Bagett


Kicsit tömzsi bagettek, lehetnének hosszabbak, de csak ekkora szilikonlapom van, ezért csak maximum 30 cm-esre lehet csinálni. De finomak lettek, kisfiam imádta.

Bagett



Hozzávalók:
250 g finomliszt vagy kenyérliszt
100 g rétesliszt
1 teáskanál sikér
1 evőkanál olaj
1 kávéskanál só
1 kávéskanál cukor
1 teáskanál tejföl (joghurt, kefír, savó)
12,5 g élesztő (negyed)
2 dl víz


Elkészítés:
Az élesztőt feloldom a langyos vízben. Mindent beleteszek a kenyérsütőgépbe, megdagasztatom (Ez kb. 20 perc). Félóra kelés után újraindítom, ismét megdagasztatom (20 perc). Amikor duplájára kelt kiveszem és vékonyan lisztezett deszkán átgyúrom, három egyforma darabot mérek belőle kb. 200 grammosak lesznek.
Enyhén szétlapítom őket téglalap alakúra, a 4 sarkot visszahajtom a tésztára és feltekerem hosszában, mint a beiglit. Formázom és hosszabbra sodorgatom. Egy szilikon sütőlapra helyezem őket és belangyosított sütőben még félórát kelesztem. Akkor a sütő aljába vizet spriccelek, a bagetteket is megkenem vízzel, éles késsel bevágom őket és begyújtom a sütőt 220 fokra. Amíg bemelegszik még kelnek a bagettek. Kb. 25 perc múlva megnézem, s készre sütöm. Kiveszem és még forrón megkenem újra vízzel. Hagyom kihűlni.

2 megjegyzés:

  1. Szerintem nagyon szépek! :))

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Limara, mestertől jól esik a dícséret. Nekem nincs annyi időm foglalkozni csak a kenyérrel, de azért minden 2-3 napban sütök (nekünk csak ennyi kell), gyakran csak géppel. De jó érzés, hogy már kérdezi a családom, hogy van-e saját sütésű kenyér. Ez most szép is lett, új a szilikonlap, kipróbáltam és nagyon bevált.

    VálaszTörlés

@templatesyard