecukrot, de utálnám sutyiban enni, ezért nagyon örültem, amikor rátaláltam erre a receptre.
    Ki is próbáltam, elsőre nekem is túl keményre sikerült a hab, alig bírtam kiszedni a tálból, egy része benne is maradt, de nagyon finom lett, pont olyan ízű, mint a bolti.
    És pont jókor jött ez a recept, mert a Minimaxos reklámot természetesen mi is láttuk :-) és ha már mindenki azt eszi ugye...
    Ezúton küldünk neked sok sok hálás puszit a finom pillecukorért!
    Bogika és Andi

    VálaszTörlés
  51. Bogika és Andi: nagyon örülök!

    VálaszTörlés
  52. Nagyon tetszik!Köszönöm! Én is már régóta keresem ezt a receptet mert a két kislány is eltervezte(biztos valamelyik mesében látták) hogy süssünk kint mályva cukrot ki probálom én is látom nagyon jók az eredmények eddig!

    VálaszTörlés
  53. Örülök, hogy én is rátaláltam a recire. Egy kérdés: esetleg kakaóporral szinezhetem? Ha igen, mégis mennyit tegyek bele?

    VálaszTörlés
  54. Kakaóporral nem próbáltam, de szerintem nyugodtan. Egy kisadaggal kísérletezz, és a legvégén tedd hozzá.

    VálaszTörlés
  55. Köszi a receptet! Nagyon egyszerű, nagyon finom és gyorsan meg is van. Nagy sikere volt.

    VálaszTörlés
  56. Nagyon szeretem ezt az édességet, de mindig üzletben szoktam venni, s bizony eszembe se jutott, hogy ezt házilag is el lehet készíteni...
    ...nem gond , ha elviszem az első soraid a blogomba ?...természetesen a nevedet feltüntetem...

    VálaszTörlés
  57. Próbáld ki, egyszerű, olcsó, finom.
    Vidd csak, megtisztelsz vele.

    VálaszTörlés
  58. Kedves Wise Lady!Nagyon boldog vagyok, hogy megtudtam csinálni, hála neked. Mivel most nagyon reklámozzák a minimax tv csatornán, az 5 éves unokámnak nagyon tatszik a bilti. Meg is vásároltam, de jó ideje már nemkapok. Mivel rájöttem hogy ez ezt te csinálod, el e árulnád hogy formázod meg úgy, ahogy a dobozban van. Én ugyan elmostam a dobozkát, tettem bele nutellát és csináltam 2 féle cukrot ami nagyon szép, finom let. De nemtudtam kerekre formálni és összetekerni ojan szépen. Ha lennél szives és leirnád nagyon megköszönném! Nagyon olcsó, de én élvezem ahogy sikerül elkésziteni. Hisz az egész iterneten ez az egyetlen recept.

    VálaszTörlés
  59. Sajnos nem tudok segíteni, van ugyan egy fiam, de nincs nálunk Minimax, így nem tudom, hogyan kellene formázni.
    De most már kíváncsivá tettél, elárulhatnád, hogy néz ki ez az édesség.

    VálaszTörlés
  60. 1kb: 2 dl-es műanyag dobozban van, ami 2-é van osztva, a kissebb részében van a mogyorókrém, a nagyobb a pillecukrot tartalmazza. Gömbölyűre van formázva, ami fehér, éskb:1 cm ármérűjű, ami köbevan tegerve rózsaszinű keskenyebb ugyancsak gömbölyű cukorral és ugy van el darabolva. Én aszitem ez is a te munkád. Kóóp élelmiszerboltokba lehet kapni , igen ritkán. Egyébként az ize ugyan az mint a te receptednek, csak megvan formázva gömölyűre.Már sokat variáltam rajta hogy lehetne megcsinálni úgy.Arra jutottam, miután megnéztem nálad a csokis receptnél a fotót,hogy szerintem lekellene vágni a 4 sarkát.Talán ugy gömbölyű lehet , vagy pedig, 3 szöglatüre vágni, igy csak a 3 sarkát kellene levágni. Egyébként igy is nagyon jól mutat!Ja majnem elfelejtettem, még van a dobozkában 1 nagyon picike műanyag villa is amite felszurja gyerek és azzal mártogassa a mogyorókrémbe. Gondolom ismered a gyümülcs joghurtor, amiben külön van a joghurt és a gyümülcs, ahoz hasonló a doboz.Igérem ha sikerül vennem, lefotózom, és átküldöm. Legyen csodás napod Wise Lady!

    VálaszTörlés
  61. Kedves Wise Lady!Még elfelejtettem leirni, a nevét: Habvarázs.Marshmallow.

    VálaszTörlés
  62. Lehet keményitő nélkük is?
    Vagy esetleg más fajtával?

    VálaszTörlés
  63. Burgonyakeményítőt lehet még kapni.
    A keményítő azért kell, hogy ne ragadjon. A tisztán porcukor ehhez nem elég.

    VálaszTörlés
  64. Nagyon köszönöm a részletes leírást. Ki fogom találni a módját, mert közben végigkérdeztem pár gyereket én is, látom, hogy ez kedvenc.
    Nyáron megváltoztatuk a tv-csomagot, és most nincs Minimaxunk.

    VálaszTörlés
  65. Én épp most csináltam először, de sajnos nem sikerült tul jól. Most dermed.

    VálaszTörlés
  66. Én most láttam a tv-ben, Ördög Nóri csinálta. Holnap kipróbálom!

    VálaszTörlés
  67. Én is most láttam a tv-be, megpróbálom én is:-)

    VálaszTörlés
  68. Ha én ezt hamarabb tudom nem próbálkozom azzal a sok mű bolti pillével.

    VálaszTörlés
  69. Szerintem Ördög Nóri is Wise Lady receptje alapján készítette el, már alig várom a hétvégét, hogy én is kipróbálhassam.

    VálaszTörlés
  70. Erre én is kíváncsi lennék, hogy az én receptem inspirálta-e Nórit!

    VálaszTörlés
  71. Megnéztem a videót, és egyértelmű, hgy Nóri az én blogomból gyártotta a pillecukrot, hisz teljes mondatokat szó szerint idéztek innen.
    Nos kedves látogatók, fogyasszátok egészséggel, okozzatok örömet a gyerekeknek vele.

    VálaszTörlés
  72. Azt hiszem ezt nekem is ki kell próbálnom!!
    Én is láttam tegnap a tv-ben,ahogy a Nóri csinálta,és kedvet is kaptam hozzá!
    Köszi a receptet Wise Lady!!
    Nyáron meg tuti a sütögetését is kipróbáljuk a családdal :D

    VálaszTörlés
  73. szia Wise Lady..
    Nagyon jo a recept ma ki is probalom,tegnap lattam a tv-ben es megkerestem rokton,de a vacsoracsata honlapjan csak a csokinak a receptje van,amiben martogattak,de hala neked megvan a recept...,,tuti,hogy nyaron is kiprobaljuk,sutogetve...koszi areceptet

    VálaszTörlés
  74. Már régóta kacérkodom a pillecukor elkészítésével, de eddig nem jutottam el, csak addig, hogy jó lenne...
    De majd most! Hétvégén tuti ez lesz!

    VálaszTörlés
  75. ÉN most készítettem elés valami tökéletesen sikerült . Most dermed érdemes kivárni :D

    VálaszTörlés
  76. köszi a receptet....én is a tévéből kaptam hozzá kedvet...ha a tévés hölgyikének is sikerült akkor nekem is fog remélem :)

    VálaszTörlés
  77. Hála Nórinak én is megtaláltalak :)
    Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen pillecukrot lehet házilag gyártani. Lehet, hogy még ma este nekiesek :)))))

    Gratu a nagy látogatottsághoz!

    VálaszTörlés
  78. Köszönöm!
    Bátran, nem bonyolult :D

    VálaszTörlés
  79. Sziasztok!
    Megcsinàltam èn is, lapzselatint hasznàltam (kulfoldon èlek ès itt nem kaphatò por alakban), 8 grammnyit. A szirup kifehèredett, de nem igazàn habosodott fel, màr akkor elkezdett kotni mielott a formàba kerult volna :P
    Tùl sok lehetett a zselatin?

    életemben nem volt dolgom mèg olyan ragadòs masszàval mint ez :D

    Szèp napot!

    VálaszTörlés
  80. Szia,
    én is kipróbáltam volna ma, de sajnos csak tortazselém van. Már alig várom , hogy beszerezzek minden hozzávalót. Keményítő, zselatint és az első dolgom lesz , hogy megcsinálom. Kiváncsi leszek hogy sikerül.

    VálaszTörlés
  81. Agnes: bizony ragad, mint a csuda! Olajos papír, enyhén olajos kéz.
    Lapzselatinról írt az egyik kommentelő, a hozzászólásokban megkeresheted, ő 5 lap zselatinról beszélt. Úgy hiszem, itt a súly nem azonos értékű zselatint ad ki. Én soha nem használok, csak port.

    Névtelen: Tortazselé nem jó.

    VálaszTörlés
  82. Hol tudok beszerezni ételfestéket, és abból mind az összes kell?

    VálaszTörlés
  83. Nagyon jó recep és nem is tűnik nehéznek . Azonnal nekiállok megcsinálni. Köszi!

    VálaszTörlés
  84. Szia Wise Lady!Nekem valamiért nem akart krém lenni, csak egy híg valami maradt, a zselatin rossz?ha igen milyet vegyek?

    VálaszTörlés
  85. Ételfestéket folyékony alakban élelmiszerboltban lehet venni, és egy-két kávéskanál kell csak, a készített mennyiségtől függ. Szuper és hipermarketekben biztosan van.
    Ezenfelül kapható még zselés és por alakú is, ezt cukrászkellék boltban, Ázsia boltban, esetleg más delikátesz boltban kapsz.

    VálaszTörlés
  86. Tök jó,hogy kitaláltál egy
    ilyen pillecukor receptet!

    VálaszTörlés
  87. Beatrix, nem fordulhat elő, ha a mennyiségeket betartod, még sosem tapasztaltam.
    A tippem, hogy túl sok vizet használtál, és kevés vagy rossz minőségű zselatint.

    VálaszTörlés
  88. Annyira jól sikerült ,hogy máskor is fogom csinálni a pillecukrot!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  89. Bármilyen ízesítést lehet használni mit javasols?

    VálaszTörlés
  90. Névtelen: nem én találtam ki a házi pillecukrot, én csak a magyar alapanyagokra adaptáltam, és a mennyiségeket pontosan belőttem. Pl. a kukoricaszirupot lecseréltem mézre. Stahl vagy Jamie Oliver is készített már, de elég bonyolultan és körülményesen, ráadásul mindenáron ragaszkodtak a cukorhőmérő használatához. Valamint nálam jelent meg először blogon (tavaly nyáron), mindenki számára elérhetően, és magyar nyelven. Azóta többen is kipróbálták, ők fel is tették a blogjukra, rám hivatkozva.

    VálaszTörlés
  91. Nagyon örülök, hogy jól sikerült!

    VálaszTörlés
  92. Szia! Dr.otker gyümölcs kocsonya, ezt használtam.

    VálaszTörlés
  93. Nagyon sokféle ízesítést lehet használni. Vanília, rum, citrom, narancs.
    Víz helyett használhatsz különböző ízesítésű szörpöket vagy mindenféle befőttnek a levét. Aromákat is tehetsz bele.
    Én, általában aromát és ételfestéket nem használok, csak természetes dolgot teszek bele.
    Nemrég készítettem a szederbefőttem levével, színes is volt, íze is volt.

    VálaszTörlés
  94. Beatrix: az sajnos nem jó. A hozzászólások elején már volt egy próbálkozó, aki ezzel rosszul járt.
    Csak a normál, közönséges zacskós porzselatin felel meg.
    Zselatinlapot is lehet használni, azt írta egyik kommentelő, hogy 5 lap kellett hozzá, de ezt én nem próbáltam.

    VálaszTörlés
  95. Szia! Dr.otker gyümölcs kocsonya, ezt használtam.

    VálaszTörlés
  96. rendben van köszönöm, meg próbálom újra hátha sükerül:-)

    VálaszTörlés
  97. Nagyon jól nézki ki is fogom próbálni amikorlessz rá időm

    VálaszTörlés
  98. Nekem a zsírpapírra eléggé odaragadt..a második készítésnél folpackot raktam a formába és azt olajoztam be..nagyon könnyen ki lehetett venni belőle:) viszont a második készítésnél nem lett olyan sűrű a krém mint az elején..lehet h azért mert a cukorhoz öntöttem 1 zacskó vaníliás cukrot??mondjuk így is lehetett vele dolgozni, és nagyon finom is lett, csak nem tudom miért nem lett olyan kemény a massza...ugyanazok voltak az alapanyagok és ugyanolyan mennyiségben.

    VálaszTörlés
  99. Igen, a folpack tökéletes, mostanában már én is azt szoktam :D
    A felverésben van különbség valószínűleg. Kevesebb levegőt juttattál bele. Én mindig megnézem az órát, és nem érzésre mixelem, aztán, ha annyi még nem elég, akkor folytatom
    A vaníliáscukornak nincs köze hozzá.

    VálaszTörlés
  100. Nekem nem volt tegnap otthon zselatin, és azt hittem tortazselével is működik... Szóval én is csak megerősíteni tudom, hogy nem. Nem habosodott fel... megkeményedett, de csak törik... De ma megyek veszek zselatint!!! És újra nekiesek. Sztem kész öröm ezt készíteni :)

    VálaszTörlés
  101. Kedves Wise Lady. Nekem sem sikerült elsőre. A zselatinos desszertek nekem valahogy sosem sikerülnek.(pl. joghurt torta) 8 gr-nak én egy evőkanálnyit számoltam és talán a méz is egy kicsit több lett. Ettől lett-e kemény és kevés. Egyáltalán nem lett habos. Mit ronthattam el?? A zselatint muszáj állni hagyni, mert sűrű lett és ha közvetlenül akkor keverem el a vízzel, mielőtt a sziruppal összedolgoznám az nem lenne jó??

    VálaszTörlés
  102. Málnaszörppel készítettem és esetleg attól nem lett habos??

    VálaszTörlés
  103. Sziasztok!
    Én Dr. Oetker zselatin fix-el csináltam, és nagyon szép habos lett, szóval nem csak a sima zselatin jó!:)

    VálaszTörlés
  104. Milyen mennyiséget használtál belőle?

    VálaszTörlés
  105. Az egy evőkanálnyi, az sok. Egy tasak általában 20 g -os, akkor annak a fele kb. Szerintem akkor is jó, de mivel öntöd rá a forró szirupot és közben mixeled, fel kell, hogy oldódjon.

    VálaszTörlés
  106. Nem a málnaszörptől, szerintem sok volt a zselatin.

    VálaszTörlés
  107. Alig kell hozzá valami,most rögtön kipróbálom.
    Gumicukrot nem tud valaki házilag?

    VálaszTörlés
  108. Sziasztok!Sikerült megcsinálnom.Én szilikonos sütőpapírt használtam,ezt nem kellett beolajozni,és könnyen le lehetett húzni.

    VálaszTörlés
  109. kedves wise lady!
    most készülök megcsinálni a recepted alapján a pillecukrot. lenne egypár kérdésem:
    ha lapzselatinnal csinálom, annak ki kell hűlnie vagy jo melegen is?
    a szirupot még forrón öntöd a zselatinhoz?
    a műanyagedény aljára muszály tennem sütőpapírt vagy elég ha kiolajozom?
    ha a műanyagedényem 26X12 cm-es a magassága pedig 5 cm, az megfelel egy adagnak?
    egy adag kb. hány édesszájú embernek elég?

    még nagyon kezdő vagyok a konyhában ezért kérdeztem ennyit. bocsi ha hüyleséget kérdeztem. nemsokára jön át barátnőm és együtt szeretnénk megcsinálni, úgyhogy jo lenne ha mihamarabb válaszolnál. előre is KÖSZÖNÖM! :)

    VálaszTörlés
  110. Én is kipróbáltam :) Simán, minden színezék és aroma nélkül, megnézni, hogy is van :)
    ;) Nagy siker élmény ért! Sikerült :) Hmm! De szeretem ^^

    VálaszTörlés
  111. Moha:A pirosat málnaszörppel, nem régiben szederbefőtt levével csinálom. A többi festékkel készült akkor, de őszintén szólva én a piroson kívül csak sima natúr fehéret szoktam azóta csinálni.

    VálaszTörlés
  112. A lapzselatinról nem tudok bővebbet, mert nem szoktam használni. A hozzászólások között van, aki próbálta.
    A szirupot még forrón kell elkezdeni önteni a zselatinhoz, először csak keveset, és már akkor folyamatosan mixelni.
    A massza nagyon ragadós, ezért kell az olajozás. Nem muszáj papírt, ha sima az edény alja, akkor jól ki lehet venni. De használhatsz folpackot is, azt olajozni se kell, én mostanában már azt teszek alá és fölé.
    A 26x15 cm-es edénybe másfélszeres adagot tennék. Szerintem annál finomabb, minél nagyobb kockák lesznek. Én a kb. 2-3 cm-eseket szeretem a legjobban. Finom puha, habos.
    Szerintem legelső alkalommal a másfélszeres adag elég lesz 3-4 embernek, legalább pillanatok alatt elfogy :D Elég tömény édesség.

    VálaszTörlés
  113. Nagyon örülök, hogy sikerült!

    VálaszTörlés
  114. Gumicukrot is lehet házilag csinálni (sőt rágót is!), de ahhoz kell egy gumialap vegyület. Utánanézek, hogy itthon lehet-e kapni.

    VálaszTörlés
  115. Szerencse, hogy nem olvastam el előre a kommenteket, lehet, hogy nem mertem volna belevágni... :-D
    Mindenesetre én már régóta szemeztem ezzel a recepttel, és mindenféle komolyabb méricskélés nélkül (cukor és víz kimérve, zselatin, méz érzésre) úgy tűnik, sikerült. Legalábbis remélem, bár nemrég tettem be a hűtőbe. Az biztos, hogy az edényből alig bírtam kiönteni, annyira ragadt és nyúlt, így gondolom, hogy nem lesz gond a dermedéssel. Az íze szuper (némi vanília aromával ízesítve), bár a végén jelentős adag a mosogatóban volt kénytelen kikötni... miután az istennek nem akart kijönni a tálból :-D

    VálaszTörlés
  116. Theia: Nagyszerű, nem is kell parázni, én se szoktam :D
    A zselatin érzésre nem mindig fog sikerülni, inkább jegyezd fel most, hogy hány kávéskanál volt :D
    Én egy nyeles habkártyával szoktam kiszedni, így szinte teljesen ki lehet takarítani az edényt.

    VálaszTörlés
  117. Szia Wise Lady,

    Sajnos nekem nem sikerült, lapzselatint használtam 5 db-ot. mi lehet a gond ha nem jön fel? Nagyon hamar felkúszott a cucc a keverőre-kb 2 perc, utána már nem is vitte a gép. talán egy kicsit kemény is lett, de inkább az a gond, h nem jön fel. zselatin fix is jó hozzá? nem adom fel ,míg nem sikerül addig csinálom :)

    VálaszTörlés
  118. Betti:
    Miért csinálnád mással, mint amivel a recept már sokszorosan kipróbálódott?
    Porzselatint javaslok, minden boltban lehet kapni.

    VálaszTörlés
  119. Szerintem az egész ország ezt csinálja :))) , mert tényleg nem kaptam porzselatint :( .
    Remélem sikerül beszereznem, és akkor megpróbálom megint. Köszi

    VálaszTörlés
  120. Én pont tegnap csináltam meg ezt a receptet! Már mindenütt kerestem!! Amikor elkezdtem csinálni nem hittem volna hogy ez lesz belöle! De nagyon jol sikerült és mindenkinek izlett :)

    VálaszTörlés
  121. Wise Lady! Megcsináltuk a pillecukrot,nagy sikert aratott a családban.Ezuton szeretném neked megköszönni hogy vagy!!! És ilyen fantasztikusan egyszerü receptekkel örvendeztetsz meg bennünket az oldaladon!!További sok sikert és jó munkát! puszi Anikó és családja

    VálaszTörlés
  122. Mindkettőtök sikerének nagyon örülök!

    Anikó: meghatóan kedves dolgokat írtál. (Mintha hájjal kenegetnének :D )

    VálaszTörlés
  123. Szia Lady! Csak öszinte voltam.A családom mondta ezt mert több receptedet kipróbáltuk és mindig nagy sikere volt.Gyermekeim és párom örömére /aki nagyon édes szájú/ sok kellemes és ízben gazdag étel elkészítésében nyújtottál nekem receptjeid útján hathatós segitséget amit köszönök neked!puszi Anikó és családja

    VálaszTörlés
  124. 11:49-es Mennyi zselatint (hány kávéskanállal) tettél bele?? Mézet is kevesebbet??
    Nekem kemény nyúlós rágó szerű lett és nem olyan mint Ördög Nórinak, hogy a habot egyszerűen szinte kitudta borítani az edényből.
    Kedves Wise Lady olyan habosnak kell lenni??

    VálaszTörlés
  125. Most kezdek hozzá életem első pillecukorjához, dupla adagot csinálok, ha kész, megírom. Időmérés indul.

    VálaszTörlés
  126. Szia Wise Lady! Én is megcsináltam,de legközelebb dupla mennyiséget fogok,ugyanis Anyu mikor meglátta,megkérdezte"csak ennyi?" :)
    Egyébként nagyon-nagyon finom lett! Köszönöm a receptet!
    Azt esetleg tudja valaki gáztűzhelyen hogy lehet megsütni? Próbáltam a boltival,de megégett a külseje... :(

    VálaszTörlés
  127. Névtelen
    2010. március 6. 12:45 :
    Habosnak kell lenni. De azért nyúlós, ragadós, gumiszerű. Ezért kell az olajos papír, hogy könnyen ki tudd venni.
    Amikor meghempergetted őket, akkor fogod igazából látni, milyenek lettek.
    Szerintem kb. 2 kávéskanál lehet a 8 g zselatin.

    VálaszTörlés
  128. Köszönöm szépen. Megpróbálom még egyszer és majd megírom, hogy sikerült.

    VálaszTörlés
  129. Dztunde, és milyen lett?? Habos??

    VálaszTörlés
  130. Tapasztalatok:
    20gr zselatin az pont 5 teáskanál, tehát egy teáskanál 4gr.
    Én egyes fokozaton kezdtem keverni,két perc után meguntam,nem történt semmi,hármason folytattam,így kb. egy perc múlva kezdett kifehéredni,6 perc után gyönyörű volt és még két perc maxon,amikor ragacsos lett,ahogy kell. Fincsi.
    Villanytűzhelyen, melegentartó lábosban 7-es fokozaton kezdtem melegíteni a szirupot,amikor a cukor megolvadt levettem 7-re,forráskor 3-ra,kicsit kavargattam,majd elzártam,de még nem vettem le kb.fél percig.
    Úgy nézem,tuti lesz,folpacktot tettem alá és olajat,remélem lejön róla:)
    Majd jövök,lenyalakodom a habverőszárat és az edényt:))

    VálaszTörlés
  131. Pont olyan fehér és fényes, mint itt a képen. Kitartóan kell kavarni a megadott ideig!!!

    VálaszTörlés
  132. Ja,most nézem, a képen nem fehér.Mindegy,olyan.
    Még egy tapasztalat: a mézem ikrás volt,betettem a mikroba (Mikrobi)
    Na,ez nem volt jó ötlet,az egész szétfolyt a műanyag tartóval együtt. 400 watton egy perc alatt:(((
    Az edényekből hogy jön ez ki? A ragacs? Mosogatógépem van,az csak feloldja,de kézzel? Vagy csak áztatni kell?

    VálaszTörlés
  133. Megcsináltam! Isteni lett, csak az enyém nem lett ragacsos nyúlós! Inkább olyan volt a massza, mint a piskótáé. Dermedés után az íze isteni, de hiányoznak a lyukacsok. Valószínű az én ezeréves AKA mixeremnek nincs olyan nagy ereje, mint kellene, mert legalább 12 percig vertem. Szép fehér lett, meg habos, de nem nyúlós, ragacsoss. Viszont ismételek holnap!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  134. Megy ez lányok! :D

    Az edényekből forró vízzel simán kijön. Leolvad.

    VálaszTörlés
  135. Most nézem,elcsesztem,szóval 10-es fokozaton kezdtem a forralást.
    Mivel sietek, a hűtésre kicsit rásegítettem fagyasztóval,fél óra hűtőszekrény után.
    A tetejére nem tettem borítást,az nem lyukacsos,de az alja,az gyönyörű.Ezt az olaj teszi??
    Fini!! Bár a gyerekeim szerint köze nincs a boltihoz,de finom!!!
    Lezabálok:((

    VálaszTörlés
  136. Köszönet mindenért, szaladok,viszem a kóstolókat a barátnőknek.

    VálaszTörlés
  137. NAGYON JÓ LETT A PILLECUKOR!!!!!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  138. Hogyan csináltad?? Ki tudtad szedni a tálból??

    VálaszTörlés
  139. Ha nem tudod kiönteni, kanalazni a tálból, akkor 10 másodperces mikrózás a legalacsonyabb teljesítményen újra meglágyítja.
    Az edénybe pedig olajos papír.

    VálaszTörlés
  140. Sziasztok!
    Én is megcsináltam a pillecukrot, isteni lett!
    Pont olyan amilyet én szeretek.
    Az első adagot 18 gr szörppel ízesítettem, szineztem és valami frenetikus lett :P
    Csak kevés!! :((( nagyon kevés :((
    A másik adagot duplának indítottam, csak a hab verése közben jöttem rá, hogy a cukrot fele annyit tettem bele, mint kellett volna :S
    Minden más dupla, csak a cukor nem..mind1 végig csináltam, és sikerrel jártam, nem lett olyan tömény cukor, mint az előző és talán ruganyosabb, vagy gumisabb,
    de szerintem jó, még annyit, hogy én villára szúrtam és a gáz lángjánál pörköltem a külsejét...hmmm...
    A külseje megpirult, olyan íze lett mint a vatta cukornak, a belseje pedig elfolyt. Pffff... bárcsak többet tudnék enni belőle, nem tudom abbahagyni! :)
    A fiúk nálunk nagyon édesnek találták, de el fog fogyni nem félek tőle :)
    Köszönöm a receptet, nagyon félve indultam neki, de nagyon egyszerű az egész!
    Biztos vagyok benne máskor is csinálok :)

    VálaszTörlés
  141. Ja, még annyit, hogy én olajoztam a sütőpapírt amivel kibéleltem a dobozt és szinte lemászott a papírról, nem ragadt rá semmi ilyesmi! :)))
    Bár nem is sajnáltam az olajat, jól bekentem.

    VálaszTörlés
  142. Még egy...bocsi...most jött a fiam és dícsérte a fehér cukrot, hogy sokkal finomabb, mint az előző, mert nem annyira édes...
    Ilyenkor úgy dagad a mellem a büszkeségtől :P
    Csak ajánlom, hogy aki kacérkodik a gondolattal kezdjen hozzá bátran! :)))

    VálaszTörlés
  143. Böbe: ez szuper. Én is ki fogom hígabban is próbálni!

    VálaszTörlés
  144. Jelentem kipróbáltam villára szúrva a tűzhely fölött,és isteni lett!!! A boltival ellentétben ez szépen megpirult,belül finom folyós lett. Próbáljátok ki,nagyon finom! :)

    VálaszTörlés
  145. Kipróbáltam és sajnos nekem nem sikerült :( :( nem lett lyukacsos,már kinézetre is nagyon töménynek tűnik.több óra után sem tudtam elvágni.eggyet megkostoltam szinte csak méz ize volt és nagyon nem volt jó.mit ronthattam el ?:(

    VálaszTörlés
  146. Egy evőkanál mézet tettem csak bele ahogy irtad.Nagyon nem olyan lett amilyennek kellett volna. Holnap neki ugrok mégegyszer.Ha esetleg valaki tudna segiteni,hogy mit csinálhattam rosszul,megköszönném.Szép estét mindenkinek!

    VálaszTörlés
  147. Kitti: Talán nem habosítottad fel eléggé, és több zselatint tettél, mint kellett volna. Ízre ne várj különöset, cukor ízű. Tegyél bele valamilyen ízesítést. Vaníliát pl.

    VálaszTörlés
  148. Köszönöm Wise Lady!Holnap megprobálom mégegyszer.Tovább habosítom.Egyszer majd csak sikerülni fog :)

    VálaszTörlés
  149. Márta
    Nagyon köszi a receptet,úgy látom az egész ország pillecukor lázban ég.Az első adag citromos,a második adag narancsos lett.Mindegyik elsőre sikerült.Azt tapasztaltam,hogy mennél idősebb a pillecukor,annál finomabb.Frissen nagyon lágy,de később egyre jobban hasonlít a boltihoz és sokkal jobb.

    VálaszTörlés
  150. Tényleg az egész ország ezt készíti. Köszönhető Ördög Nórinak. És Neked, Wise Lady, hogy feltetted a recit. Tudom, hogy nem most, de én se gondoltam, hogy van rá reci a neten. Ma én is megcsináltam, a család szerint finom, én még nem kóstoltam, mert 90 napozok, de majd holnap...

    VálaszTörlés
  151. Nekem miért kezdett el karamellizálódni a cukor? Nem értem, mit ronthattam el?

    VálaszTörlés
  152. Tovább forraltad és nagyobb lángon, mint kellett volna. Felmelegíted, jól felforralod, hogy habos legyen, aztán nagyon pici takarékon még forralgatni.

    VálaszTörlés
  153. Gratulálok Wise Lady!
    Főként a recept részletes leírásához, így aki pontosan követi, teljes lesz a siker. Én először türelmetlen voltam,nem olajoztam a szilikonos sütőformát és csak 2-3 órát hűtöttem, de a második adag fantasztikus lett!!!
    Megnéztem a többi receptedet is és az "Anya főztje" a kedvenc lapok közé került. A házi krémsajtodat is kipróbálom. Köszönöm!

    VálaszTörlés
  154. Áhh, köszi! Majd akkor úgy csinálom!

    VálaszTörlés
  155. Köszönöm a dícsérő szavakat. Örülök, hogy olvasóm lettél :D

    VálaszTörlés
  156. Én már 2x is megcsináltam, jaj de isteni :))) Ki is linkeltelek Wise lady a blogomra, sztem a napokban Te vagy a világ közepe :)))
    Én 3. készítésre az általad megadott mennyiséget pontosan betartottam, és mikor elkezdtem a masszát felverni, akkor tettem hozzá kb. 1,5 ek. meggyszörpöt. Tökéletes halványrózsaszín lett. Olyan púderes :)
    A végén pedig a porcukor+ keményítő után beletettem őket egy szűrőbe kb. 6osával és lerázogattam a felesleget. Nyami. :))
    http://trichterwinde.blogspot.com

    VálaszTörlés
  157. Elkészítettem, nagyon jó lett! Második nekifutás málnalével,az lett az igazi. Köszönöm a receptet és a tökéletesen pontos leírást!

    VálaszTörlés
  158. Én is megcsináltam másodszor is, de most meg híg lett és még kevesebb. Hogy ne ragadjon kiolajoztam a tálat, amiben habosítottam. Vagy a szirupot kell eltalálni?? Hát ez nem az én desszertem.

    VálaszTörlés
  159. A tálat nem szabad kiolajozni.
    Ha pontosan úgy csinálnád, ahogy le van írva, hidd el sikerülne!

    VálaszTörlés
  160. Az első nagyon jól sikerült,az fehér volt. A második adagnál a zselatinhoz meggybefőtt levet kevertem.Nem tudom hogy -e miatt nem sikerült olyanra mint a fehér? Én kiürült sütésálló lekváros dobozba tettem.Papír nélkül, a dobozt kiolajoztam az oldalát is,és frankón ki esett belőle.

    VálaszTörlés
  161. Nem lesz mindn adag egyforma egy az egyben. A befőttlevet én víz helyett a cukorhoz szoktam adni.

    VálaszTörlés
  162. Köszönöm neked ezt a receptet!!! Ma elkészítettem, a blogomba a linkedet bejegyezve, és a te blogodra hivatkozva jelentettem meg. Nagyon jól sikerült, isteni finom!!

    VálaszTörlés
  163. Sziasztok! Én ma csináltam először..mandulásat,és meggyeset..és isteni finom lett!! Hnap úgyérzem jöhet a következő adag!!! Köszi a receptet FANTASZTIKUS!!!

    VálaszTörlés
  164. Wise Lady!
    Ez a recept tökéletes!
    Sajnos abban én hibáztam, hogy a barátokat pont arra a napra hívtam amikorra a pillecukrot csináltam, így az első két adagból 1 falat sem jutott, így csináltam 1 harmadikat is.(isteni lett)
    Erdei gyümölcsös szörppel szineztem és némi narancs aromát adtam hozzá. Az íze egy kulináris élvezet, mind az íze, mind az illata.
    Köszönöm az egész baráti társaság nevében neked.
    Gratulálok ehhez a fantasztikus oldalhoz.

    VálaszTörlés
  165. Sziasztok Viki vagyok!
    Nekem nem lett olyen lyukacsos a szerkezete, ez mitől lehet? Ezt hütőbe kell tartani miután elkészült? Mert miután kivettem a hütőből 3 óra állás után kint hagytam a konyhába és elkezdett szétfolyni egy kicsit. Ez miért van? Esetleg kevés volt a zselatin?
    Wise Lady segíts!!
    Köszönöm!!!

    VálaszTörlés
  166. Szétfolynia nem lenne szabad. Én nyáron a legnagyobb hőségben is csináltam, na akkor egy kicsit lágyabb volt, de még akkor se történt bibi. Hűtőben is lehet tartani, de ilyenkor nem szükséges. A lágyságnak lehet oka, hogy cseppet kevés a zselatin, illetve nem forraltad ki eléggé a vizet a szirupból.
    A szivacsosság a képen ne feledd, erős nagyításban van, tehát ne nagy levegőbuborékokat várj. Habveréskor elég levegőt kell bele juttatni.
    Ha a mennyiségeket betartod, akkor nem lehet puha.

    VálaszTörlés
  167. A baráti társaságnak üzenem: nagyon örülök, hogy ízlett, készítsétek el máskor is :D

    VálaszTörlés
  168. Sziasztok!
    Remek recept. Köszönöm szépen. A napokban kipróbálom. Remélem sikerül. Megvan már a Haas keményítő és a horváth rozis zselatin por.
    Egyébként a keményítővel lehet játszani. Fele-fele arányban összekevered vízzel és utána ha gyúrod gyorsan, kemény az anyag és amint nem gyúrod, szétfolyik ujjaid közt. :D Beleüthetsz a tálba, olyan mintha az asztalt ütnéd, ha lassan belenyúlsz akkor puha. Próbáljátok ki!
    Tibi

    VálaszTörlés
  169. Ez nagyon érdekes, amit a keményítőről írtál!

    VálaszTörlés
  170. Sziasztok! Tudnátok segíteni? Már egy párszor csináltam pillecukrot a fent leírt recept alapján. Ma gondoltam kipróbálom málnaszörppel. Viszont így nem lett olyan szivacsos mint a többi,hanem inkább krémes lett. Mi lehet a baj? A szörpöt a zselatinhoz raktam víz helyett.

    VálaszTörlés
  171. A szörpöt a cukorhoz kell tenni, megfelelő mennyiségű víz helyett, majd így főzni a szirupot.

    VálaszTörlés
  172. A Haas a neve a keményítőnek. Amúgy sima kukoricakeményítő. :)

    VálaszTörlés
  173. Wise Lady köszönjük, hogy vagy nekünk, köszönjük kedves válaszaid, türelmed.
    Nyílt szívű, aranyos teremtés vagy.

    VálaszTörlés
  174. Sziasztok!

    Múlthéten láttam a tv-ben hogy házilag is lehet pillecukrot készíteni, rákerestem a receptre és rögtön ezt az oldalt dobta ki, Szuper lett. Azóta már nem tudom mennyit csináltam, de nem tudjuk megunni, hihetetlen jó!!!! Sütögettük is, mindenféle színűt készítettem. NAGYON JÓ.
    Köszönöm szépen!!! :-)

    VálaszTörlés
  175. Azért lehet, mert Ördög Nóri is valószínűleg itt olvasta. Sok jel mutat erre.
    Örülök, hogy jó lett!

    VálaszTörlés
  176. azenyém teteje habos az alja hullámzik. mia az oka?

    VálaszTörlés
  177. A kész pillecukorról beszélsz, vagy amikor habosítod?
    Egyetlenegy titka van, elég levegőt kell bele juttatni. Döntsd meg a tálat, jó legyen a mixered, ne spórolj az idővel. A szirupból pedig eléggé ki kell forralni a vizet, szóval ott is tartsd be a forralási időt. Csak mindent csinálj így, ahogy le van írva, ne változtass, hidd el, tökéletes lesz.

    VálaszTörlés
  178. Mosse sikerürlt keverjem tovább? A hab allatt marad lé

    VálaszTörlés
  179. most már olyan minta tiéd. Be raktam a hűtőbe. Köszi!!!!!!!!!
    Egy férfi vagyok :))

    VálaszTörlés
  180. Egy férfi: Már nagyon magam alatt voltam, hogy lehet ez, hogy lé van alatta? Épp a feladás határán voltam, én itt már tanácsot adni nem tudok.
    A teljes kétségbeesésből rángattál vissza :D

    VálaszTörlés
  181. Sziasztok!
    Köszönöm ezt a fantasztikus receptet.
    Most csináltam ilyet először.
    Még bent van a hűtőben, de az íze már így is nagyon jó.

    VálaszTörlés
  182. Szia Wise Lady!
    Amint mondtam 2 napja, hogy meg fogom csinálni ezt a finomságot...
    Most lett kész ez a finomság. Szerelmemmel csináltam meg és nagyon fincsi lett. Elsőnek sikerült. Belecsempésztünk egy tk mandula aromát, ami kicsit zöldített rajta és az ízén is kijön. Megosztom veletek a végeredményt, vagyis a maradékot, mert hirtelen fogy ez a finomság kéremszépen. :-)
    http://kepfeltoltes.hu/100312/DSC04038_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
    Ja, és hogy jobb-e a boltinál? A válaszom: ezerszer jobb.
    Köszönjük neked a receptet.
    Tibi

    VálaszTörlés
  183. Szia Wise Lady! Amint mondtam 2 napja, hogy meg fogom csinálni ezt a finomságot...
    Most lett kész ez a finomság. Szerelmemmel csináltam meg és nagyon fincsi lett. Elsőnek sikerült. Belecsempésztünk egy tk mandula aromát, ami kicsit zöldített rajta és az ízén is kijön. Megosztom veletek a végeredményt, vagyis a maradékot, mert hirtelen fogy ez a finomság kéremszépen. :-)
    http://kepfeltoltes.hu/100312/DSC04038_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
    Ja, és hogy jobb-e a boltinál? A válaszom: ezerszer jobb.
    Köszönjük neked a receptet.
    Tibi

    VálaszTörlés
  184. Tibi ez tökéletes lett! Ügyesek voltatok.

    VálaszTörlés
  185. most vettemki a hütőből csak egy hablett.megprobálom ujra.lehet hogy kevés a zselatin.férfi.

    VálaszTörlés
  186. Ha hab lett, az jó, de azt mondod nem dermedt meg?
    A menniségeket pontosan tartsd be, akkor jónak kell lennie.

    VálaszTörlés
  187. Névtelen 7:58!
    A zselatinról annyit, hogy nekem digitális mérleg van, ami grammonként mutatja csak. Így elővigyázatos voltam és mikor mutatta, hogy 8 gramm, akkor egy csipetnyit visszavettem a tálból.
    (Horváth Rozi zselatint és Haas keményítőt használtunk.)
    Tibi

    VálaszTörlés
  188. Jó sokáig kevertem. Most raktam be a hűtő be. Nagyon jó mixer kell hozzá az enyém még látta LENINT. A gyerekek ki nevettek de remélem jó lesz. Majd délután írok:a férfi :))

    VálaszTörlés
  189. Megnéztem még puha olyan mint a szivacs. haggyam még egy órát?? A férfi

    VálaszTörlés
  190. Szivacsnak kell lennie, nem lesz kőkemény. Szeleteld és forgasd keményítős porcukorba. Szerintem jó lesz.

    VálaszTörlés
  191. Már keményebb mint az előbbi de mégsem az igazi. Pedig 2 teáskanál zselatint tettem bele:A férfi

    VálaszTörlés

@templatesyard