Hamburgerzsemle


A hamburgerzsemle receptje Limarától származik, de nem is én lennék, ha egy-két apróbb változtatást nem csináltam volna. Az egyik, hogy én finomliszt és rétesliszt keverékét használtam. Minden kelt tésztához inkább ezt választom, mint a BL80-as kenyérlisztet. Sokkal szebb és jobb textúrájú lesz így a tészta. A másik változtatás, hogy joghurt helyett tejfölsavót használtam, ami mindig van nekem, hisz minimum kéthetente lecsöpögtetek két nagy pohár tejfölt hamis mascarponénak, a savót pedig kelt tészta sütéséhez szoktam felhasználni. A harmadik változtatás, hogy tojás helyett tejföllel kentem meg a zsömléket, mert a 4 db-hoz sajnáltam egy egész tojást feláldozni (mit kezdek a maradékkal?), hisz most csak féladagot sütöttem. Így is gyönyörű pirosak lettek, de kevésbé fényesek, mintha tojással kentem volna. A zsemlék puhák, könnyűek és hatalmasak lettek, kb. 10 cm átmérőjű nagy gömbök.
Köszönöm Limarának a receptet!

A "tökéletes hamburger" projekt 1. része:

Hamburgerzsemle



Hozzávalók: 9 db-hoz
2 - 2,5 dl langyos tej
2 evőkanál cukor
1 teáskanál só
40 g olaj
1 tojás
100 g savó vagy joghurt vagy tejföl
600 g liszt - nálam 500 g finomliszt és 100 g rétesliszt keveréke
20 g élesztő

Elkészítés:
Mindent belerakok a kenyérsütőgépbe, utoljára a langyos tejben feloldott friss élesztőt. Elindítom, s hagyom, hogy duplájára keljen. Akkor kiveszem, és 9 db 120 g-os (féladag esetén 4 db 130 g-os) zsemlét formázok. Egy tepsibe rakom őket és szilikonecset segítségével tejföllel (vagy tojással) vékonyan bekenem, szezámmaggal megszórom. Kissé begyújtom a sütőt, hogy langyos legyen, elzárom. Beteszem a tepsit és hagyom a zsemléket duplájára kelni (kb. félóra). Nem takartam be őket. Begyújtom 220 fokra a sütőt és 15-18 perc alatt pirosra sütöm. Rácson hagyom hűlni, de még langyosan fogyasztjuk.

7 megjegyzés:

  1. Az alatt az idő alatt, amíg felmelegszik a sütő, kiveszed a zsömléket vagy bent hagyod?
    Ez nekem fontos lenne! =)

    VálaszTörlés
  2. Megkelnek a sütőben, és utána begyújtom, de nem veszem ki őket a bemelegedés idejére, mert "megfáznának", összeesnének. A melegedés alatt még kelnek is egy picit. Minden kelt tésztát hideg sütőben kezdek sütni. Ami fontos: ne hagyd soha sütés előtt túlkelni a tésztát, mert akkor összeesik.

    VálaszTörlés
  3. Tényleg szépek lettek kívül-belül!!!

    VálaszTörlés
  4. Én azt tapasztaltam, hogy ha hideg sütőben kezdek kelt tésztát sütni, akkor szétfolyik, ellaposodik, ha ugyanazt a tészát a forró sütőbe teszem, akkor megy fölfelé.

    VálaszTörlés
  5. @Névtelen
    Most van gáz és elektromos sütőm is. Nagyon más a kettő! Amit írtam, gázsütőre vonatkozik.

    VálaszTörlés
  6. NAGYON JÓL SIKERÜLT, A GYEREKEIM IMÁDJÁK.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jo recept! Igazi békebeli hamburger íz! Szuper!

    VálaszTörlés

@templatesyard