Profiteroles


Jól jöhet egy fincsi olasz desszert étteremalakítás közben Gianni!
Persze ez nem újdonság, tulajdonképp ez az olasz képviselőfánk. Égetett tészta elvágva, vaníliakrémmel töltve, kalapja csokiba mártva, a töltelék tejszínhabbal turbózva - ezt mi is sütjük. Nagyobb gyerekeimnek egyik kedvence a képviselőfánk, de sokat sütöttem! Egy picit másmilyen a profiterol, nem csokibevonat, hanem öntet, de a vaníliakrémet pontosan így készítjük mi is. A magyar és az olasz változat is finom. Mindegyiket sütöm.

Profiteroles



Égetett tésztát készítek, s belőle kb. tojás nagyságú labdacsokat sütök. Elkészítem a vaníliakrémet és a csokiöntetet. Közvetlenül fogyasztás előtt töltöm be a profiterolt, mert ha áll, a tészta megpuhul - úgy se rossz, de így még jobb, mert a tészta fincsi ropogós.
Ez az adag elég nagy, de nem érdemes kevesebbért fáradni, és úgyis elfogy:))) Az igazság az, hogy ez egy "kétnapos desszert", a tésztát általában előző nap sütöm, másnap a krémeket.

Égetett tészta



Hozzávalók:
250 g víz
150 g rétesliszt
100 g vaj (zsír is lehet)
4 tojás
csipet só

Elkészítés:
A vizet egy magas, mikrózható tálba teszem, bele a vajat és mikróban felforralom. Kiveszem és beleteszem a lisztet, sót. Jól elkavarom. Ha már nem forró, egyenként belekeverem a tojásokat, a robotgépbe csak az egyik habverőt rakom be. A legvégén még addig keverem, amíg buborékos, hólyagos nem lesz. Beteszem a hűtőbe legalább félórára (több jobb). A sütőt 200 fokra melegítem. Egy tepsibe kb. kétdiónyi halmokat rakok kanállal és betolom a sütőbe. 20 percig nem nyitom rá az ajtót. Ha letelt megnézem, s mérsékelt tűz mellett sütöm még 10 percet, a végén 10-15 percig csepplángon szárítom.

Vaníliakrém - Crema pasticcera



Hozzávalók:
50 g keményítő
5 dl tej
3 tojássárgája
100 g cukor
vanília vagy vaníliakivonat

Elkészítés:
A keményítőt, a sárgákat és a cukrot 1 dl tejjel simára keverem egy lábosban. A 4 dl tejet mikróban forrásig melegítem (900W kb. 3 perc), a forró tejet folytonos kavarás mellett ráöntöm a keverékre. Felteszem közepes tűzre és még felforrósítom, amíg besűrűsödik - forrnia nem szabad. Leveszem a tűzről és kihűtöm.
Jó sűrű pudingot kapok így, amit könnyű betölteni.

Csokoládéöntet - Cioccolato



Hozzávalók:
50 g keményítő
25 g kakaó
7 dl tej
100 g cukor
vanília vagy kivonat
25 g vaj
25-50 g étcsokoládé (elhagyható)

Elkészítés:
A keményítőt, kakaót, cukrot 1 dl tejjel csomómentesen elkeverem egy lábosban. A 6 dl tejet mikróban forrásig melegítem (kb. 5-6 perc) és folytonos keverés mellett ráöntöm a keverékre. Felteszem a tűzre és kevergetve sűrűsödésig melegítem - forrnia nem szabad. Leveszem és egy kicsit hűlni hagyom. A jéghideg vajat hozzákeverem - ettől szép fényes lesz, a csokoládét beledarabolom, és azt is szétkeverem. Kihűtöm.
Ez pont jó sűrűségű öntet lesz, jól tapad majd a tésztára.

A profiterol elkészítése:
Habzsákra vagy tortadíszítő fecskendőre egy hegyes feltétet teszek, kibököm vele a tészta oldalát és így töltöm bele a vaníliakrémet a tészta üregébe. Tányérra sorakoztatom, és megöntözöm csokiöntettel. Esetleg szilikonecsettel jól be is lehet kenni a labdacsokat. Tejszínhabbal díszítem.

1 megjegyzés:

  1. Hmmmm.......

    Nálam is van, de szerintem a tiéd finom,abb lehet. Imádom egyébként. Na, legközelebb a te receptedet csinálom meg! :))

    VálaszTörlés

@templatesyard