Gyümölcsleves - most almából és narancsból


Gyümölcsleves




A gyümölcslevest mindig így készítem:
A gyümölcsöket feldarabolom és annyi vízzel felteszem főni, amennyi épp csak ellepi. Ízesítem őrölt fahéjjal, szegfűszeggel, ha van otthon, akkor édesköményszárral (helyette ánizsmag is lehet), csipet sóval. Kb. 5 percig főzöm. Ekkor 2 teáskanál lisztet kevés vízzel elkeverek csomómentesre, és hozzáadok 1 dl tejfölt, ezzel is kikeverem. Ezt beleöntöm lassan a levesbe és összeforralom 1 perc alatt. Hozzáadok 5-6 evőkanál cukrot (ez gyümölcsfüggő, ezzel már nem forralom, hanem csak olvadjon el. Keveset kevergessük, hogy az érzékeny gyümölcsök ne törjenek össze. Leveszem a lángról. Ha használok befőttet is, akkor a levét most öntöm hozzá (hogy hűtse, de ilyenkor a cukor mennyiséget csökkenteni kell), befőttlé helyett lehet adni hozzá kevés narancslevet is, és ha egyik sincs, akkor egy deci vizet öntök hozzá. Hagyom hűlni. Ilyenkor még nagyon sűrű és édes, alig van leve. Ha már testhőmérsékletre hűlt, akkor öntök hozzá annyi hideg tejet, hogy megfelelő sűrűségű legyen.
Ha forróbban öntjük bele a tejet, akkor a gyümölcssavak kicsapják, megtúrósítják a tejet. Így viszont selymes, homogén lesz a leves.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

@templatesyard