Mekis fánk - donut


Szerencsére a gyerekeim nem gyorsétterem-függőek. Tiltani nem tiltjuk, néha el is megyünk (egy évben max. kétszer). A legkisebbik fiam pedig inkább a játszótorony miatt szeret oda járni, no meg a fánk. Az a bizonyos mekis fánk, csak a vaníliás, a fehér mázzal, színes cukorgyöngyökkel. Hamburger, sült krumpli abszolút nem izgatja, de a fánkot szereti. Kettőt szoktunk venni, de nagyon irritál, hogy közel 300 Ft-ot adjak egy fánkért (vagy talán már van is annyi), nem is kaphat annyit, amennyit meg tudna enni játszás közben. Így aztán megkaptam a parancsot, csináljak itthon pontosan ugyanolyan fánkot. No én kóstolással kitanulmányoztam, és úgy döntöttem, megpróbálom. Az volt a végkövetkeztetésem, hogy elindulhatok a pillekönnyű farsangi fánktól és tulajdonképp azon kellene "rontanom". A mekis fánk tömörebb, ruganyosabb, más az alakja.
Nos a kisfiam két évvel ezelőtt szülinapjára kapott először ilyen fánkot, letesztelte, és azt mondta, hogy rendben van, olyan (bár az adalékanyagokat én nem tudtam reprodukálni :))). Ebből az adagból 18 db fánk lesz, annyit evett akkor elsőre belőle, hogy majdnem rosszul lett.
Azóta egyszer-egyszer megsütöm, bár néha "nem sikerül", ha nem figyelek, szalagos és könnyebb lesz :)))

Donuts 18 db



Hozzávalók:
250 g finomliszt
125 g rétesliszt
1 kávéskanál sikér
csipet só
20 g élesztő
25 g cukor (ez egy evőkanál) ha nem teszünk rá mázat, akkor 50 g cukor
1,5 dl langyos tej
60 g vaj vagy margarin
1 tojás
zsiradék a sütéshez,
porcukor a szóráshoz

Mázhoz:
150 g porcukor
1 tojásfehérje
vanília kivonat
kávéskanál citromlé
Dagasztóspirállal összekavarjuk.

Ebből rengeteg máz lesz, úgyhogy inkább csak kb. fél fehérjéből és féladag cukorból érdemes keverni.



Elkészítés:
A lisztet kimérem, hozzáadom a sót, a cukrot, megkeverem és mikróban meglangyosítom. Ezután belemorzsolom az élesztőt, olvasztott vajat, tojást és fokozatosan a tejet, összedolgozom úgy, hogy csak az egyik dagasztóspirált használom - így nem fog feltekeredni a tészta a spirálra. Lezárom a kelesztőtálat (vagy letakarom nylonnal a tálat). Langyos helyen a kétszeresére kelesztem, majd átgyúrom, 1,5-2 cm-es vastagságúra kinyújtom, és két különböző nagyságú pohár segítségével (3 és 7 cm-es) karikákat szúrok ki belőle. Lisztes felületen, konyharuhával (papírral) letakarva még egy kicsit hagyom őket kelni, majd forró zsiradékban kisütöm, ahogy a fánkot szokás, azaz először az eddig felül lévő oldalt sütöm az olajban (lefedni nem kell).
Még forrón - ahogy sül, adagonként, nagyon figyelni kell - bekenem a mázzal szilikonecset segítségével és egy tálkába nyomom, hogy cukorkák ragadjanak rá. Tálcára rakom sorban, a máz 2-3 perc múlva megszárad.
Csokimázat és kókuszreszeléket is használhatunk, az is nagyon finom.

14 megjegyzés:

  1. Ez egy jó ötlet!!
    Bűnös módon mi is szeretjük a mekis fánkot...(mást nem annyira és csakis az autópályán-ha végképp nincs más)
    De nem lehetett könnyű a szalagosat lerontani:)))
    El is mentem...

    VálaszTörlés
  2. Én is szeretem, a csokis-kókuszost még jobban. Ez egy másik fajta fánk, mint a mienk, de azért fincsi.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépek és gusztusosak! Mi sem járunk gyakran gyorsétterembe, kb. nyáron 2x. Mi mindig azt mondjuk a gyerekeknek, hogy akkor megyünk ha süt a nap és már ki lehet ülni :)

    VálaszTörlés
  4. Hű, egyszer nekem is rátekeredett a tészta a spirálra, de csak azért, mert megcseréltem a két szárat. Az egyiken van egy korong, azt a szélesebb lyukba kell dugni, legalábbis a mienken. Akkor jó lesz. =)

    Mennyi jó recept van itt, anyám. Most fogok neki a hamburgerzsömlének. ;)

    VálaszTörlés
  5. Én még nem is ettem mekis fánkot!

    VálaszTörlés
  6. Esetleg - mivel látom, tudsz angolul - a baked donut is egy lehetőség, én úgy csinálom a mekis fánkot.

    VálaszTörlés
  7. Azt én is kipróbáltam már, és az is nagyon ízlett.

    VálaszTörlés
  8. Kedves Wise Lady!
    Mit gondolsz, vajon, ha sütőben sütném (ódzkodom a bő olajban készített dolgoktól), akkor sokat rontana az élvezhetőségén? Üdv: elpé

    VálaszTörlés
  9. Érdekeset kérdeztél, nem tudom. Nem próbáltam ilyen fánkot sütőben sütni soha. Talán érdemes kipróbálni, nagyon érdekel engem is.

    VálaszTörlés
  10. Na végre...találtam egy jó receptet... ki is próbálom. Mivel multkor a Penny-ben vettem egy fánksütő gépet, és különös módon az volt ráírva hogy DD sütő gép. Volt benne egy recept is, de mikor megsütöttem, kiderült, hogy egy kis béna gofri recept volt. Azóta vadászok az igazi mekis receptre.
    Remélem ez be fog válni :)
    Majd megírom, hogy hogy sikerült.

    VálaszTörlés
  11. Megsütöttem és nagyon finom lett. Azt nem tudom Mekis-e, mert olyat még nem ettem, de érdemes megsütni. Köszönöm, Niki.

    VálaszTörlés

@templatesyard