Kincseim a bolháról 5. - A tökéletes krumplitörő




A krumplitörő 2 éve van a birtokunkban, és a férjem sasszeme szúrta ki a bolhán. Osztrák lomistól vettük, 300 Ft-ért.
Előtte egy flancos, krómozott, formatervezett krumplitörőm volt, amelyen csak kigyúrt pasi volt képes átnyomni a gesztenyepürét. Arról nem is szólva, hogy mintegy félcenti vastag réteg mindig bennemaradt átnyomhatatlanul, akármennyit állítgattuk. Az új törő kipróbálásakor minden szívfájdalom nélkül hajítottam a kukába, pedig 1500 Ft-ba került.

Álmaink krumplitörője viszont egy darabból öntött alumínium szerkezet. Mindenhol vastag, elhajlíthatatlan. Hatalmas méretekkel rendelkezik, a hengere 4,5 dl űrtartalmú, a karjai 30 cm hosszúak, így aztán a hosszú erőkar miatt kis erővel is elég összenyomni. Elöl masszív, nagy lábasra támasztható csőre van, nem a kézben kell tartani. A lyukak az alján külön tölcsérszerűen vannak kiképezve, azaz belül kétszer akkora átmérőjűek, mint kívül, és szépen fokozatosan szűkülnek, ez szintén a könnyebb áthaladást segíti.



A betöltött krumpli, vagy gesztenyepüré egy gramm veszteség nélkül nyomható át, olyan pontosan illeszkedik a dugattyú része. Nincs az a turmix, vagy botmixer, ami versenyre kelhetne vele. Néha "gyönyörködve" szemléljük, használatakor mindannyiszor megállapítjuk, valószínűleg az országban nekünk van az egyetlen tökéletes krumplitörő a birtokunkban :)))

8 megjegyzés:

  1. szép darab! amikor megláttam, azt hittem, az enyém is pont ilyen (úgymond örököltem valakitöl). alumíniumnak alumínium ez is, csak nincs 30 centis karja, 4,5 dl ürmérete és a lyukak sem tölcsérszerüek. meg olyan edényre tehetö csöre sincs. egyébként pont ilyen;-) legalábbis annyyiban, hogy nyomába sem ér az én (volt) styling-os krumplinyomóm - amely valahol a padláson prorsodik, mert én is csak ezt az ösrégit használom.

    VálaszTörlés
  2. Hú de kellene nekem is egy ilyen! Ami otthon van, szintén rengeteg maradékkal dolgozik, pedig az is van vagy 30 éves... Úgy tűnik, jó törőt nehezebb találni, mint szarvasgombát.:D

    VálaszTörlés
  3. Én a nagymamámtól örököltem egy krumplitörőt, masszív darab, szeretem. Anyósom vett egy csilivili kinézetűt kb. 1500 ft-ért, az első használatnál letörte a nyelét, pedig nem egy díjbírkózó.

    VálaszTörlés
  4. ezt már régebben is olvastam, de a csokifagyiról megint rákattintottam. szóval szerintem az erőátvitele nem ennek a fajtának a legjobb (bár tény, a tiéd jóval masszívabb a kereskedelemben újabban kapható, ilyen felépítésű, de igen vékony, "rozsdamentes" acélból készült kütyüknél), hanem a körcikk alakúnak, ha érted mire gondolok. ... találtam képet:
    http://www.konzumnk.hu/images/termekek/24744.jpg
    anyukámé kiválóan illeszkedik, nem jön ki körben a krumpli, és könnyebb átpréselni rajta, mint az enyémen (ami olyan, mint a tiéd).

    VálaszTörlés
  5. @t3v, az okostojas
    szia, nem mukodik nekem eme link megjelenitese... elkuldenéd lécci mégegyszer??
    fontos lenne számomra, ugyanis nagyon szükségünk lenne hasonló kütyükre,, főleg működőkre
    köszönöm szépen:)))

    VálaszTörlés
  6. Szia ! Elnézést , de nekem is lenne hozzáfűzni valóm !
    Én ismerem ezt a "Nyomót" ! Nekem több mint 30 éve van Németországból ! Nemzeti eledelüket "Spetzlét" készítik vele (és én is ! )!
    Ez olyan mint a nokedlitészta csak min. 4-5 tojással készül és ezen kell forrásba lévő vízbe engedni a spagettihez hasonló tésztát.Köretként igen finom !!!
    Próbáljátok ki !Üdv. Kati mami

    VálaszTörlés
  7. @Névtelen
    Köszönöm a kiegészítést! A neten én is láttam, hogy tésztakészítéséhez használják.

    VálaszTörlés
  8. Hölgyeim!
    Az alábbi linkre kattintva vásárolhatnak a fenti tökéletes krumplitörőből újonnan.
    Az előbb akadtam rá. Nem olcsó, de "tökéletes".
    WEB: http://www.dsfshop.hu/bevonatos-aluontveny/951-westmark-burgonyanyomo.html

    VálaszTörlés

@templatesyard