Akác és bodza üdítő


Mióta csak anyuka vagyok, minden tavasszal elkészítek jópár üveggel. Nem tartósított, tehát azonnal, azaz 3 nap múlva fogyasztjuk. 2-3 hétig állandóan ott vannak az üvegek a hűtőben. Egyformán készül az alap, csak a végén egyik üvegbe bodzavirág, másikba akácvirág kerül. Mivel kint voltunk a kiskertben, az ottani üdülős részen, autó és pormentes helyről szedhettem virágokat, egymás mellett volt mindkettő. Éppen ideális nyílási fázisban vannak a virágok, még nem nyíltak túl.
Egy-egy nylonzacskót megtöltöttem, ezt a hűtőben tárolom, kétnaponta készítek belőle italt. Két 2 literes üveget használok, mert ekkora fér be a hűtőbe. A virágokat átvizsgálom, ne legyen benne bogár, kicsit megrázogatom. Megmosni nem szoktam, mert a finom virágpor elvész.

Akác és bodza üdítő



Hozzávalók 2 liter üdítőhöz:
100 - 150g cukor
1-2 kávéskanál citromsav
2 citrom
3 nagy, tenyérnyi bodzavirág illetve 5-6 fürt akácvirág

Elkészítés:
2 liter vizet felforralok és langyosra hűtöm. 100g cukrot sötétre karamellizálok, hozzáöntök a vízből fél litert, visszateszem a lángra, és addig melegítem, míg a karamell feloldódik. Beleöntöm a 2 literes üvegbe, hozzáöntöm az összes vizet. Kézmelegnél ne legyen melegebb!



Belerakom a citromsavat. A citromokat jól megsikálom, egyiknek belecsavarom a levét, másikat karikára szelve teszem bele. A citrom és a citromsav a sötét folyadékot szép aranysárgára halványítja. Aki édesebben szereti, tehet bele még cukrot vagy édesítőt. Ekkor a tetejére teszem a virágokat. Egy csészealjjal lefedem, a hűtőbe teszem. Két-három nap múlva leszűrve iható. Nagyon finom, aromás és hidegen tényleg felüdítő ital mindkettő.

9 megjegyzés:

  1. Édesanyámmal hétvégén mi is bodzáz szedtünk, az erdők pedig illatoztak az akáctól, gondolkodtanm ios vajon hogyan lehetne ezt is hasznosítani, de erre még nem is gondoltam, hogy ugyanúgy mint a bodza italt.

    köszönöm a tippet, szép kép ;)

    VálaszTörlés
  2. Én is most kaptam bodzavirágot, kipróbálom a te recepted is. Azt tudod, hogy miért kell bele citromsav a citrom mellett?
    Köszi

    VálaszTörlés
  3. Lúdanyó: egy kis látszólagos ellentmondásba fogok most keveredni, mert azt írtam, tartósítószert nem teszek bele.
    A citromsav tartósítószerként viselkedik és savanyít. Tehát a leszűrés után felfőzött levet üvegekben, lezárva több hónapokig tárolhatnád. Egyszer próbáltam, és 2 hónapot biztos kibírt. Az étkezési citromsav maga a kristályos anyag. Ha citromot használsz, akkor nemcsak citromsavat, hanem aszkorbinsavat (C-vitamin) is adagolsz, ami talán még savanyúbb is, mint a citromsav, viszont hőre és fényre nagyon hamar elbomlik. Az ára sem mindegy. Annyi citromot tenni egy üvegbe megdrágítja, nálam ez is számít.
    Azaz nyugodtan használhatsz citromot helyette, ha azonnal fogyasztod és nem tartod el.

    VálaszTörlés
  4. Névtelen: Holnapra szintén akácos recept lesz, azt is nézd meg :-)))

    VálaszTörlés
  5. Hétvégén én is hozzájutok talán már bodzához...

    Én szoktam vegyesen is: bodza és akác, nagyon illatos és finom. :)

    VálaszTörlés
  6. Vegyesen is biztosan finom lehet.

    VálaszTörlés
  7. Szia!
    Nekem jelenleg csak szárított bodzavirágom van.Kérdezném,hogy ebből is ugyanúgy készíthetek üdítőt,ill.ugyanannyi bodzavirágot tegye-e bele?köszönöm üdv Szilágyi Ida

    VálaszTörlés
  8. @Szilágyi Ida
    Ugyanúgy használd. Valószínű, hogy a szárított már vesztett az illatából ízéből. Elképzelhető, hogy 1-2 virággal több kell.

    VálaszTörlés
  9. Egy kanal ecetet is szoktam tenni hoza

    VálaszTörlés

@templatesyard